europ_asistance_2024



Jak na Vietnam v sedle motorky

Jak vypadá typická návštěva Vietnamu, země kde je víc motorek než lidí?

Jedině v jedné stopě, projetí celé země ze severu na jih (Hanoi -> Ho Chi Minh City, nebo opačným směrem) v sedle buďto skútru, nebo polorozpadlé motorky, je nejtypičtějším způsobem návštěvy Vietnamu. Autobusy a vlaky sice existují také, ale ač levné a na asijské poměry „komfortní“, zavezou Vás pouze z města A do města B, kde stejně první věc co budete dělat, bude hledání půjčovny skútrů. Pokud máte motorku vlastní, nejenže Vám tyhle starosti odpadnou, ale jste kompletním pánem svého času, můžete si zastavit kdekoli a kdykoli se Vám něco líbí, udělat zajížďku a poznat i jiné věci, než jen nejturističtější místa.

Pokud máte dostatek času, je výhodné starší motorku koupit.

Vlastní motorka Vám dá super pocit svobody, nemusíte se bát krádeže nové půjčené motorky a hlavně, bude to levnější. Cena bude okolo 200 USD (typická měna, za kterou se motorky prodávají, málokdy naleznete cenu ve Vietnamských Donzích) a pokud umíte vyjednávat, po měsíci (a víc) cestování motorku prodáte za stejnou cenu nebo ještě za víc, než za kolik jste ji koupili. Osvědčené místo na hledání vhodného stroje je tato skupina nebo osobní návštěva turistických čtvrtí v Hanoi (Hanoi Old Quarter) nebo Saigon (v okolí ulic Bui Vien, Pham Ngu Lao) – je zde spousta hotelů a hostelů kde přímo na ulici budou motorky k prodeji, nebo v inzeráty v lobby.

Každý překupník doporučí nákup motorky z místní dílny – protože podle nich jsou motorky od turistů zničené. Já doporučuji pravý opak, od předražených překupníků ruce pryč a hledat motorky od ostatních cestovatelů, nejlépe takových, kterým odpoledne odlétá letadlo a musí prodat za každou cenu. Dle mé zkušenosti je Hanoi na motorky o trochu levnější než Saigon tudíž radím cestu ze severu na jih.

Snad ještě důležitější než technický stav samotné motorky je, jestli má motorka „Blue Card“ – nemusí Vás zajímat jestli je jako majitel psaný Vinnetou nebo Pan Tau, důležité je aby k motorce byl tento „technický průkaz“ a sedělo číslo. Bez něj bude případná policejní kontrola hodně drahá a hlavně – motorku neprodáte!

Pokud ovšem máte času méně, je lepším řešením si motorku půjčit.

Půjčit si motorku v Saigonu a vrátit v Hanoi není vůbec žádný problém (případně i na půli cesty v Hue), motorka bude nová nebo téměř nová a tudíž bez milionů oprav a hlavně odpadnou problémy s opětovným prodejem na konci výletu. Půjčení 2017 120 ccm Honda Win na měsíc vyjde kolem 200 USD.

A co ve Vietnamu navštívit?

Ho Či Minovo město (postaru Saigon) – bývalé hlavní město se spoustou památek, doporučuji hlavně válečné muzeum

Tunely Cu Chi – místo úkrytu partyzánů Vietkongu se spoustou skrýší a pastí na americké vojáky

Delta řeky Mekong – plovoucí trhy, krokodýli a spousta kokosů.

Da Lat – krásné městečko se super okolím ve Vietnamské vysočině, místo výskytu motorkářů Easy riders na silných strojích, na motorce je cesta opravdovým zážitkem

Hoi an, Danang, Hue – starodávné hinduistické chrámy My Son ukryté v džungli, Hoi An jako „malá rybářská vesnička“ s úžasným historickým centrem, je trochu protiklad pulzujícímu Danang s mrakodrapy, obojí výborné na koupání, sedlo Vai Hon proslavené seriálem Top Gear, Marble mountains, císařské město Hue…

Ninh Binh – Halong Bay na pevnině, spousta vápencových skal vyrůstajících z rýžových políček, jeskyně, nejstarší národní park Vietnamu Cuc Phuo…

Sa Pa- světoznámá rýžová políčka, nádherná horská cesta z Lao Cai do Sa Pa, nejvyšší hora Indočíny Fan Si Pan

Halong bay (Dračí zátoka) – krasové vápencové ostrovy, jeden z nových divů světa, výbornou volbou je projetí na kajaku i skálolezení

Hanoi – aktuální hlavní město, Ho Či Minovo mausoleum, Birra Hoi (čepované pivo za 5 korun)

Jeskyne Son Doong – by byla rozhodně zajímavou volbou, jedná se o největší jeskyni na světě s vlastní faunou a florou, bohužel je odlehlá a jediná možnost návštěvy stojí asi 4 000 USD (několika denní cesta džunglí, atd.)

Všechny zážitky a strasti moto cesty Vietnamem k nalezení zde.

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (20x):


TOPlist