globalmoto_duben_nolan




Motocykl 2/2013

I milosrdné zimy s teplotami nad nulou mohou mít něco do sebe: pro redakci MC sezona zatím neskončila. V aktuálním čísle Motocyklu najdete další díl našeho „Endurotréninku“, první testy novinek a spoustu zajímavých rozhovorů. Velké téma: kromě našlapaného srovnáváku čtveřice evropských superbiků, kde řešíme, zda a proč má smysl si připlatit za luxusní varianty s elektronickými podvozky, jsme pro vás prostudovali vyhlášku. Nic moc zábava, ale zato vám přinášíme vše o skútrech pro skupinu B a vůbec kompletní info o tom, na čem a v kolika smíte v roce 2013 jezdit. Dobrý start do nového roku!

BMW R 1200 R Mystic
Studie nebo realita?

Německý výrobce příslušenství Wunderlich a jeho designér Nicolas Petit odhalují možnou podobu nového naked-biku od BMW.



POD LUPOU: Moto Guzzi California 1400 Custom/Touring
Californian Rhapsody– legenda se vrací

Představení: Triumph Street Triple R
VYBROUŠENÝ DIAMANT
Jak se z některého motocyklu stane prodejní šlágr? Odpovídající celková koncepce dnes už nestačí – bike je třeba puntičkářsky doladit do nejmenších detailů. U svého modelu Street Triple přeleštili v Triumphu všechny hrany, aby „erko“ zazářilo jako diamant.

Velký okruhový test: BMW vs. Ducati
BMW HP4
BMW S 1000 RR
Ducati 1199 Panigale
Ducati 1199 Panigale S
Jedináčci se mají dobře, dostává se jim plné pozornosti všech. Tedy do chvíle, než se stanou „tím druhým“. Plná pozornost dále směřuje na nový přírůstek, v očích všech talentovanější, chytřejší, hezčí, geneticky bezchybný. Sourozenecký boj o uznání rodičů a společnosti začíná.

Suzuki V-Strom 1000 Concept
Letos se na kolínském Intermotu objevila zajímavá studie V-Strom 1000 pro rok 2014, která avizuje připravovanou podobu tohoto adventuretoureru. Zřejmě také jasněji definuje směr, kterým hodlá Suzuki z hlediska designu v budoucnu kráčet.



Srovnávací test: BMW G 650 GS vs. Husqvarna TR650 Strada
JEDEN HRNEC, DVĚ POKLIČKY
Bavorské inženýrství ovlivnilo nejdříve průlomovou TE449, později pomohlo vzniknout hravé Nudě 900. Nyní Husqvarna představila softenduro TR650 Strada s velkým jednoválcem BMW. Překoná Italka svůj mnichovský originál?

Test: Honda NC700X DCT
Levná a dobrá?
Docela nezvyklé, viďte? Jako bychom už byli smířeni s tím, že cenově dostupné rovná se podezřelé. V případě NC700X to rozhodně neplatí.

Test : Ducati Diavel
Bastard
Co je ten Diavel vlastně zač? Cruiser, dragster, maskovaný superbike nebo streetfighter s mimikry? Ani po druhé testovací sezoně vám na to nedokážeme jasně odpovědět. A není to vlastně jedno?

Test: Yamaha XT1200Z Super Ténéré World Crosser
Až na konec světa
Je tomu více než rok, kdy jsem měl možnost strávit víkend s novinkou XT1200Z. Zanechala ve mně rozporuplné dojmy, proto jsem celkem zvědavě očekával vylepšenou verzi World Crosser, kterou jsem prvně viděl v akci na květnové Evia rallye v Řecku. V rukou italského dlouhána Cataneseho, který dvanáctikilo vodil stylem dvoutaktní malorážky, se mi začínala líbit.

LEGISLATIVA: ŘIDIČSKÁ OPRÁVNĚNÍ
Z auta na skútr
Počínaje 19. lednem 2013 vstupuje v platnost novela vyhlášky o silničním provozu, součástí je i změna vymezení řidičských oprávnění. S „autovým“ - B řidičákem můžete legálně na skútr 125 cm³.

Endurotrénink
Postavte se k tomu čelem
Proč neustále dokola trénovat vlastní motor (běhání, posilovna atd.) když je pro nás mnohem důležitější a snadnější naučit se ovládat motor našeho biku. A k tomu nepotřebujeme sílu, ale pohyblivost, obratnost a rychlost. Dnes začneme základní pozicí ve stupačkách a strečinkem.

Tip na trip

Horní Rakousko „na skok“
Když náhodou zapomenete odbočit z E55 při cestách po jižních Čechách, Lipensku a okraji Šumavy, můžete projet hezká místa těsně za naší státní hranicí.


Produktový test: Zimní rukavice
Otestovali jsme pro vás 12 párů zimních rukavic. Jedno poučení: za kvalitu nemusíte vždy platit nejvíce.

DLOUHODOBÝ TEST: Předání a příprava motocyklu
V-STROM EXTREME TEST 2013
Dlouhodobý test najdete bezmála v každém motoristickém časopisu, avšak většinou se ve slově „dlouhodobý“ neskrývá nic jiného než běžným způsobem – každodenním provozem – oježděný stroj. Kilometry na počítadle tachometru sice dokáží prozradit mnoho o kvalitě stroje, přesto neodhalí jeho odolnost při nešetrném a humpoláckém zacházení, které motocyklu samozřejmě rádi umíme poskytnout i my.

ROZHOVOR: Mirek „Sporťák“ Frey
Plynu není nikdy dost
Stuntriding je záležitost, kde vám finanční zázemí úspěch nezaručí a dostat motorku do paže tak, abyste se mohli počítat mezi jedny z domácích diktátorů, zabere léta. Mirkovi se to ale povedlo. Vrchol dobyl, a to i bez zásadního finančního zázemí…

Zaostřeno na téma: Youngtimery a klasiky
Vlastní cestou
Youngtimer, to není pouze nablýskaný café racer, může jím být klidně i motocykl cestovní, enduro nebo třeba cruiser. K usnadnění výběru vám přinášíme pár tipů.

Cestopis: Jižní Itálie
S Lisákem na cestách
Týden po loňském Silvestru mi zvoní mobil a na druhém konci můj pracovní parťák Roman: dostali s jedním absolventem naší motoškoly bezva nápad – povozit se někde v teple. Co ty na to, jedeš?

FINÁLE: Yamaha TDM900 2012
Téměř Dokonalý Motocykl
Předjezdec trendů budoucích a po dvě dekády praktický motocykl prakticky nikam nezařaditelný – ve smyslu kategorizace. Dle řádu elementárního označení bude volba vhodného přívlastku, respektive hodnocení, značně snadnější: téměř nesmrtelný.

Lucky 13

Na závěr: morálně poučný a navzdory tomu i docela vtipný komiks v belgické koprodukci pravidelně v MC.




Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist