europ_asistance_2024



Jeden den na jižní Moravě v sedle motorky

Od koho jiného byste chtěli dostat tipy na výlet po okolí než od místního. Jsem Moravák jak „višňa“ a v tomto článku vám poradím, jak strávit dokonalý den na jižní Moravě v sedle motorky. Všechna místa se nachází v jedné větší lokalitě, takže o projížďku nebude nouze. Více méně kvalitní silnice jsou lemovány vinicemi, převýšení zde příliš nehledejte a mezi malebnými vesnicemi najdete i kvalitní ostré zatáčky.

Mé typy na zastávky, které zvládnete pohodlně během jednoho dne, jsou zaměřeny spíše na méně neznámá místa. Tuctová a „profláklá“ místa najdete v průvodcích. Tento článek je na míru pro čtenáře portálu motorkáři.cz, pro které jsem vymyslel opravdu originální okruh.

Vyhlídka na Kobylím vrchu

První zastávkou po snídani bude Kobylí vrch. Nachází se v úctyhodných 334 m n. m. (s nadsázkou). Netradičně vyhlížející rozhledna je opravdu netypická svým vzhledem. Odborně lze tvar rozhledny nazvat šroubovicí. Není nikterak vysoká, to však ničemu nevadí. Kopec, na kterém se nachází, je široko daleko nejvyšší. Navíc se zde nenachází žádná větší překážka, tudíž není nutné, aby rozhledna byla vyšší. Výhled je nádherný. Všude kolem vinice. Mimochodem architekt, který rozhlednu navrhl, se jmenuje Ing. Arch. Jiří Vojtěšek a je to můj spolužák ze střední školy. Šikovný.

Kvalitní káva

Po výšlapu bude nutné doplnit energii, tudíž následně doporučuji vychutnat si kvalitní kávu. Nabízí se dvě možnosti. Buďto navštívit kvalitní kavárnu nebo si kvalitní kávu připravit. Opravdu dobrá kavárna se nachází v obci Klentnice a jmenuje se Café Fara. Byl jsem zde již několikrát a jestli espresso nebo cappuccino, příprava je na úrovni.

Druhou možností je, že si kvalitní kávu připravíte sami. Na rozpustnou kávu nebo turka zapomeňte. Teď je v kurzu jiný způsob přípravy kávy a navíc je k dispozici u českého výrobce, který se jmenuje Káva do kapsy. Jedná se o jednorázové kávové filtry s již namletou čerstvou prvotřídní kávou. Nasadíte na hrnek a prolijete horkou vodou. Do 2 minut je hotovo.

Oběd na Hraničním zámečku

Následuje oběd na Hraničním zámečku u obce Hlohovec. Krásný výhled nebude chybět ani zde. Původně lovecké sídlo zámožného Josefa z Lichtenštejna. Čeká vás opravdu luxusní hostina v restauraci s 4 hvězdičkovým hotelem. A jeden prásk na nynějšího majitele: Jelikož ze zámečku rušily výhled na Hlohovecký rybník rozlehlé rákosové porosty, majitel se rozhodl je i pod hrozbou vysoké pokuty vysekat. A pokuta ho neminula. Traduje se, že to bylo hodně přes milion korun.

Mikulovský lom

Jestli bude na koupání nebo ne, zamiřte k mikulovskému lomu. Okouzlující místo. Křišťálově čistá voda a všude skály. Polovina jezírka je opravdu mělká a voda sahá maximálně po kolena, druhá polovina je extrémně hluboká s více než 20 m. Často zde můžete potkat Moraváky, jak sedí na židličkách i se stolem ve vodě, s vodou po kolena a s vínem na stole. Komický pohled. A ještě jedna netradiční věc vás tam čeká. Znáte taková ta akvária, kam lidé ponoří nohy a rybičky jim je okusují? Něco podobného je i zde. Malý sumečci američtí, asi 10 cm dlouzí vás při nehybnosti budou taktéž okusovat.

A v pozdním odpoledni na hody

Téměř každý víkend v letních měsících se někde na Moravě slaví. Jedná se o hody. Podle toho, kdy byl tamější kostel vysvěcen, je určen termín hodovních slavností. To se mnozí místní oblečou do tradičních krojů a u máje se slaví a tancuje. Nic turistického, opravdu lokální záležitost, na kterou je neskutečný pohled. Víno teče proudem a tancuje se hlavně polka. Samozřejmě doporučuji zajistit ubytování podle toho, jaké hody navštívíte. Výjimečně velké jsou v Pavlovicích, Velkých Bílovicích, v Šardicích nebo v Lanžhotě, ale i všude jinde stojí za to vidět jak se místní baví a bavili i stovky let v čase zpět.

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (39x):


TOPlist