gbox_leden



Týden v Polsku - po stopách II. sv. v.

Gdaňsk - Vlčí doupě - Mazurská jezera - Krakow - Schindlerova továrna

Kapitoly článku

Letos jsme do poslední chvíle nevěděli kam za hranice vyjedeme. Nakonec jsme se rozhodli pro Polsko. 

V sobotu 3.7. jsme ráno vyjeli směr Gdaňsk. Samotná jízda vycházela na 7 hod, nakonec i s přestávkami jsme to zvládli za 10 hod .. uff.😅 To byla zatím nejdelší trasa, kterou jsme na Dobbym ujeli za den. A také jsme cestou zvládli několikrát silnější déšť. Ubytovaní jsme byli v Noclegi gemini dom. Do centra to je hodina chůze anebo se dá dojet busem, který má zastávku hned naproti ubytka.

Následující ráno jsme se vydali do města. Gdaňsk má krásné historické centrum, vodní kanál, zvedací mosty, barevné domky a většina památek je tam pohromadě - jako v Římě. Nejdřív jsme se vydali do Muzea II. sv. v.. Byli jsme překvapeni na jaké vysoké úrovni mají Poláci celkově muzea udělané. Jsou hodně interaktivní, takže se člověk lépe vcítí/porozumí vystaveným expozicím. Výstava se nachází pod zemí a je opravdu rozsáhlá. Určitě tam strávíte 3-4 hodiny. Poté jsme se šli podívat na místní kostelíky, Velký mlýn, prošli se po nábřeží Motlawy, kde jsme si dali pozdní oběd a po další procházce městečkem jsme se rozhodli zajet k Baltskému moři šalinou.😄 Na nádraží se dá v automatu zakoupit jednorázová jízdenka, šalina č. 3, 5 jezdí na zastávku Brezno 03 a odtud se dá dojít rovnou až na pláž.

Další den jsme sbalili tašky a vydali se na přesun k Mazurským jezerům. Cestou jsme se ještě stihli zastavit u hradu Malbork. Bohužel na prohlídku jsme nezašli, bylo tam hodně lidí a navíc Ondrovi nebylo zrovna nejlíp. Nachladl z té cesty do Polska. Ale určitě se tam někdy musíme přijít podívat i dovnitř, hrad už jen navenek vypadá moc dobře.👌 Při příjezdu do Mazurské osady jsme šli dokoupit nějaké potraviny a cestou se chtěli zastavit na pláž, která patřila k "našemu" penzionu. Ani jsme tam nestihli dojít a místní komáři zahájili útok na naše lýtka. Tak jsme to rychle otočili a doufali, že na druhý den zvládneme dojít k vodě bez větší újmy. 

 

V úterý 6.7. jsme vyrazili k Vlčímu doupěti. Je to místo, kde měl Hitler svůj hlavní stan a strávil zde přes 800 dní.  Byl zde na něj také podniknut neúspěšný atentát "operace Valkýra", který je i z filmován ve snímku "Valkýra." Je tu plno bunkrů a i když vůdce nechal nakonec Vlčí doupě vyhodit do povětří, díky masivním železobetonovým konstrukcím většina budov stojí a nechává se pomalu pohltit okolní přírodou. Areál se nachází v lese, takže na horký letní den je tento výlet jako dělaný. 😎

Odpoledne jsme se opět zkusili vydat na naši pláž. Komáři zatím přes den nikde nebyli, tak to bylo ok, do té doby než jsme vlezli do vody. Mazurská jezera jsou moc pěkná a čistá, ale nevím jestli to bylo jen na našem místě, ale jezero bylo strašně mělké. Došli jsme skoro do "půlky" jezera a voda nám pořád byla jen tak tak po pás. 😅 Tak jsme si dvakrát "zaplavali" a šli na pokoj. Ostatní návštěvníci se tam taky buď procházeli, plachtili nebo se jen vyhřívali na nafukovačkách. 

Následující den nás čekal poslední velký přesun a to do Krakowa. Ubytování jsem dali tentokrát přes Airbnb a bylo nejlepší za celou tu dovolenou + s výhledem na hrad Wawel. 

Ve čtvrtek 8.7. jsme chtěli na prohlídku Wawelu, bohužel když jsem se tam ptala po českém audio průvodci, nikdo nevěděl o čem mluvím, že to mají jenom v angl. Přitom hned u vstupu mají ceduli i s naší vlajkou jako nabídku těchto průvodců...💁 Nakonec jsme si z prohlídek nevybrali ani jednu... výstava ruského umění ani gobelíny nás nezaujaly. Tak jsme hrad obešli dokola a vydali se dál. V Krakowě je plno zajímavých a pěkných míst, jako je tržnice Sukiennice, Radniční věž, Mariánský kostel... My jsme si vyhlídli Schindlerovu továrnu. Je to procházka tak na 40 min z centra anebo Vás tam může zavést i speciální vozík. 
Muzeum opět nezklamalo, je úžasně provedené. V budově se nachází výstava Krakowa za II. sv. v. a také je část věnovaná samotné Schindlerově továrně. Víte, že Schindler přesunul továrnu na konci války do ČR do Brněnce? Dodnes tam stojí ještě zbytky budov. Opět jsme tu strávili tak 2 hodinky. Pak jsme se prošli Kaziměří - židovská čtvrť plná synagog a starých budov až do Krakowa. 

Poslední den, kdy jsme se vraceli do Brna, jsme se cestou zastavili do nejkrásnějšího solného dolu Evropy - Wieliczky. Důl má chodby dlouhé cca 300 km přitom návštěvník z nich uvidí pouze 2 %!😮 Tak rozsáhlé to je, plné schodišť, chodbiček, různých komnat, kde se pořádají svatby i koncerty a je tam i podzemní jezírko. Dole je o něco chladněji, tak se moto oblečení hodí. Prohlídka je na cca 2 hod a v prostorách dolu se dá i naobědvat za rozumné ceny.


Po prohlídce jsme už jeli přímo domů. Cestou nás zastihla ještě bouřka s krupobitím, jako kdyby toho bylo málo za celou dovolenou, ale nakonec jsme šťastně a v pořádku dojeli. 

Celkově nás Polsko mile překvapilo, je to hodně podceňovaná země, která má co nabídnout.  👍

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):


TOPlist