gbox_leden



SJ4000 Wi-Fi: kamera nemusí stát majlant

Hledáte způsob, jak kvalitně zdokumentovat svoje zážitky na motorce? Pak vaší pozornosti jistě neunikla univerzální akční kamera jedné světoznámé značky. Ale možná jste při pohledu do ceníku zároveň narazili na svůj finanční limit. Naštěstí existují dostupnější alternativy, jako například SJ4000, kterou jsme si od importéra značky SJCAM půjčili do dnešního testu. Dokáže se vyrovnat svému dražšímu vzoru?

Hned po rozbalení krabice přichází příjemné překvapení v podobě bohatého příslušenství, které za cenu 3 190 Kč SJCAM ke kameře dodává. Kromě obligátní nabíječky je tu vodotěsný obal (do hloubky 30 metrů), náhradní dvířka s otvory pro nahrávání zvuku, držák na řídítka, úchyt na pásek, samolepící držák na helmu, jistící lanka, popruhy na suchý zip a hromadu propojovacích nástavců. Stačí přikoupit paměťovou kartu (micro SD, podporovaná kapacita až 32 GB), a může se začít s natáčením. Díky přiloženým držákům najde kamera využití při prakticky jakýchkoli venkovních aktivitách, ale nás zajímá hlavně použití na motorce. Při natáčení jsme tedy použili vodotěsné pouzdro, jehož konstrukce je mnohem bytelnější než plášť samotné kamery, a nasadili na něj přibalená dvířka s otvory. Připevnit kameru k libovolnému držáku je díky přes adaptéru na spodní straně pouzdra hračka.

Samotná kamera už od pohledu vypadá jako celkem kvalitní výrobek, přestože její tělo je vyrobené z plastu, a přístroj je díky tomu poměrně lehký (58 gramů s baterií). Kvalitě zpracování není co vytknout, všechny spoje jsou přesně a pevně slícované. Pogumovaná přední plocha se vyrábí v několika pestrých barevných odstínech: kromě testované modré verze si můžete vybrat třeba žlutou, růžovou, červenou nebo decentnější béžovou, černou, stříbrnou, zlatou či bílou.

Kromě objektivu se na přední straně nachází tlačítko pro zapnutí a vypnutí kamery, které zároveň slouží pro pohyb v menu. Spoušť je umístěna na horní straně, a další dvě ovládací tlačítka najdete na levém boku. Za velké plus považuju vestavěný displej na zadní straně, který jednak usnadňuje nasměrovat záběr kamery do požadovaného úhlu, a hodně pomůže při listování v menu. Že si pořízená videa nebo snímky můžete hned po natočení prohlédnout, byť jen na 1,5" displeji, je příjemný bonus navíc. Na větší obrazovce můžete záběry sledovat po připojení kamery přes vestavěný Wi-Fi modul ke smartphonu nebo tabletu. Ke vzájemné komunikaci slouží aplikace SJCAM HD pro Android nebo SJ Versatile Cameras pro iOS. K počítači nebo televizi lze kameru připojit přes mikro USB 2.0 nebo micro HDMI.

Ovládání kamery je poměrně jednoduché a intuitivní, ostatně celkový počet čtyř tlačítek ani nemůže vyděsit závratným množstvím kombinací. Zpětnou vazbu navíc dodává zmíněný displej, takže nastavení kamery je otázkou pár sekund a hlavně máte vždy jistotu, že je nastavena tak jak chcete. Testovaný přístroj pochází z české distribuce, takže s námi komunikoval krásnou mateřštinou. Z poměrně rozáhlého menu nás zajímaly hlavně parametry nahrávaného obrazu, které lze nastavit na 1 080p při 30 fps (Full HD), 720p při 60 fps, 720p při 30 fps nebo WVGA 848 x 480. Proti dražším kamerám tu ale chybí funkce slow-motion.

Kromě nahrávání videa zastane kamera i funkci fotoaparátu, a rozlišení se dá nastavit v osmi úrovních od 4 032 x 3 024 p (12 MB) až po VGA 640x 480. Pořizovat můžete buď jednotlivé snímky (stiskem spouště) nebo nechat kameru cvakat fotky každé tři sekundy. Delší intervaly snímání, které by se hodily pro klasický časosběr, nastavit nejdou. Možná by je - stejně jako my - někdo rád vyměnil za tři různé dlouhé časovače samospouště (5, 10 a 20 sekund), které jsou skoro zbytečné.

SJ4000 WiFi je určena ale především k natáčení, a tomu odpovídá i průměrná kvalita fotek. Jestli chcete do rodinného alba nějaké hezčí obrázky, budete tedy muset na dovolenou přibalit ještě normální foťák, případně vybrat alternativní akční kameru s lepšími možnostmi fotografického záznamu.

Zato videa pořízená touto kamerou obstojí ve srovnání s konkurencí o dost lépe - posuďte sami. Originální neupravený .MOV soubor je ke stažení zde (300MB)

Komprimované on-board video z Kawasaki Ninja H2

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Komprimované on-board video z Hondy GoldWing

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

 

Širokoúhlý objektiv s pevně nastaveným záběrem 170° je pro natáčení z přilby, hrudního držáku nebo přímo z motorky jako stvořený, protože kromě silnice zachytí i velkou část okolní krajiny. Dokonalých výsledků dosáhnete jenom v dobrých světelných podmínkách, což je obecná vlastnost všech kamer s takto malým objektivem. Do interiéru a obecně zhoršených světelných podmínek se moc nehodí. Video se natáčí do formátu .mov a u záběrů z jedoucí motorky vůbec nevadí, že zvuk se nahrává pouze mono. Práci při stříhání a editaci videa usnadňuje nastavitelná délka nahrávacích cyklů, podle které kamera rozdělí videa na tří-, pěti- nebo desetiminutové sekvence. 

Dohromady se tak dá pořídit něco málo přes hodinu záznamu, pak se vybije baterka. Použitý akumulátor s kapacitou 900 mAh je pak třeba 3 - 4 hodiny nabíjet, nebo u sebe vozit náhradní. Při ceně 200 Kč za další baterku není celkem co řešit.

Kamera SJ4000 Wi-Fi v našem testu celkem obstála. Vzhledem k nízké pořizovací ceně 3 190 Kč dostanete nejen dobrý produkt schopný natáčet videa na slušné úrovni, ale také spoustu příslušenství, které je u konkurenčních výrobků obvykle za příplatek. Další výhodou SJ4000 proti jiným kamerám je určitě vestavěný displej, a v neposlední řadě také menu v češtině. To však mají pouze výrobky z české distribuční sítě. U ní máte navíc jistotu, že nekupujete padělek, kterými se internetové obchody jen hemží, a že se o vaši kameru v případě potřeby postarají i z hlediska servisu. 

Parametry SJ 4000 Wi-Fi

Výrobce: SJCAM
Displej: LCD 1.5" LTPS (4:3)
Čočka: 170°A+ HD širokoúhlá čočka, 6G čočka
Procesor: Novatek NTK96650
Paměť: Micro SD (max. 32 GB, není součástí balení)
Rozlišení videa: Full HD 1080P (1920*1080 ) 30FPS
ostatní rozlišení 1: HD 720P (1280*720) 60FPS
ostatní rozlišení 2: VGA (848*480) 60FPS
ostatní rozlišení 3: QVGA (640*480) 60FPS
Výstupní formát videa: MOV
Kompresní formát videa: H.264
Max. rozlišení fotografií: 12 megapixelů (4032 x 3024)
Režimy focení: 1 snímek / časovač / sekvenční snímky
Výstupní formát fotografií: JPEG
Frekvence optického zdroje: 50 Hz / 60Hz
Digitální zoom: 4x
Výstup: HDMI
USB port: USB 2.0
Napájení: 5V 1A
Výdrž baterie: 70 min (při maximální kvalitě nahrávání)
Kapacita akumulátoru: 900 mAh
Doba nabíjení: 3,5 hodiny
Možnost nahrávání videa během nabíjení: ANO
Rozměry kamery: 5,9 x 4,1 x 2,9 cm
Rozměry vodotěsného krytu: 7,9 x 6,5 x 2,1 cm
Hmotnost: 44g (bez baterie) 58g (s baterií)
Jazyky menu: čeština, portugalština
Součást balení: kamera SJCAM SJ4000, vodotěsné pouzdro do 30 m, baterie 900mAh, USB kabel, nabíječka, příslušenství k upnutí kamery
kamera s WiFi: ANO

Informace o redaktorovi

Petr Poduška (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 186 cm
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Klady a zápory

+ cena
+ příslušenství v ceně
+ displej


- chybějící funkce slow-motion
- slabší kvalita fotografií


Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (23x):


TOPlist