globalmoto_duben_nolan




Motohouse 12/2012

Milánský veletrh EICMA je za námi a tak samozřejmě očekávejte čerstvé zprávy a novivky. Krom toho jsme měli příležitost se svézt na pár horkých novinkách i motorkách, které jsou v nabídce už roky a Angláni vyzkoušeli, která motorka je v přímce nejrychlejší. Prostě pro každého něco…

2013 Husqvarna TR 650 Strada a Terra
TR 650 Strada a Terra jsou dvě nové Husqvarny, které podle nás dokážou rozčísnout trh s malými multifunkčními endury. Stejně jako u jednostranně zaměřené Nudy (testík špičkového modelu R najdete v MH 10/2012) Husqvarna použila i u modelů TR650 Strada a Terra německý motor (v tomto případě kapalinou chlazený jednoválec DOHC) a ani tady se nespokojila s jeho dosavadním naladěním.

2012 Ducati Streetfighter 848
Původní Streetfighter byl šílenec. Jeho 150koňovej motor dokázalo k smrti vyděsit i toho nejzkušenějšího pilota. Vyžadoval totální soustředění a neodpouštěl chyby. Pokud jste mu jenom na malou chvilku naznačili, že se ho bojíte, dokázal vám bez varování zaseknout sekeru mezi žebra. To samozřejmě znamenalo, že jste ho buď milovali, nebo nenáviděli – nic jiného nepřicházelo v úvahu.

VÝSTAVA EICMA MILANO
V Itálii byly na začátku měsíce listopadu představeny další novinky modelového roku 2013. Byli jsme samozřejmě u toho a nyní se s novými motorkami můžete seznámit i vy. Vedle domácích italských výrobců hodně zaujaly i japonské značky!



ANGLIE - SUPERSPORT
Honda CBR600RR
Dominovala závodům supersportů, ale ve standardní podobně není tolik úspěšná – má nejmenší výkon a je nejtěžší. Může výborný podvozek a chytré ABS dohnat konkurenci?
Kawasaki ZX-6R
Kawasaki ví, jak postavit výborný motor, takže není žádným překvapením, že ZX-6R má největší výkon ze všech. Má ale i tolik důležité střední pole otáček?
Suzuki GSX-R600
Radikální upgrade v minulém roku znamená, že GSX-R je s plnou nádrží nejlehčí ze všech – má 188 kg. Může jí dieta a lehce pozměněný design poslat až na vrchol třídy?
Yamaha YZF-R6
Od roku 2010 neprošla žádnou změnou a už by si zasloužila upgrade – alespoň podle pravidel, podle kterých se v téhle třídě hraje. Potřebuje ale opravdu nějakou výraznější změnu?

MH FASCINACE
Velké speciály na českých sprinterských závodech perou sprint na 400 metrů za nějakých 8 vteřin a to zrychlení, zvuk, a možná i smrad, to je k neuvěření. Brutalita několika prvních vteřin. Nad tím ohromným počtem koní zůstanete stát s úžasem a oněmíte z úcty.

TEST: Honda VFR1200F
Majitelé VFR se rekrutují povětšinou z docela jasně vyprofilované skupiny motorkářů. Jsou to zkušenější kluci, kterým jsou už supersporty málo a chtějí nějakou změnu. „Sorráč, léta blbnutí jsou ale fuč, rozmlátili jsme toho snad už dost.“ Dušička najednou zatouží mít motorku, na který by se dalo trochu víc posedět a zadrandit, když bude mít v neděli po obědě náladu.


TEST: Yamaha XT660Z Ténéré
Je zvláštní, jak se člověk dokáže za pár let změnit. Kdyby mi někdo ještě tak o půl desetiletí dozadu řekl, že budu uvažovat o koupi cestovního endura, vysmál bych se mu a odkázal ho na bohnickou léčebnu. Jenže dnes jsem v pozici, kdy koupi právě takové motorky doopravdy zvažuju.

MH Exclusive – Moto Guzzi Nevada 750
V několika posledních číslech jsem se malinko ohlížel do minulosti, několikrát jsem si dokonce dopřál i ten luxus porovnat současné motorky s těmi už dávno zapomenutými. Myslím, že si to mohu dovolit, vždyť okolo testování mašin se motám už víc jak 15 let. Dnes ale zajdu v tomhle pendlování časem snad vůbec nejdál, kam jen to šlo. Projedu se na Nevadě…

Dlouhodobý test: Triumph Scrambler
Během uplynulého roku mu na tachometru přibylo 10500 km, během kterých si Scramblík užíval nejen sluníčka na českých silničkách, ale také pěkně promokl během cesty po Rakousku, Švýcarsku, Itálii a Francii, kde ho dokonce zastihly i teploty pod 4 st. C, které doprovázel skutečně hustý déšť.



Síň slávy Moto GP Legends 1
Sousloví „Síň slávy“ je všeobecně známým pojmem z mnoha sportovních odvětví. Ve skutečnosti se samozřejmě nejedná o nějaké konkrétní místnosti, i když určité výstavní a společenské prostory tento institut také většinou zahrnuje, ale jde především o symbolické společenství těch nejvýznamnějších osobností toho kterého sportu.

SPORT – Casey Stoner
Síň legend má čerstvě 20 jmen. Těsně po skončení GP ve Valencii byl do této exkluzivní společnosti uveden i Casey Stoner. Přinášíme tedy jeho krátký profil, kterým aktuálně doplňujeme dvojdílný miniseriál „Legendy GP“ (najdete v MH v tomto a příštím vydání).


SPORT – Max Biaggi
Listopad byl letos měsícem velkých odchodů, a pokud bude mít MotoGP Legends někdy své pokračování, pak Max Biaggi bude jeho prvním adeptem. Síň slávy už tedy má 20 jmen. Tady je MH tip na toho, kdo by měl být další v pořadí!

MotoGP 2012
Na úvod si přiznejme, že sezona 2012 byla bezpochyby podivná a předem nevyzpytatelná. Což ale má svou logiku, byl to rok přelomový, a tudíž i bolestivý. Přišly CRT, odstartovala éra Moto3 a máme tu první opravdovou „kauzu“ v šestistovkách.



GirlHouse - Girlie race s Racetrackem
Jak tahle akce celá vznikla, se ptáme toho nejpovolanějšího, a to přímo Michala „Inkvize“ Mulače: „To, že s náma jezdí hodně holek, jsme věděli, to, že se nebojí závodit proti chlapům, nám je taky jasný, ale stále častějc jsem slyšel, že už je jich natolik dost, že podnik jenom pro holky by byl fajn.


TÉMA: Nová pravidla pro skútry
Tak už je to skutečně za dveřmi. Od druhé půlky ledna 2013 může každý držitel řidičského oprávnění skupiny B (vozidlo do 3,5 tuny) vyrazit na silnici i v sedle vozidla kategorie A1, tedy přesně řečeno se skútrem s objemem motoru do 125 cm3 (hranice 11 kW) a s automatickou převodovkou. Pro tento přechod nepotřebujete zhola nic, jen sebrat trochu odvahy, opustit pohodlíčko svého automobilu.

MH ROZHOVOR PSí Hubík Tlumačov
Z obýváku do MotoGP. Napadlo vás, když jste si kupovali kombinézu nebo bundu na motorku, co všechno stojí za tím, než se k vám dostane? Jak vypadá taková výroba a jaká je historie firmy? Nás ano, a tak jsme se vydali do Tlumačova k Hubíkům.

Adventura – Omán 2/2
Omán – letem tam, světem zpátky. Svět je plný roztodivných věcí, a pokud se nebojíte a vydáte se ho prozkoumat, dostane se vám odměny v podobě zážitků k nezaplacení. Tak jako našim cestovatelům, které jsme v minulém čísle zanechali na cestě z Ománu.


Sprint o pekelný prase
Může Ducati Diavel vybavená výfukem Termignoni a vidlicemi Öhlins za 100 tisíc porazit ve zrychlení BMW S 1000 RR a Yamahu VMAX? Všichni jsme se zahihňali, když jsme poprvé slyšeli o Diavelu. Na nákresu konceptu vypadal jako nepovedené dítě Batmana a Tamburiniho a my jen kroutili hlavama.

Legenda: Kawasaki Z1
Čerstvý čtyřicátník. V našem seriálu o motorkách, které měnily motocyklový svět, tentokrát zavítáme do Japonska, kde se právě před 40 lety zrodila jedna legendární motorka, jedna řada a pro mnohé jeden svět.



Motohouse (CZ i SK) 12/2012
v prodeji od středy 21. listopadu 2012
* cena 99 Kč (SK verze 3,80 €)
* roční předplatné 750 Kč, 880 Kč s katalogem (SK roční předplatné 29 €)
info předplatné: www.send.cz
info časopis: www.motohouse.cz
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist