sumoto_leden



Manželské cestování – Československo 2021

Naší druhou společnou vícedenní cestu jsme si naplánovali na Slovensko a zpět autovlakem z Košic. Jelikož jsem zde nebyl jinak než služebně, tak cílem bylo poznávání krás našich východních sousedů a získávání nových zkušeností na dvou kolech.

Kapitoly článku

Na konci července jsem se svou manželkou Martinou vydali na bramboře ze Stříbra do Košic. Jednalo se o náš druhý vícedenní výlet na dvoukolech. Z časového důvodu jsme měli na výlet pouze pět dní a také, protože jsem chtěl vyzkoušet cestování autovlakem, zvolili jsme směr Košice. Kvůli měnícím se podmínkám jsem nechal nákup jízdenky na poslední chvíli a nezbylo nic jiného než se vracet autovlakem do Prahy. To znamenalo změnit trochu plán cesty. Nakonec se toto řešení ukázalo vzhledem k počasí jako lepší varianta.

Česko

1. den (219km)

První kilometry vedli přes Starý Plzenec (doplnění nezbytných maličkostí na cestu ve známe motoprodejně) do jižních Čech. Pro první zastávku jsme si vybrali pěkný kemp u Pískovny poblíž Suchdole nad Lužnicí. Kemp jsme objevili před třemi lety, když jsme byli na prodlouženém víkendu na kolech. Jedná se o poklidné místečko určené především pro rodiny s dětmi, ale s velmi dobře vybaveným zázemím a s průzračnou vodou v zatopené pískovně. Důkazem to mu je hojný množství škeblí. Příjemně nás překvapila živá muzika na pláži.

2. den (223km)

Přesun na jižní Moravu vedla bez větších zastávek převážně v přes Rakousko, který jsem zvolil jako nejrychlejší trasu. Cíl etapy byl jasně daný, sklep u naší známé Marušky v Pavlově pod Děvečkami. Samou nedočkavostí jsme po přejetí hranic vylezli na rozhlednu v Březí, abychom spatřili milovanou Pálavu. V Mikulově jsme se osvěžili ve vápencovém lomu. A večer následovalo setkání po delší době s naším kamarádem Petrem a koštování vínka.

 

Slovensko

3. den (327km)

Po vydatném nočním dešti jsme vyjeli z hustého oparu nad Pálavou přes Holíč k mohyle zakladatele Československa M. R. Štefánika a následně k zřícenině Čachtického hradu, na který vyjít ve 30 °C vedru v motorkářských motech a kalhotách bylo docela náročné. Odměnou byl hrad hraběnky Bathori a vyhlídky do širokého okolí. Následoval přesun přes Nové Město nad Váhom do Prievidze k vyhlášené motorkářské trase po 64 do Rajeckých Teplic.

4. den (191km)

Z Rajeckých Teplic jsme přes Žilinu jeli na Malou Fatru. Nejdřív jsme se zastavili ve skanzenu Kysúcké dediny a svezení úzkokolejným vláčkem. Neodpustili jsme si tady oběd tradičního slovenského jídla – kapustnici, halušky a švestkové knedlíky. Po několika kilometrech jsme se ještě svezli Oravskou lesní železnicí. Následoval přesun přes Velké Karpaty k Liptovskému Mikuláši, kde jsme na posledy přespali před návratem domů. Cestou jsme se zastavili ještě u domu vzhůru nohama, což může některým lidem dělat nemalé problémy na psychice.

5. den (181km)

Poslední etapa vedla na Štrbské pleso. Vyzkoušeli jsme se naši odvahu na prosklené podlaze Tatranstower. Při přejezdu na Spišský hrad nás zastavil policajt. Nelíbilo se mu, že jsem ho předjel ve stojí koloně. Normálně takové se takových přestupků se nedopouštím, ale při více jak třicetistupňovém vedru, jsem to nevydržel. Policista mi vystavil účet na „pouhých“ 30€. Prohlídka jedno z největších evropských hradů opravdu byla příjemným zakončením putování za krásami naši východních sousedů. Při odjezdu se dáváme ještě do rozhovoru s manželským párem z Hradce Králového, který přijel autovlakem do Košic. Zjišťujeme, že nemáme kurty na připevnění motorky, které jsme sehnali v prodejně KTM. Po zaparkování brambory jsme si prohlídli zdejší náměstí a občerstvili na jedné z mnoha předzahrádek. Před nakládkou na vlak jsme se poznali s partičkou motorkářů z Plzeňska, kteří se vraceli z Rumunska.  Proběhla výměna zážitků z cest. Po uložení motorky nastupujeme do přistaveného lůžkového vagónu. Jelikož nepatřím mezi vášnivé cestovatele vlakem, jsem překvapený komfortem našeho kupé.

Epilog

6. den (147km)

Před sedmou hodinou nás budí průvodčí, který nám přinesl snídani. Po deváté hodině nasedáme na motorku a pelášíme domu. Užili jsme si s Martinou přes 1150 km na motorce po cestách v Česku, Rakousku a Slovensku. Počasí nám přálo nadmíru, pokud pršelo tak pouze v noci. Stanování v příjemném autokemp U Pískovny, setkání s přáteli v Pavlově, historické památky na Slovensku, parádní silnice v západní části Slovenska, to vše nám přineslo nezapomenutelné zážitky. Nejsou to jen místa, ale lidé, které jsme potkali a se kterými jsme se pustili do rozhovorů. Pro nás to jsou nové zkušenosti poté co jsme letos začali cestovat po dvou kolech. Za sebe to můžu všem manželským párům, co jejich ratolesti se již osamostatnili a nevyžadují jejich neustálou péči, jen doporučit.

 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (29x):
Motokatalog.cz


TOPlist