Korutánsko 2015
Text: kmetp | Zveřejněno: 4.1.2016 | Zobrazeno: 19 328x
Keď som začal uvažovať nad tohtoročnou /2015/ dovolenkou na motorke , nechcel som absolvovať nejaké dlhé presuny medzi jednotlivými bodmi záujmu . Skôr som si chcel prejsť určitý region, nie tak ďaleko od domova. Voľba padla na Korutánsko http://www.kaernten.at/de/ . Týmto regionom prechádzam takmer každoročne. Väčšinou však ako tranzit do Talianska, kde rád chodím. V tomto „cestopise „ sa nechcem nijak rozpisovať o jednotlivých miestach, pretože viem , že boli mnohými na tomto serveri mnohokrát opisované . Ja sa len sústredím na popis trasy v jednotlivé dni.
Cestu začínam zabookovaním ubytovania ešte na začiatku roku. Navštíviť Korutánsko znamená byť pripravený aj na premenlivé počasie. S tým som však stotožnený. S úsmevom vždy predpokladám , že niekde tam pri bookovaní ubytovania je aj okienko pre objednávku slnečného počasia. Ale asi som ho opäť prehliadol ... Okolie Villachu je pre mňa vždy spojené aj s dažďom. Nepamätám si , že by som tade prechádzal cestou do Talianska a že by sa stalo, že by mi ani jednou cestou nepršalo. Dovolenka absolvujeme v mesiaci august. Spolu s nami cestu absolvujú a j známi Eugen a Danka .
Prvý deň absolvujeme tranzit do kúpeľného mestečka Bad Kleinkirchheim. Okrem známych kúpeľov, je to aj známe lyžiarske stredisko, kde sa usporiadava jeden podnik Svetového pohára v lyžovaní žien weltcup.badkleinkirchheim.at/en . Nachádza sa severne, asi 35 km od Villachu . Spíme v hotely www.haus-sonnblick.at tesne vedľa hlavnej cesty .Hotel môžem len a len odporučiť ,pretože v ňom vládne rodinná atmosféra a večne usmiata majiteľka Vám rada pomôže. Chcem len upozorniť , že sa oplatí tu v Korutánsku, pri bookovaní hotela, odsledovať si zoznam hotelov podporujúcich cestovný ruch cez http://www.kaerntencard.at/bonuspartner/ . S veľmi dobrými službami sa nám dostalo aj bonusu, vo forme bezplatných vstupov do niektorých bodov záujmu . Neplatili sme ani za žiadnu z absolvovaných vysokohorských ciest a ani na lanovkách . Toto ma veľmi prekvapilo . Osobne som s poplatkami počítal . Kartu nám dali v hotely a je registrovaná na občiansky preukaz . Takže oba dokumenty stačí mať na check-pointe so sebou a dostanete „ticket“ ,ako by ste normále zaplatili.
Druhý deň za krásneho počasia absolvujeme takú tu klasiku vysokohorských ciest ... www.nockalmstrasse.at a Maltahochalmstrasse. Rozpisovať sa moc nebudem . Stojí za to vidieť a zažiť Airwalk , okolitú prírodu, ale hlavne si užiť kvalitu ciest . Po raňajkách pokračujeme na tretí deň . Ja som to nazval „jazernú“ cestu tromi krajinami . Lago del Predil, Bled , Worthersee , Feldsee, Afritzersee... sú miesta ktoré sme navštívili. Krásny pohľad na Predil , okolie Kranjskej Gory , prejazd Loibl pass , výhľad z www.pyramidenkogel.info sú veci, ktoré stoja za to vidieť.Nasledujúci deň si dáme trochu „vysokohorskej“ turistiky na blízky Wollaner Nock a potom presun na www.villacher-alpenstrasse.at . Odmenou je nám úžasný výhľad . Aj keď nie je úplne jasno neprší a to je dôležité. Zase... rozpisovať sa nechcem . Je to tu opísané mnohokrát .Ďalší deň si dáme prejazd a leňošenie pri mori v Lignano Sabbiadoro. Dovolenku zakončíme v posledný deň voľným programom . My absolvujeme lanovkový výstup na www.3laendereck.at a návštevu Villachu. Dreilandereck je vrch na spojnici hraníc Talianska , Rakúska a Slovinska. Je zase krásne počasie a tak sú krásne výhľady na Júlske Alpy , smerom na Villach a Hermagor. Priatelia si večer pochvaľujú špičkové služby v miestnych kúpeľoch www.badkleinkirchheim.at/thermal-roemerbad .
7 dní strávených na juhu Rakúska v okolí Villachu ubehli veľmi rýchlo. Toho, čoho som sa najviac v Korutásku bál - zlého počasia , nebolo nič ... Absolvovali sme dovolenku v peknom prostredí . Tí Rakúšanie majú tie veci, okolo cestovného ruchu celkom zvládnuté. Snažil som sa dovolenku naplánovať tak , aby sme sa pozreli všetkými smermi . Zahrnuli sme do toho aj návštevu jazera Bled a Predilu .Myslím si totiž že to k tým Korutánom tak nejak patrí. Domov a to ešte stojí za zmienku , prechádzame cez Turracherhohe a údolím rieky Mur .
Celkovo dovolenku hodnotím veľmi pozitívne . Prešli sme cca do 3000 km . Nastúpali mnoho výškových metrov . Korutánsko poskytuje perfektné vyžitie pre aktívnu aj pasívnu dovolenku v peknom horskom prostredí . Chcem poďakovať Eugenovi a Danke za spoločnosť na tejto dovolenke. Určite sa sem ešte vrátime ...