gbox_leden



USA - když se sny mění v realitu

Jak už tomu tak v životě bývá, když někdo chce opravdu moc a je schopen pro to něco udělat, přijdou mu ty věci dříve nebo později naproti. V USA jsem delší dobu studoval, nicméně jsem nikdy neměl možnost se podívat do států jako je Utah, Arizona, Nevada nebo California. Projet tyto státy na motorce by mě ještě pár let na zpět ani nenapadlo.....ale jak už to tak bývá, někdy se dějí věci kterým člověk sám nerozumí:-)

Kapitoly článku

Pokud bych měl jedním slovem definovat můj moto trip v USA tak bych ho jednoznačně popsal slovem SVOBODA. Měl jsem za to, že je Amerika zajímavá země, ale po tom co jsem mohl vidět jjeí neobydlené části a přírodu, tak musím konstatovat, že je to absolutní nádhera. Města pro mě zajímavé tak nebyly ale to projíždění krajinou bylo pro mě dechberoucí. Nejvíce asi to jak se příroda (půda, stromy, hory, podnebí, cesty atd.) může změnit po 200km na úplně něco jiného.

Nechci ani nebudu tady rozepisovat dezailně celý cestopis rozvržený na 15 dní. Vypíchnu tady jen ty nejzákladnější body pro ty co zvažují tuto cestu v budoucnu absolvovat. Složení bylo jasné:
  • Já. Harley Davidson Dyna Low Rider
  •  Otec. Triumph Thunderbird a později vyměněno za Harley Davidson Fat Boy
  •  Mamka. Doprovodné vozidlo převážející kufry a chlazené pivo:-)

Původně jsme zvažovali jet pouze ve dvou jezdcích. Ale po zvážení vzdálenosti a počtu dnů jsme se rozhodli, že s namí také pojede mamka, jelikož by jsme neměli kde dát všechny kufry atd. Nakonec se to osvědčilo jako opravdu lepší a pohodlnější řešení.

Motorky jsem si půjčili v Eagle Riders - mohu vřele doporučit. Pouze cena je trochu zarážející v porovníní se zapůjčením auta. Grand Cherokee  ročník 2012 na 15 dní včetně pojíštění a garancí vyměny/odtahu vyšel na 950 Dollaru. Muj Harley Davidson vyšel na 12 dní včetně komplet pojíštění odtahu/nebo výměny 2950 Dollaru.

Letěli jsem z Franfrutu nad Mohanem do Los Angeles (odkud jsme opět později odlítali). Každý den jsme ujeli minimálně 350km a přespávali různě po motelech a hotelech (ceny od 30 - 300 Dollaru za osobu). Největší paradox je, že čím dražší hotel tím je třeba platit za internet. Ve všech motelech co jsme byli byl internet rychlý a zdrama!

Los Angeles - po příletu jsem se vyspali a následně na druhý den vyzvedáváme na pobočce Eagle Riders obě objednané motorky. Předání proběhlo absolutně bez problému. Snažíme se vyjet co nejrychleji z města. Je to opravdu katastrofa 5  proudové dálnice plné aut. 

Palms Springs - naše první kroky po Los Angeles míří do Palms Springs. Pěkné malé městečko se zajimavou sochou Marylin Monroe. Akorát na mě až příliš moc horko a všude kolem poušt s větrnými mlýny.

Grand Canyon - opravdu velkolepé místo a monumenty. Není ani v lidských silách vše vidět v jednom dnu. Místo je natolik rozsáhlé, že ani po mé druhé návštěvě tohoto místa jsem zdaleka neviděl všchno. Opravdu můžu doporučit

 

Lake Havasu - velice klasická destinace pro mládež z oblasti Kalifornie. Velmi pěkné jezero "poměrně" kousek od Los Angales ale na mě až moc turisticky přeplácané. V tomto městě přespáváme a hnedka ráno vyrážíme dále směr Monument Valley

Monument Valley - cesta z Grand Canyonu směr Monument Valley byla opravdu zážitek. Nádherná krajina zabarvená do červeného písku. Minimální počet obyvatel a všude kam se člověk podívá. U Monument Valley je pěkná indiánská restaurace s vyhlídkou na nejznámější monumenty. Zkusili jsme něco na styl chilliconcarne a českého guláše - nebylo to špatné!

 

Bluff - velmi pěkná vesnička kousek od Grand Canyonu. Ubytovali jsme se ve velmi pěkném dřevěném hotelu. večer popíjeli pivo na terase. Doporučuji se v této vesničce zasatvit a přespat v tomto srubovém hotelu.

 

Mexican Hat - ráno jsme se vzbudili ve vesnici Bluff a jedeme směr Mexican Hat. Aby se mohl člověk vyfotit přímo u tohoto objektu musí sjet s cesty a ujet tak 5min po červeném písku. Ale určitě to stojí za to.

 

Caliente - vesnička uprostřed ničeho. A přesně na tomto místě nám praskl chladič doprovodného vozidla Grand Cherokee. Museli jsme tedy přespat v této vesničce. K mému překvapení odtahovka společně s novým doprovodným vozidlem dorazila do 5h, což je dle mého názoru úctyhodný výkon. Auto si vyzvedli, předali nám nové, podepsali jsme papíry a zase jsme měli doprovodné vozidlo k dispozici. 

Las Vegas - původně jsme zvažovali, že naše trasa povede přes toto město. Jelikož jsem ale cca. 6 let na zpět už v Las Wegas byl, tak jsem nakonec rozhodli, že se raději podíváme do Rena. Las Wegas určitě stojí za to vidět - je to jedna velká americká show uprostřed pouště, ale dovolenou bych si sám určit představoval někde jinde:-)

Colorado River - velice známa řeka, kterou jsme překračovali. Určitě stojí za to vidět. Všude kam se podíváte písek a pustina a kolem Coloradu River žije příroda a malé vesničky.

 

Area 51 - místo záhad:-) V této oblasti je velmi známá vojenská základna kde by se údajně měly konat utajené pokusy na "nadpozemských" bytostech a měla by zde být vyvíjená tajná vojenská technologie. Projet oblast zvanou "extra terestrial area" je opravdu docela sranda. Při vjezdu do této oblasti máte ihned ukazatek že další benzinová pumpa je za nějakých 120 milí. Což bylo pro nás opravdu na doraz - opravdu jsem dojen na benzinovou pumpu na zbylé výpary. Situaci jsme totiž neodhadli a neměli dotankováno do plna. Nicméně jsme měli doprovodné vozidlo a to nás uklidňovalo. N a silnici skoro nikoho nepotkáte a jede například 40km po rovině, pak přijde malá zatáčka a znova 40km nekonečna rovinka. V této oblasti se nachází místo zvané Alien Inn - doporučuji. velmi zajímavé místo s dobrýma domácíma hamburgerama:-)

 

Reno - ubytovali jsme se v druhém nejznámějším městě hazardu v Americe. Centrum města velmi připomína Las Wegas kromě toho rozdílu, že tam nebylo tak teplo a jsou v oblasti kolem města i menší kopečky a hory. V Casinu jsme bohužel nic nevyhráli ale za to jsem potkal 3 kluky z Prahy ve výtahu jak se baví trochu v podnapilém stavu ohledně nějaké slečny co potkaliv casinu:-)

 

Lake Tahoe - opravdu nádherné jezero. Doporučuji se při plánovaní trasy k tomuto jezeru podívat. Voda je tak nádherně čistá, že jsem byl opravdu překvapen. Vesničky a města kolem Lake Tahoe mi trochu připomínaly Colorado
Sacramento - nedokážu nějak objektivně zhodnotit jelikož jsme spíše projížděli

Lost Coast - na tohle místo jsem se také těšil poměrně dost. Přijeli jsme konečně na pobřeží a název Lost Coast opravdu vystihuje dané místo. Velmi opuštěné pobřeží bičované velkými vlnami a všude kam se podíváte vidíte hory, kopce a skály. Na koupání to určitě nebylo ale pohled to byl nádherný.

Avenue of The Giants -  jedno z dalších míste, které člověk opravdu musí vidět. Jedná se o největší a nejstarší stromy na planetě zemi. Stromy jsou tak široké že by je do kola neobjal ani jeden fotbalový tým! Výška těchto stromů je taky opravdu neskutečná. Nic obdobného jsem ve svém životě neviděl a opravdu mohu jen doporučit!

 San Francisco a Golden Gate - bohužel příjezdem do San Francisca nebylo počasí nejteplejší a vítr na vrholu kde bylo možné vyfotit Golden Gate bylo tak agresivní, že jsme strávili na této vyhlídce max. 15min. Šlo opravdu o zdraví:-) Co se týče San Francisca jako takového, tak se mi ze všech velkých měst co jsme navštívili líbl nejvíce. Připomíná mi trochu New York, jelikož zde bydlí spoustu evropanů a je zde hodně turistů. Další věc, které si člověk ihned všímne je - kde jsou všichni ti tlustí Američané?:-) V porovnání s dalšími městy se člověk sám necítí v menšině ale konečně jako ve většině s "plno - štíhlou" postavou:-)

Určitě stojí za to se podívat do restaurace Buba Gump - teda spoň pro ty co mají rádi krevety a film Forest Gump. To jídlo je opravdu zážitek - samé krevety:-) Taky doporučuji projet se historickou tramvají přes město. Bohužel jsme nestihli navštívit Alcatraz, tak sand někdy příště.

 


Santa Barbara - nádherné místo. Poprve jsme se vykoupali v moři. Obrovské pláže s nádhernou promenádou. Spousty lidí zde chodí běhat a relaxovat na pláž. Určitě velmi příjemné místo.

 

Mullholland Drive/Lands - každý supersportovec určitě toto místo zná. jedná se o jednu z nejznámějších oblastí a konkrétní zatáčkou, kde jezdí všichni supersportovci a nadšenci ostrých zatáček. Každý rok zde spadne více než 100 lidí v té nejznáměkší zatáčce úplně navrcholu. Tuto oblast a zatáčky projíždíme v rychlejším tempu ale určitě né za hranici bezpečného ježdění:-) Dole pod kopcem je příjemná hospůdka, kde se potkáváme s německou skupinkou nadšenců na Ducati Panigalle a BMW S1000RR.

 

Los Angeles a Beverly Hills - všichni určitě velmi dobře znají starý dobrý serial Beverly Hills - rychlá a luxusní auta, velké domy, luxusní restaurace a bary, luxus kam se člověk podívá. Muím potvrdit, že je to realita! Během 5min se může část města změnit z "getta" na evropské Monaco. Všude je možné vidět ty nejdražší auta a luxusní domy.

Los Angeles a Muscle Beach -  pro mě jedno z nějvětších zklamání. Na tuto oblast jsem se opravdu těšil. bohužel jž není jako kdysi. Všude samá špína, bezdomovci, fetáci a velmi divní lidé. Kousek promenády jsme prošli, udělali fotky slavného místa kde posiloval Arnold na pláži a směřovali si to rychle pryč.

 

Los Angeles a Hollywood - měli jsme v plánu vyšlapat až navrchol hory ale bylo tam tolik turistů, že jsme se nakonec spokojili pouze s fotkou zdola. Co mě osobně hodně překvapilo byla walk of fame (hollywoodské hvězdy v mramoru). Čekal jsem něco velkolepého.....nicméně jsme našli úplně obyčejnou ulici o kterou by člověk normalně ani nezavadil. pro mě to bylo opravdu překvapivé.

Rád bych zmínil taky fakt, že na chopperech se dá opravdu cestovat! U nás je bohužel trend spíše ověšit choppery koženýma střpcema a mít jí na okrasu v garáži s nájezdem do 3000km za sezonu.....jen první den jsme najeli 680km a následné dny minimálně 350km za den. Pro každého kdo zvažuje motorku na cestovaní, tak konkrétně HD Dyna Low Rider (pro menší postavu) nebo HD Fat Boy maximálně doporučuji - já bych na nich snad dokázal objet celý svět!:-)


Pokud by jste se rozhodovali zda to za ty peníze stojí, zda je to zážítek - ANO, opravdu to stojí za to! Mohu jen doporučit!

 



POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (31x):


TOPlist