europ_asistance_2024



mini expedice Polsko

aneb jak si škrtnout jeden stát

Kapitoly článku

19.8. sobota

Vyrážíme výjimečně až v sobotu ráno v klasické sestavě tří motorek, dvě VFR a jedno BMW.

Bohužel zjišťujeme, že páteční odjezd po práci má své výhody a sobota ráno je po propitém pátku opravdu krušná. Raději nebudu popisovat, v jaké stavu jsem jel já osobně a do cestopisu to ani nepatří, ale horší jízdu jsem nikdy nejel. Jedeme přes Hradec klasickou vrchní cestou na Šumperk a Opavu. V Šumperku můžu doporučit originální kavárnu Pikola kousek pod náměstím a procházku po centru. Další zastávku máme na zámku v Hradci nad Moravicí, pod kterým právě probíhá festival „Hrady“, tudíž kafe v zámecké restauraci máme s hudebním doprovodem. V lehkém deštíku dojedeme do Ostravy na Stodolní, kde máme již několikrát vyzkoušené ubytování v hotelu Trio.

 

Úroveň zábavy v této ulici bohužel po letech dost poklesla, několik barů je zavřených nebo prázdných. Žádné korzování a směna skleniček z baru do baru se nekoná.  Přibylo strip barů a tak se z ulice spontánní zábavy stala spíš červená ulička plná Poláků a drog. Vzhledem k únavě z pátku to po půlnoci balíme a jdeme spát.

Najeto krušných 350 km

2.den neděle

Následující den byl plánovaný odjezd později po prohýřené noci na Stodolní a tím krátký přejezd do odpočinkového hotelu v polských Beskydech. Od rána nám prší a předpověď hlásí, že přestane za 4 dny, tedy až se vrátíme. Vyrážíme sice už dopoledne, ale jsme rádi, že nás čeká jen 70 km.

V dešti tedy navštěvujeme ostravskou radnici, na kterou jsme se těšili, je opravdu impozantní a hlavně s výtahem až nahoru. Tam tedy vidíme místo, odkud je jistě jindy skvěle vidět hooodně daleko a zase mizíme. Původní zastávku na přehradě Těrlicko vynecháváme, protože vody je všude dost a míříme do Těšína, kde po obědě překračujeme hranice. Tam vjedeme do kolony, jedoucí cca. 40 km za hodinu, což nás provází prakticky celým Polskem. Pár zatáček v polských horách opravdu potkáme, ale když jedete v koloně a prší, je to celkem fuk. Takto nadšeni se po ubytování vrháme na bar v našem hotelu Belvedere v Ustroni a kromě kulturní vložky s povinným využití bazénu u něj vydržíme.

O vysněné procházky po okolní přírodě či využití místních sportovišť tedy kvůli počasí přicházíme.. :-)

Najeto 70 km v dešti + 4 x hotelový bazén tam a někdy i zpět

3.den pondělí

Jedeme za již jen občasného krápání směr Krakow se dvěma zastávkami za kulturou. Tou první jsou Wadowice, tedy místo narození Jana Pavla 2. Na náměstí překvapivě nesoucí jeho jméno je krásná katedrála a hned vedle něj rodný dům bývalého papeže, volbu povolání měl tedy usnadněnou 😊 Hodinová návštěva včetně dobré kávy v jedné z mnoha kaváren na náměstí byla příjemná a vrháme se již do většího deště k druhé zastávce.

 

Tou je světoznámý solný důl (v Unesco) Wieliczka nedaleko Krakova. (60 zl.) Pro nadšence o historii techniky těžby jistě skvělá věc, některé exponáty vyrobené ze soli byli opravdu pěkné, ale nikdy jsem se netěšil tak na konec prohlídky. Strávili jsme tam skoro tři hodiny v nekonečných chodbách (naštěstí jsme se přezuli z moto bot) a toužebně čekali na konec. Nedokážu popsat zoufalství po otevření asi stých dveří a nakouknutí do další kilometrové chodby, kde už ale nebylo nic… Po nástupu do výtahu, v který jsem už přestával doufat, že existuje a poznámkami o tom, že logicky vyjedeme na povrch v Karviné jsme zjistili, že tak daleko od pravdy jsme nebyli a opravdu jsme vyjeli úplně jinde. Po opětovném nalezení parkoviště s motorkami už jen poslední šok, že cena, kterou mi pán u parkování říkal nebyla konečná, nýbrž na hodinu…. částku jsem raději zapomněl. V další koloně tedy dojíždíme konečně do Krakova, kde bydlíme kousek od centra. Motorky zaparkované ve dvoře v bezpečí, hotel samotný se popsat nedá, ale přežili jsem kupodivu bez zabití elektřinou, propadnutí se do záchodu či o patro níž jak s tím záchodem, tak postelí příp. na schodech. Věděli jsme však, že ráno to vylepší snídaně až do pokoje a těšili se na ní. O Krakovu jsem slyšel jen samá pozitiva a tentokrát jsme byli opravdu nadšeni. Nechci se nijak dotknout našich sousedů, ale obávám se, že nic hezčího příp. vůbec ještě něco hezkého 😊 nemají… hlavní náměstí, hrad Wawel, židovská čtvrť by jistě zabrali dva tři dny krásné dovolené, nám musí stačit jeden večer. Návštěvu zde určitě doporučuji, atmosféra centra je nepopsatelná. Výborné bylo i jídlo a Zubrowka 😊 Informace o královském městě, katedrále, hradu Wawel  i rynku glownym, tedy hlavním náměstím s tržnicí Sukiennice  si jistě každý najde. My si vychutnávali náměstí plné lidí, kaváren a kočárů dlouho do noci.

 

Najeto 160 km + 300 000 km pěšky v podzemí a několik km pěšky po Krakově.

4.den úterý

Po snídani do pokoje, kterou jsme jedli na zemi (v pokoji totiž chyběl stůl) vyrážíme směrem na polské Tatry. Až k jezeru Czorsztynskie většinou v kolonách v dost velké zimě, ale alespoň bez deště. Od něj do Zakopaného projíždíme alespoň pár zatáček s malým provozem a možná poprvé v Polsku se svezeme. Zakopané jako každé velké lyžařské a horské středisko je plné lidí, obchodů a restaurací.

Bohužel úzké uličky s vysokými domy neumožnují ani nějakou pěknou fotku a na lanovku nad městem se nám v té zimě nechce. Přes Jablonku vjíždíme na Slovensko, kde krátce navštívíme Oravský hrad a jedeme se ubytovat k přehradě do Námestova. (hotel Slanický dvor  http://www.slanica.sk/ ) Hotel je velmi kvalitní, krásně zařízený a přímo na pláži, navíc s venkovními bazény. Vybrali jsme tedy velmi dobře a můžeme se při 7 st. celsia  kochat z okna restaurace výhledem na hladinu bazénů i přehrady. Škoda, že jsme jeli v srpnu a ne někdy v létě například :-)

 

Najeto 220 km

5.den středa

Naší polskou misi nevzdáme a za mlhy se vracíme přes Milowku a Wislu zpět od Ustroně a polských Beskyd. Po přejezdu hranic tedy začínají kolony a silnice na které poskakujeme jako na poli, protože je to jedna velká díra, koleje a boule. Vzhledem k mlze nepoznáme díru od boule a tak občas vypadáváme ze sedla jako na dostizích. Prostě zážitek a 11 st. celsia. Pak už nás čeká jen Třinec, Frýdek-Místek a cesta domů, kdy za Olomoucí vysvítá sluníčko.

Najeto 500 km

Počasí zřejmě nejhorší, jaké jsme měli a jsme rádi, že jsme si ho snad vybrali právě na té nejkratší a z hlediska projížďky nejméně zajímavé cesty. Silnice byly ještě horší, než jsme doufali, do Beskyd ani Tater v Polsku za ježděním nemá vůbec cenu jezdit. Super je levné ubytování, kdy jsme zkusili za relativně malý peníz 5- hvězdičkový hotel s top vybavením (Ustroň) i ubytování v centru Krakova s parkingem pro moto u hotelu, který asi už dlouho stát nebude. Určitě se vyplatí zajet do Krakova, ať už tedy raději autem nebo na motorce, ten je kouzelný. Každopádně každá zkušenost je fajn a máme zase nové zážitky a vzpomínky.  Příští rok přece jen zase Alpy, tentokrát Tyrolsko a opět Dolomity 😊

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):
Motokatalog.cz


TOPlist