ktm_unor




Motohouse 3/2017

Číslo věnované motorkám, které budou patřit k těm nejoblíbenějším. A to nejenom díky svým přijatelným cenám: test „malé“ Multistrady 950 patří do světa dokonalé turistické univerzálnosti, test mrštné BMW G 310 R vás zavede na populární Mulholland a pouštní trip se Scramblerem Desert Sled je jasným důkazem toho, co všechno zvládne opravdu lehká a jednoduchá motorka. Jako bonbonek pak navíc pár kilometrů na VTR1000 SP1…

MH Exclusive: Ducati Multistrada 950
Žijeme v období honby za výkonem a co nejdelším seznamem použitých technologií a najednou prásk. Výrobce jako Ducati svůj oblíbený model oprostí, zjednoduší a dá mu menší motor. Proč?

MH Exclusive: BMW G 310 R
Pro BMW je to dosud neprobádaný svět. Továrna, která už celá desetiletí úspěšně posílá na trh velké a dospělé motorky, se najednou vytasí s malou třístovkou? Jaký to má, sakra, smysl, když svým dvanáctkovým GSem boří prodejní žebříčky skoro po celém světě?

Představení: Yamaha SCR950
„Říkáš: miluji déšť, když však prší, jdeš se schovat, abys nezmokl. Říkáš: miluji slunce, když však svítí, jdeš se schovat do stínu. Mám strach, až mi jednoho dne řekneš: miluji tě.“ Jaký já si potom koupím motocykl…

Představení: Norton V4 RR & SS
Za projektem znovuobnovení značky Norton stojí od roku 2008 podnikatel a závodník Stuart Garner, a jak se zdá, chytil to za správný konec. Projekt café raceru Commando 961, který byl rozeběhnutý ještě za předchozích amerických majitelů značky, se povedlo dotáhnout a Norton nestíhá vyrábět.

Hříšná rozkoš: Honda VTR1000 SP1
Jedno starý pravidlo říká: „Když je nemůžeš porazit, tak se k nim prostě přidej.“ A přesně tohle Honda s příchodem dvouválcové SP1 udělala. Byla to odpověď drzým Italům z Bologni, kteří v superbikách sbírali jeden pohár za druhým.

MH Exclusive: Ducati Scrambler Desert Sled
Tak dlouho se chodí se džbánem pro inspiraci do historie, až se ucho utrhne… Tedy pardon, až se z vaší motorky stane to, čím vlastně byla na samém počátku. Tím si prošel Scrambler, než se z něj stal Desert Sled.

Okénko do historie: Scrambler
Vysledovat, kde přesně byl začátek, jde velmi těžko. Už od dřevních dob motocyklů se s nimi jezdilo mimo asfalt (on taky tehdy žádnej nebyl). První výraznější stopa směřuje do Anglie dvacátých let, kdy se začaly jezdit první regulérní offroad závody a podle toho upravovat motorky. Ke slovu tedy přišlo odlehčování, zpevňování rámů, ochrana motoru a také první pokusy o endurové gumy.

MOTORKY & BEZPEČNOST
Je to přesně rok, co se pro motorkářské potřeby narodila tato chytrá knížečka. Kompaktních 50 stran informací, rad, tipů a komentářů na téma bezpečné jízdy na motocyklu. Nebudeme zakrývat, že jsme se podíleli na jejím vzniku a je nám neobyčejnou ctí z ní nyní odcitovat několik kapitol.

Deset důvodů: proč Honda CB500F
Je nezáludná. Pohodlná a velice snadno ovladatelná. Padne vám dobře do ruky, dokonce tak jak se říká „na první moment“. Vše je na svém místě (teda mimo tlačítka troubení, grrr, ale na to si taky zvyknete). Je to příjemné posezení, sedlo není vysoko a okamžitě si najdete svou jezdeckou pozici.

MH Magořina: Husqvarna 701 Supermoto na okruhu
Pokud nemáš vnitřní řídítko opřený o koleno a zadní gumu pohybující se těsně na hraně přilnavosti, tak se málo snažíš. Husqvarna 701 Supermoto nezná jinou filozofii – je to pravověrné supermoto, které se nějakým pozoruhodným způsobem dostalo na značky.

Téma: Scramblermania
Abychom nedošli k nějaké mýlce hned na začátku, následující text si nebere za úkol nic jiného než zprostředkovat čtenáři pocity, které na něho čekají ve chvíli, když se rozhodne přesednout ze své normální motorky na nějaký ten scrambler nebo nějakou jinou „ne-motorku“ (obhájení pojmu v příloze) ze znovuobjevované kategorie heritage.

Sport 2017: přehled roku
Pokud jste českými fanoušky motoristického sportu, máme pro vás pár tipů, co nevynechat nebo kam ještě lépe podle našeho názoru vyrazit. Jasné, nelze to zvládnout všechno (a to náš výčet není ani zdaleka kompletní), ale pár víkendů byste si pro závody mohli vyčlenit. Pokaždé to totiž potěší, přičichnout si…

Rozhovor – Marek Červený
Po celou dobu tohoto rozhovoru cítím z Marka obrovskou pokoru. Závodění se věnuje už hodně let, zažil vlny úspěchů, ale taky pády, ví dokonce už i to, jaké to je, skončit se závoděním ze dne na den. Teď má ale období, kdy by díky dvěma titulům mistra Evropy mohl i trochu frajeřit, on ale zůstává na zemi a většinu odpovědí doprovodí poděkováním lidem, kteří mu pomohli.

Sport – Dakar 2017
Máme za sebou 39. ročník etapového závodu, který vznikl kdysi dávno (pro pamětníky to bylo v roce 1979) v Paříži, jeho tratě měly účastníky prověřit písčitou Saharou a podle cílového města byl pojmenován Dakarem (což je přístav v Senegalu!). Celé tři desítky let to tak probíhalo a africká show se stala scénou těch nejfanatičtějších vítězství, životních příběhů a motocyklových bitev

Co máme v tlapách
Tentokrát se podíváme na sportovní rukavice, které už několik let zneužívá náš největší super-redaktor, a balanční desku, jež udělá zázraky pro vaši rovnováhu a celkovou fyzickou kondici.

ROZHOVOR: S Mustangy v jedné stopě
Když ukončíte vyprávění s někým, komu se podařilo něco podobného, dojde vám v hlavě velká spousta věcí. Není to jen o tom vyhrabat zpod kůlny 40 let starou zrezivělou motorku, dokázat ji opravit a vůbec ji (i sebe) uvést do stavu, kdy k sobě získáte jakžtakž nějakou důvěru. Musíte se toho zároveň i přestat bát. Připravit se na ruce permanentně od šmíru.

MH servis: Statistiky prodejů za loňský rok
Téměř osmnáct tisíc nově zaregistrovaných motorek, to je fantastické číslo. Prodeje motorek rok od roku rostou a mění se i poměr značek na trhu. Pojďte se s námi na chvíli zahloubat do statistik.

HONDA VFR 800Fi po 150 000km
Vše se to vyvinulo tak nějak „samo“, trochu jako v jedné z pasáží filmu „Ve stínu gangu“, kdy vyšetřujícímu policistovi, který má za úkol infiltrovat se mezi členy motocyklového gangu, sestrojuje týpek jeho „nový“ motocykl se slovy: „Na začátku bylo slovo boží a pár svařenejch trubek.

Přestavba: BMW R nineT Radikal Chopper/LowRide
Na říjnové All Ride Show v Praze to bylo jako zjevení – dvojka Italů naložila do dodávky svoji čerstvě dokončenou motorku a poprvé ji vyvezla do světa. Mohli jsme tedy vidět další jedinečnou přestavbu R nineT z dílny Radikal Chopper.

THE BEST OF 2016
To nejlepší 10× od každého z nás
Sezona 2016 je definitivně za námi a ještě než otevřeme tu další s datumkou 2017, udělejme si malou rekapitulaci. Co se povedlo a co stálo vážně za prd?

V březnovém čísle časopisu Motohouse navíc najdete bonus - velice výživný plakát TRIUMPH…

Nový tištěný Motohouse 3/2017 v prodeji od pondělí 6. února 2017
cena časopisu 99 Kč (SK verze 3,80 €)
roční předplatné 750 Kč, 880 Kč s katalogem (SK roční předplatné 29 €)
info předplatné: www.send.cz

Elektronicky stahujte nyní na APPLE či na GOOGLE
FLOOWIE: http://www.floowie.com/cs/zobrazeni/mh-3-2017
Alza Media: https://www.alza.cz/media/motohouse-d2171472.htm
FRAG: https://www.frag.cz/casopisy-noviny/motohouse-3-2017
 

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist