husqvarna_svartpilen_801_2




Motocykl 4/2014

Sezona se nezadržitelně blíží a časopis Motocykl jí jede vstříc pod plným plynem! V první řadě pro vás máme několik srovnání motocyklů napříč kategoriemi. Porovnali jsme naháče, superbiky, ostrá endura i youngtimery. Víme, jaké jsou nové Hondy NC750X či Integra nebo „advík“ od BMW. Redakčnímu mikrofonu se nevyhnula FMX star Petr Pilát, sledovali jsme renovaci milionté vyrobené Jawy a podívali se na zoubek Abájově biku pro MotoGP.

To vše a mnohem více v Motocyklu 4/2014, který vychází ve čtvrtek 6. března. Zastavte se pro něj za námi na výstavě Motosalon, budeme se těšit! Další info najdete také na našem zbrusu novém webu motocykl-online.cz

Vaše redakce MC

Pod lupou: Royal Enfield GT
Politý indickou živou vodou, vyrukoval ke konci loňského roku Royal Enfield s novinkou, která připomíná legendární „kafíčka“ z produkce značky. Co stroj se vznešeným jménem a ještě vznešenějším rodokmenem nabízí?

Představení: BMW R 1200 GS Adventure
Pilot GS Adventure shlížel ze sedla na své okolí vždy jako král na své poddané, nyní se může usadit ještě pohodlněji. I kapalinou chlazený boxer přichází na scénu se suverénní dominancí.

Představení: Honda NC750X
Možná si vzpomenete na humorné příběhy doktora Wighta, který v předválečné Anglii objížděl své zvířecí pacienty ve stařičkém automobilu. Dnes by na 99 procent sedlal Hondu NC.

Teorie motoru, 2. díl: dvoutakt vs. čtyřtakt
Přestože dvoutakty už nejsou vrcholem technického vývoje, několik výrobců je u terénních strojů stále používá a navíc v hojném počtu pohání starší motocykly. Proto se v dnešním díle zaměříme na porovnání výměny náplně v pracovním válci dvoudobého a čtyřdobého spalovacího motoru.

Srovnávací test: Litrové japonské nakedbiky
Honda CB1000R - Kawasaki Z1000SE - Yamaha FZ1
Brutální, agresivní a vždy připravená k útoku – příchod Kawasaki Z1000 s vysokým výkonem, kratším převodem a pořádně naštvaným pohledem nelze přehlédnout. Co umí lépe než japonská konkurence?

Srovnávací test: Ostrá endura
Gas Gas EC 300 Racing - KTM 300 EXC Six Days Sardegna

První off-roadové testování letošního roku se odehrálo v jednom vápencovém lomu kousek za Prahou. V mrazivém lednovém ránu se proti sobě postavily dva stroje evropské výroby – Gas Gas EC 300 Racing a KTM 300 EXC Six Days.

Srovnávací test: Litrové superbiky
BMW S 1000 RR - Ducati 1199 Panigale S - Suzuki GSX-R1000LE
Všechny tři se k této hranici svou rychlostí hravě blíží. Všechny ji také překračují, co se ceny v tisících korun týká. Dvě exkluzivní digitální evropské žákyně proti ostřílené analogové profesorce rychlosti z Japonska. V čí prospěch přestřelka deseti pístů nakonec vyzní?

Představení: Honda Integra
Ani motocykl, ani skútr – Integra si z obou segmentů bere sebevědomě to nejlepší. A ve své druhé generaci to nejlepší pro vás.

Srovnávací test: Youngtimery
Honda CB400 Four - Suzuki GS400E

Porovnat tyto dva motocykly stejného objemu a stejných roků výroby mne lákalo už pár let. Každý byl totiž zaměřen na úplně jiný segment zákazníků. A po pravdě je srovnání strojů starých 30 let vždy zajímavou změnou. Podívejme se tedy na dva rivaly, kteří si to rozdají sice ve skoro kmetském věku, ale v naprosto super kondici.

Reportáž: Schuberth
Přilby Schuberth možná znáte jako vyklápěčky s konzervativním designem a nepříjemně vysokou cenou. Zároveň je ale najdete na hlavě předních německých superbikerů nebo jezdců formule 1. Jak dlouhá je cesta od turistické helmy na startovní rošt světového šampionátu, jsem byl zjistit přímo v centrále Schuberthu v německém Magdeburku.

Roadtrénink, 3. díl: Pojďme se klouzat
V minulém díle naší zimní přípravy jsme si ukázali, že světová špička v zimě trénuje balanc a rovnováhu ve stupačkách trialových motocyklů, a snažili jsme se jít v jejich stopách. Dnes se budeme klouzat a hledat hranice adheze.

Cestopis: Jawa kolem světa, 4. díl
Ležím na zádech v poušti Atacama a s otevřenou pusou zírám na noční nebe. V duchu děkuji rodičům, kteří mi v dětství dali do ruky cestopisy od Elstnera namísto Timura a jeho party. Poznám na obloze tak akorát jen Jižní kříž a Měsíc a myslím na dávné mořeplavce, kteří se postavili celému světu, aby dokázali svou pravdu. Čeká mě cesta přes celý světadíl dolů ke konci světa, k úžině nesoucí jméno jednoho z nich. Bienvenido a América del Sur!

WSBK 2014
Světový šampionát superbiků čeká převratný rok, se změnou pravidel se na start připravuje devět výrobců motocyklů.

Lidé z padoku: Petr Pilát
Pilník je řadu let pojem, který hodně lidí používá, když si nemůžou vzpomenout, jak se vlastně jmenuje styl, ve kterém létá parta bláznů na motorkách vzduchem. Pro Petra Piláta je to samozřejmě poklona.



MotoGP: Honda RCV1000R

Závody MotoGP musí být levnější – odpovědí Hondy na tuto výzvu je RCV1000R. Není sice přímo dvojníkem továrního stroje, má k němu ale velmi blízko. Bude konkurenceschopná?



Finále: Miliontý motocykl Jawa-ČZ
Poválečné motocykly československé výroby byly v časopise Motocykl poslední dobou poněkud opomíjeny. Jako omluvu všem fanouškům přinášíme poutavý příběh o „Milionté“ Jawě-ČZ. Za přečtení a vzpomínku rozhodně stojí!

Motocykl 4/2014 vychází ve čtvrtek 6. března
• Veškeré informace na www.motocykl-online.cz nebo na www.facebook.com/motocyklonline
• Předplatné na www.predplatne.cz
• Časopis vychází také elektronicky na portálech: cs.publero.com, www.floowie.com/cs a www.wooky.cz

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist