europ_asistance_2024



300 zatáček Studeného Dortíku

Nejasná zpráva o jednom motocyklovém putování Dolním Rakouskem a Štýrskem.

Kapitoly článku

Trasa výletu

Ze Znojma k Dunaji a odtud přes Scheibbs, Semmering a Mariazell k jezeru Erlaufsee, kde bych rád zůstal v kempu přes noc. V okolí Mariazell je několik vyjímečných jezer: Erlaufsee, Lunzer See a Hubertussee, horské řeky Salsa, Schwarza a Mürz. Mezi kopci vede mnoho zakroucených silnic s dobrým asfaltem, které milují motorkáři z dalekého okolí.

Cesta

Cesta kolem Dunaje je tradičně moc fajn. Slunce se odráží na hladině, na stráních se zelená vinná réva a u silnice místní zahrádkáři prodávají meruňky. Potkávám další motorkáře. Po řece plují obří výletní lodě nebo funí naložené tankery. Vykoupu se tady a tam a od Scheibbsu již začínají vykukovat vrcholky zarostlých kopečků.

 

Množstvím zatáček dojedu k jezírku Hubertussee. Jezírko je ve skutečnosti větší než vypadá na mapě. Dovede mě k němu horská říčka plná menších i větších ryb. Pravděpodobně jelců. Voda v jezeře je chladná a hluboká. Nějaká ta lodička, paddleboard, ale jinak je tu povětšinou prázdno což je v porovnání s jinými rakouskými jezírky v tuto letní dobu ojedinělé. Na břehu je množství romantických míst k odpočinku. Cestou k jezeru je občerstvení, které nalákalo nejednoho motorkáře.

 

Já se však zlákat nenechám, mířím do vyhlášeného motorkářského hostince Kalte Kuchl. Na parkovišti odpočívá plno motorek, je na co koukat a o čem si povídat. Všichni jsme na stejné vlně. 

Vždy zde potkám nějakého starého kamaráda, kterého jsem už roky neviděl. Letos je to spolužák Václav. Vzpomínáme jak jsme ho zlitého dovlekli na pokoj a natřeli mu ruce červeným lakem na nehty. Když se pak ráno probudil, chtěl vyskočit z okna, protože si prý myslel, že v noci někoho zabil. 

Po výborném jídle se jdeme vykoupat do přírodního koupaliště hned vedle hostince. 

Než se rozloučíme jedu kousek s nimi. U oběda mi Václav říkal, že pokud chytí dobrou stopu, má geniální průjezdy zatáčkou a všem ujíždí. Naštěstí pro mě, dobrou stopu asi nechytá moc často.

 

Silnice se klikatí hlubokým kaňonem podél řeky Schwarzi. Dále po proudu si řeka vytvořila hluboká koryta ve kterých se dá koupat. Odvážlivci skáčou do vody ze skal.

 

Široká tříproudová silnice vedoucí do nebe. To je Semmering. V zimních měsících nabitý k prasknutí milovníky zimních sportů. Dám si kafe a ten pěkný úsek širokých zatáček si dám pro radost ještě jednou.

 

K večeru přijíždím k Erlaufsee. Z celodenního ježdění jsem už trochu rozlámaný. Těším se jak si otevřu pivo a vyklopím se na pláži. Kemp praská ve švech, opozdilce už nepřijímají. Nikam už se mi nechce, ale musím přejet 40 km k dalšímu kempu.

 

Slunce zapadá, ženu se podél Salzi do kempu ve Wildalpenu. Večerní vzduch je plný hmyzu, který mne tluče do chladiče, do přilby a do obličeje. Kemp je také již plný. Popojedu několik kilometrů a zalehnu vedle řeky. Po tmě si otevřu pivo a poslouchám šumění řeky. V lese poletují světlušky (viz černá fotka). Noc je příjemně teplá.

 

Odjíždím brzy ráno, z vlastní zkušenosti vím, že místní policie to tu občas projíždí. Vracím se k Erlaufsee a dosytosti si zaplavu. Na benzině si dám kafe a housku. Rozloučím se s Dunajem a celkem pěknou cestou se vracím domů.

 

Brzy na shledanou krásné Rakousko.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (18x):
Motokatalog.cz


TOPlist