europ_asistance_2024



Videokamera Contour HD

Už nějakou dobu plánujeme začít točit videa druhou kamerou z pohledu jezdce nebo z umístění na testovaném stroji. Stále jsme ale čekali na ten správný produkt, který by vedle odolnosti a kompaktních rozměrů nabídl také přijatelnou kvalitu. Na podzim se konečně našla trocha času a v naší redakci skončil na test jeden exemplář kamery Contour HD.

Kapitoly článku

Kameru nám k testu zapůjčila firma www.sportkamery.cz, která kromě tohoto modelu nabízí i řadu dalších podobných produktů. Pro nás byl ale výběr jednoduchý. Chtěli jsme kameru, která bude v jednom kusu, tedy bez odděleného objektivu a podobně. Kamera musí mít rozlišení Full HD, pro široké možnosti použití a následného stříhání. Pro Contour HD nakonec rozhodla možnost zaměřování kamery pomocí dvojice laserů umístěných vedle objektivu kamery.
První dojmy z kamery byly veskrze pozitivní. Pevná konstrukce z houževnatého plastu se zadní gumovou krytkou ukrývající nabíjecí baterii, USB konektor a slot pro microSD kartu. Kamera může být díky této konstrukci vystavena dešti i sněhu, jen na potápění jako takové to opravdu nebude. Další zajímavou věcí na kameře je nastavitelný objektiv, který lze otočit o 90 stupňů. To umožňuje různé možnosti uchycení kamery pomocí přiložených držáků. V základním balení, je držák na brýle, držák uchycený pomocí oboustranné pásky a adaptér pro přišroubování na stativový závit. Jednotlivé držáky se nasunují do jednoduchých kolejnic na bocích kamery. Vše funguje jednoduše a spolehlivě. Pokud patříte k lidem, kteří ani této konstrukci nevěří, je v balení připravena i sada lanek se sponkou pro jištění kamery proti pádu.
Samotné natáčení se pak spouští mohutným posuvníkem na vrchní straně kamery. Na jeho spuštění je třeba vyvinout dost síly, což je dáno především jeho určením pro použití v rukavicích. I v zimních rukavicích přesně cítíte, kdy přepínač zaklapl a kamera vydá hlasité pípnutí, které přehluší i závodní výfuk. Jakmile natáčení skončí, kameru vypnete stejně jako při zapnutí gumovým tlačítkem na zadní straně. Stejné tlačítko spouští i lasery v případě, že už je kamera zapnutá.
První testování probíhalo na hodně rozbité a zmrzlé MX trati. Samozřejmě, že napoprvé se zpravidla nepodaří vše nastavit tak, jak bych si představoval a kvalita výsledku nebyla úplně perfektní. Na druhou stranu tím, že kamera je umístěna na pásku od brýlí a ještě oddělena gumou, jde do ní opravdu jen minimum vibrací. Hodně velkým překvapením pro mě bylo perfektní zobrazení bílé barvy a jejích přechodů. To jsem od takové kamery opravdu nečekal. Naopak jsem doufal, že bude o něco více širokoúhlá. Vše ostatní ovšem funguje na jedničku. Jakmile kameru připojíte k PC, zobrazí se jako vyměnitelný disk, na kterém jsou nahrané jednotlivé soubory MOV, vždy začínající a končící spuštěním a vypnutím kamery. Kamera se přitom navíc z USB automaticky nabíjí.
Kameru lze nastavovat buďto přímo editací textového souboru, který je nahraný v kameře, což je ale dost kostrbaté řešení. Mnohem jednodušší je stáhnout si zdarma program ze stránek výrobce a nastavit parametry kamery přes něj. Nastavit lze rozlišení, kvalitu obrazu, atd.
Od nastavení je pak odvislá i délka záznamu. V rozlišení Full HD se na kartu vejde cca 40 minut záznamu. Dříve než dojde baterie, tedy vyčerpáte kapacitu karty. Tu lze samozřejmě nahradit větší, která už dnes stojí v řádech stokorun. Jedná se navíc o běžný formát, takže na vícedenní akce není problém si vzít víc paměťových karet.
Z dalších možností uchycení jsme využili oboustrannou fólii a plastový držák. Ačkoliv prosazuji názor, že co není přišroubované, nebude držet, byl jsem překvapen. Držák nalepíte a ten zkrátka drží. Kameru jsem měl přidělanou na přilbě, na nádobce na brzdovou kapalinu a na plastovém blatníku. Na všech místech se kamera v terénu bez problémů udržela. Předpokládám, že při silničním ježdění už vůbec nebude třeba něco řešit. Je pouze třeba si dát pozor, aby objektiv nebyl zbytečně vystaven odlétávajícímu štěrku nebo bahnu.


Důležitou součástí videa je samozřejmě i zvuk. Kamera Contour HD má kvalitní mikrofon, který je normálně překrytý ochrannou fólií. Tu jsme vzhledem k použití v terénu na kameře nechali. I přes ní má zvuk velice slušnou kvalitu, což můžete posoudit na našich ukázkách.

Závěr

Co tedy říci na závěr? Dlouho jsem porovnával videa točená například s kamerou GoPro a Contour HD je v tomto směru na podstatně lepší úrovni. Lasery pro zaměření zpříjemňují práci s kamerou a velká škála volitelného příslušenství umožňuje opravdu variabilní použití. Jedinou vadou na kráse tedy zůstává cena, která se pohybuje těsně pod devíti tisíci korun. Za své peníze ale zákazník místo nepoužitelné hračky dostane opravdu plnohodnotné zařízení.

Informace o redaktorovi

Matěj Oliva (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 180 cm

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (13x):


TOPlist