yamaha_demo_tour




Motohouse 1-2/2013

Dokončovali jsme toto řadové číslo Motohouse tak, aby jeho distribuce připadla na volné sváteční dny. Chtěli jsme, abyste měli dostatek čtení o motorkách na chvíle volna, postavili jsme jej tak, aby si v něm každý našel to svý. Snad se vám bude líbit, jak totiž prozradí závěrečná rekapitulace, je to taková tečka za nejnabitějším rokem v naší jedenáctileté historii…

SROVNÁVACÍ TEST - LITRY
Pumpy na zážitky - Není nic víc. Víc štěstí, brutality, rychlosti, dokonalosti. Nejnovější litry umí neuvěřitelné věci a my teď máme tu báječnou možnost je navzájem porovnat. Vybereme tu nejlepší?
  • Ducati 1199 Panigale S
  • Honda CBR1000RR Fireblade
  • BMW S 1000 RR
  • Suzuki GSX-R 1000

Srovnávací test – BMW F 800 R vs. Kawasaki ER-6f
Teď opusťme svět 200koňových superbiků a pojďme se projet na motorkách, které si lidi opravdu kupují. Drzý naháč od BMW zkusí zadupat do země šikovnou a výborně jezdící Kawu. Bylo to úplně obyčejné páteční odpoledne. Zatímco jsme dodělávali poslední materiály do dalšího vydání Motohousu, dole na parkovišti na nás čekaly dvě vcelku obyčejné motorky. Ani jedna z nich nemá přes sto koní, předkopnuté stupačky nebo kufry.

ANGLIE – FUN SPECIAL
Kdo se nejvíc baví?
Adventure: KTM Adventure R je vysoký a má šťavnatý dvouválec, který přezval rovnou z vítězné motorky na Dakaru.
Sportovní: Aprilia RSV4 R má rychlořazení, kontrolu trakce a launch control. Vyhrála dva tituly WSBK a její motor závodí v MotoGP.
Naháč: Triumph Speed Triple – motor s bohatým středem otáček a podvozkem, který umí všechno. Tohle je neprodávanější motorka v Británii.

TEST: Moto Guzzi V7 Stone
Nic hezčího jsem už dlouho neviděl. Máme první rande, tak teď půjde o to, jak si vzájemně padneme… Na úvod tohoto testu přiznávám, že Moto Guzzi V7 Stone pro mě byla před rokem jednoznačně „láska na první pohled“, tady myšleno mezi novými modely ročníku 2012. Jednoduchá, lehká, nekomplikovaná mašinka s nadčasovým designem, taková ta úplně „přesná klasika.

MH Fascinace
Miluju svět customů, tu jeho neuvěřitelnou rozmanitost jdoucí od naprosto jednoduchého café racera přes ostré streety až po přečančané cruisery. Líbí se mi, že si v tom každý najde to svoje. A úplně nejvíc boží na tom je, když někdo přijde s motorkou, která se naprosto vymyká všem dosud zavedeným normám. Takovou, na kterou nejdřív několik minut nechápavě zíráš, pak se rozchechtáš a směješ se, až ti tečou slzy jako blázen.

Rozhovor
Michal „Inkvizitor“ Mulač

S Michalem už jsem jeden rozhovor dělal. Je to přesně ten člověk, se kterým vždycky rádi pokecáte, takže když jsem se dozvěděl, že dostaneme prostor na další veřejný pokec, neváhal jsem ani chvíli.


Husaberg 2013
Několik dní před tím, co jsme se začali cpát svatomartinskou husou, jsme měli možnost ochutnat jiný druh husí pochoutky. A nebyly to husy ledajaké, byl to speciální druh odchovaný ve Švédsku a speciálně šlechtěný rakouskými aktivisty pro volný pohyb v přírodě.

TEST: Kawasaki Ninja 300 /NOVINKA/
Loučíme se s Ninjou 250, přichází Ninja 300. Má víc koní, ostřejší design, krásnější detaily a potenciál na opravdových 160 km/h. Povedlo se Kawasaki udělat vzrušující motorku pro mládež? Větší je lepší, tak si to alespoň myslí u Kawasaki. Před šesti měsíci se ZZR1400 dočkala razantního zvětšení motoru; na Vánoce se ze Z750 stane Z800 a námi milovaná ZX-6R bude opět 636.

Síň slávy MotoGP Legends 2. díl
V první části našeho přehledu legend jsme vám zatím představili desítku z nich, Stonera pak v samostatném článku, a tak nám dnes zbývá ještě devět členů této navýsost vybrané společnosti. My si zde, v duchu českého patriotismu, dovolíme ale dvacítku vyvolených doplnit ještě vzpomínkou na největší českou legendu – Františka Šťastného.

Téma: Češi a mistrovství světa
Mistrovství světa Superbike a jeho doplňující šampionáty si již dlouhé roky nelze představit bez českých jezdců. Rok 2012 ovšem znamená rok loučení. A jak se zdá, bude ještě hůř…Poslední roky se mohl český motocyklový fanoušek opravdu kochat. Naši chlapci vozili body z Grand Prix, Lukáš Pešek a Karel Abraham dokonce k bodům přidávali i poháry, v superbikách navíc skvěle zařezával Jakub Smrž.

Jít na pivo s… Michaelem Rutterem
Chtěli jsme vyzkoušet, jak chutná pivo jednoho z největších sponzorů závodění BSB, proto jsme si zašli na pár žejdlíků s Michaelem Rutterem. Na člověka, který závodil v pětistovkách ještě proti Mickovi Doohanovi, je Michael Rutter neobyčejně normální kluk. Je na hony vzdálený těm nagelovaným, brýle nosícím teenagerovským závodníkům dneška.

Macao GP
Macao Grand Prix, jeden z nejslavnějších závodů na přírodních okruzích, je již 46 let obrovskou výzvou pro ty nejlepší piloty závodních motocyklů, kteří se nebojí podívat vzpřímeně smrti do očí. Obávaných 6,2 kilometru okruhu Guia v čínském provinčním městě Macao i v letošním roce přivábilo více než třicítku dobrodruhů, kteří jezdí tolik populární road racingové závody a získávají tak obdiv svých fanoušků.

Jak připravit R6 na okruh?
R6 – to je 123 koní připravených na uřvané hranici 14 500 otáček. Řadový čtyřválec s vysokým kompresním poměrem 13,1:1 miluje hrubé zacházení a díky moderní elektronice se velmi dobře kontroluje. Závodní výbava je prvotřídní – antihoppingová spojka je už v základu a zajišťuje plynulejší podřazování, hlavně při nájezdu do zatáček, absorbováním síly zpětného momentu ze zadního kola během podřazování.

Adventura MONGOLSKO – 1. díl
Jsou to téměř přesně dva roky, kdy jsme s týmem Mongolia moto adventures, který vozí motorkáře na 14denní enduro výpravy po Mongolsku (celkem 4 různé trasy), absolvovali první cestu. Z ní jsem se vrátil natolik nadšený a okouzlený motorkářským rájem zvaným Mongolsko, že jsem se při první příležitosti rozhodl vrátit a podniknout další úžasnou cestu. Tentokrát do Dadalu, rodiště Čingischána.

Albánská rallye v sedle
Během povídání o motorce, jejíž představení najdete na předchozích stránkách, jsme od jejího majitele, Honzy Götze z Trutnova, slyšeli, čím vším holka musela projít. A přišlo nám líto, abyste o to byli ochuzeni. Vítejte tedy na začátku června, kdy tým 2B Moto vyrazil na jednu z nejtěžších rallye starého kontinentu.

Technotest - Interphone naviguje
Italskou společnost Cellular Line jakožto výrobce motocyklového příslušenství značky Interphone určitě znáte. S jejich interkomy a další elektronikou jste se na našich stránkách párkrát setkali. Tentokrát se Italové pustili do nového segmentu a pokusili se vyrobit cenově dostupnou motorkovou navigaci. Jak se GPS Bike povedla? Vyzkoušeli jsme.


MH Přestavba
BMW R 100 GS 2B Moto

Moje první setkání s touto motorkou je plné paradoxů. Stojí totiž v Trutnově na showroomu a kolem ní se to hemží novými dvanáctkami v plné palbě. A řeknu vám, ten rozdíl je zásadní. Rozhodně nemám v plánu nové GS nějak shazovat, pořád ho považuji za jednu z nejlepších moderních motorek, ale v tom je právě ta bolístka... moderních. Vedle stovky vypadají nabubřele, zbytečně přeplácaně, a když to řeknu na plnou hubu, ten duch Dakaru, kterým se BMW stále chlubí, se z nich už prostě vytratil.

Legenda - Matchless G50
Pokud se chceme podívat na začátek snu jménem Matchless, musíme po časové smyčce až na konec devatenáctého století. V roce 1899 totiž Henry Herbert Collier založil dílnu na výrobu jízdních kol. Už o čtyři roky později ale Matchless představil první motocykl. Na svědomí ho měli dva synové majitele firmy Charlie a Harry. Ty nadchl nápad umístit do otcova bicyklu motor. Veřejnost byla nadšená, a tak byl sjednán kontrakt o dodávce mezi značkou Matchless a firmou JAP vyrábějící motory. Konkrétně se jednalo o jednoválce a véčkové dvouválce.

MotoMotoParty Nr.7
Letos se tvůrci pochlapili, poslali většinu videí včas, a tak se z úvodu večera stal jakýsi filmový průřez krátkometrážních produkcí uplynulé sezony. Onboard videa Indiho z ostrovních přírodních okruhů a Petra „Corpse“ Zrzavého z Hořic, krásná příběhovka dakarového Davida Pabišky, kaskadérské perly od Martina Krátkého a týmu Crazy Day, FMX divočina Petra Piláta...

+ fanouškovský plakát a kalendář Moto FGR

Motohouse (CZ i SK) 1-2/2013
v prodeji od pátku 21. prosince 2012
  • cena 99 Kč (SK verze 3,80 €)
  • roční předplatné 750 Kč, 880 Kč s katalogem (SK roční předplatné 29 €)
info předplatné: www.send.cz
info časopis: www.motohouse.cz
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist