ktm_unor




Motohouse 11/2016

Listopadové vydání časopisu Motohouse zas trochu překročilo hranice. Rozhodlo se vás totiž trochu více zahřát. Proto tu tentokrát nepůjde „jen“ o klasické testy motorek, ale projedete se taky třeba na závodní sajdkáře, na světově unikátním veteránu či legendární nejzelenější Kawě historie ZX-7RR. K tomu všemu pak záplava novinek pro sezonu 2017 a sport, tentokráte plně věnovaný naší i zahraniční roadracingové scéně. Opravdu trochu jiný Motohouse…

Svezení s… Chrisem Walkerem
Jedno kolo na dlouhém okruhu Cadwell Park bylo směsně vzrušující. Pohyboval jsem se samozřejmě neobratně, ale alespoň se snažil vybrat si vhodný moment k ponoření na správnou stranu sajdy. Druhé kolo začalo docela dobře. Na výjezdu ze zatáčky Barn jsem byl zapřený přes kapotáž na pravé straně, přes zadní kolo, na kolenou.

Přestavba: Pavel Malaník NLG 1909 J. A. P. Replika
Svět je plný neuvěřitelných lidí, kteří dělají bláznivé věci. Někdo leze bez jištění na skály, jiný driftuje s tisícikoňovou károu pár cenťáků od srázu a další se zavře do sklepa, vymyslí pro jiné nepochopitelný cíl a pustí se do jeho realizace. Klišé o zlatých českých ručičkách je pravdivé.

Intermot 2016
Nástup normy Euro 4 sice přináší konec řady modelů, ale na druhou stranu z toho také vytěžíme. Na prvním z dvojice letošních podzimních veletrhů se většina výrobců pochlubila množstvím nových modelů a podle všeho to bude podobné také v Miláně.

MH TEST: Ducati XDiavel S
Spousta keců okolo. Někomu se líbí, jinému ne. Pro jednoho je moc malá, druhý nesnáší tu modernu, třetí zmírá obavou, proč má jeho milovaná sportovní Ducati zapotřebí stavět nějakou zaprděnou záchodovou mísu. „Sakra, to přeci ani nemůže bejt myšleno vážně, Ducati a nohy dopředu…“

MH TEST – Triumph Bonneville T120
První motorka se jménem podle slavné solné pláně, po které se od nepaměti prohánějí ty nejrychlejší stroje v honbě za rekordními rychlostmi, vyjela v roce 1959. Nyní máme před sebou poslední evoluci modelu, jenž formoval svoji třídu. A je to nejlepší Bonneville, jaký kdy vyjel!

MH TEST – 2016 KTM 690 DUKE R
Ta mrcha se točí do devíti tisíc! To je na jednoválec s dvouletou zárukou jednoduše něco neslýchaného. Byly časy, kdy tyhle motory bývaly líné vibrující buchary. Ta doba je už ale nenávratně pryč. Svezte se a garantuju vám, že si často budete klást otázku, zda to vůbec jednoválec je. Ten motor je jednoduše geniální stvoření a naprostý zázrak.

MH Exclusive – Yamaha YXZ1000R SS
Jak asi víte, čtyřkolky v Motohousu často nemíváme, a když už, tak to musí být opravdová pecka. A to nový litr od Yamahy je! Ještě nikdy jsem nejel s něčím, u čeho máte takový pocit rychlosti, zběsilosti, absolutní neohroženosti a zároveň pozoruhodné kontroly. Ta věc je zatraceně rychlá, téměř až nehorázně. Vůbec nechápu, jak může najít takovou trakci na vrcholkách hor na Sardinii

MH anketa
Přivedla nás k tomu skutečná příhoda. Testovali jsme na podzim „do zásoby“ hned několik ojetých motorek, a jak jsme se pídili po nějakých informacích o těch modelech, vzali jsme do rukou letité katalogy a začali si je s láskou pročítat.

FGR Midalu 2500 V6… vstoupilo na trh
Trvalo to dlouhých pět let. Doba hledání, zkoušek, omylů, ale i stovek a stovek hodin nadšené práce. Příprava nového českého motocyklu je však právě u konce a my se v Ústí nad Orlicí mohli jako jedni z prvních seznámit s finální produkční verzí tohoto stroje. A to krátce předtím, než jej jeho tvůrci představili ve světové premiéře na veletrhu v Kolíně nad Rýnem.

MH na akci: Cross country, Memoriál Petra Lhotského
Většina z vás, endurem postižených jedinců, si jistě všimla, že letošní rok krotíme redakční Husku FE 350, která nám byla zapůjčena na dlouhodobý test a kterou máme s Carlosem v tak zvané střídavé péči. Jednou na ní dělá Carlos kejkle během své brněnské motoškoly, podruhé ji zase moje maličkost zneužívá kromě volného ježdění i k seriálu enduroškoly pro pokročilé.

MH TEST: SWM Gran Milano 440
Když jsme s Kejmim dělali vloni po jeho velkém úspěchu v Kolumbii rozhovor (MH 11/2015), vyslovil své dva velké sny: umístit se v celkovém hodnocení mistrovství světa na bedně a pořídit si motorku do běžného provozu. Nic rychlého, spíš nějaké retro, aby to nebylo tak moc o hubu. A když se Pavel ozval, jestli se nepůjdeme někam svézt, protože si konečně pořídil bike, nebyl jsem ani moc překvapen, že jeho volba padla na SWM Gran Milano.

MH TEST: Honda SH300i
Baví mě od první chvíle, co s ní přicházím do kontaktu. Reálný příklad z probuzení onoho srpnového rána: Šedá zóna naší firmy Astron Goup, pod kterou patří i Motohouse, si nakoupila pro letošní letní sezonu flotilu všelijakých plastových naříkáčků (rozuměj běžných skútrů) a já tady mezi nimi teď stojím s rudou novou Hondou SH300 a cítím se doslova a do písmene jako král!

Enduroškola pro středně pokročilé 5. díl
Prudké, kolmé svahy
Někteří si možná myslí, že podobnou dovednost během závodů nebo i během volného ježdění nebudou nikdy potřebovat. Což je omyl. Budou a takoví jedinci se pletou víc, než si umí představit v tom nejbláhovějším snu. Nejde o to, zda se prudké svahy, kolmé meze či skalnaté svahy před řídítky ztopoří.

SPORT: Dynastie Dunlopů
Je možná nejlepším roadracingovým motocyklovým závodníkem současnosti. Každopádně je tím nejsledovanějším a jeho výsledky rozhodně stojí za to, ať již jsou to domácí irské mistráky, nebo velké mezinárodní závody v čele se slavnou Tourist Trophy. Zde má celkem již 13 vítězství a nově též absolutní rekord kola s průměrem 215,592 km/h.

SPORT: Dymokury 2016
Dymokury a s nimi související Městec Králové. Od pradávna středobod vším tím racingem vonící minulosti. Alespoň pro mnohé z nás to tak platí. Poprvé se v Městci jelo v září 1958 a trať vedla tehdy ulicemi města, přičemž dominujícím povrchem byly prachsprostě žulové dlažební kostky a sem tam nějaká kaluž či záplata. Byly to závody přeborové, ale dodnes si zde můžete sednout na pivo s chlápky, kteří tu báječnou éru ještě pamatují.

SPORT: ManxGP na vlastní kůži
Od poslední návštěvy Isle of Man a první ManxGP (viz článek v MH 12/2013) nás letos dělily už tři roky. A letošní další změnou – oproti minulé TT a MGP – byl i fakt, že se naše výprava rozrostla na tři členy. Navíc dva její členové slavili kulaté narozeniny (dohromady rovná 100), a tak bylo rozhodnutí vyrazit potřetí na Man rychlé.

MH na akci: Prague Harley Days 2016
Mohlo by se zdát, že svět Harley-Davidson jsou jen týpci v černých kožených hadrech s vytetovanými plameny, ale to je chybný předsudek. Alespoň to ukázala akce Prague Harley Days, která svým programem obsadila celou vrchní část výstaviště v pražských Holešovicích. Postaráno bylo opravdu o všechny – děti měly svou Mattel zónu, kde se mohly do sytosti vyblbnout, dámy skočily na kosmetiku a relaxovat.

Co a jak cvičit na kolibříku
Uvědomte si, že svižnou a bezpečnou jízdu na motorce zvládnete pouze v případě, že se ji naučíte správně ovládat v malých rychlostech. V tu dobu na vás nepůsobí tak velké setrvačné síly, které motorku stabilizují, proto je pomalá jízda náročná na soustředění a správnou koordinaci pohybů. Ovládání motorky v nízkých rychlostech, být schopný s ní bezpečně manipulovat – tyto dovednosti budete potřebovat každý den v jejím sedle. Základem úspěchu je trénink.

MH na akci: The Distinguished Gentlemanʼs Ride
Popáté celosvětově a potřetí v České republice se sešli příznivci retro motocyklů, aby společně přispěli k boji proti rakovině prostaty. Všechny české jízdy se drží trendu a počet návštěvníků roste. Prahou projely tři stovky gentlemanů.

Vintage Garage test¨: Kawasaki Ninja ZX-7RR
Patří k tomu nejlepšímu, co Kawasaki ve své dlouhé historii vyprodukovala. Vycházela ze svého předchůdce Kawasaki ZXR-750, která se už tehdy pro některé trhy označovala jako ZX7R, a s tímto strojem získal Scott Russell v roce 1993 titul WSBK. Pod označením ZX7R/ZX7RR se vyráběla v letech 1996–2003, tedy sedm let v podstatě v nezměněné podobě.

  • nový tištěný Motohouse 11/2016 v prodeji od středy 19. října 2016
  • cena časopisu 99 Kč (SK verze 3,80 €)
  • roční předplatné 750 Kč, 880 Kč s katalogem (SK roční předplatné 29 €)
  • info předplatné: www.send.cz

Stahujte již nyní na APPLE či na GOOGLE

Alza media
Floowie
 

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist