gbox_leden



Jawandr 2012

Začíná červenec 2012 a já na JAWĚ 250 z roku 1966 s Janičkou na JAWĚ z roku 1957 vyjíždíme na vandr po Rakouských, Italských a Švýcarských Alpách. Snažíme se co nejvíc spát ve volné přírodě, ale kempům se taky nevyhneme. Nehoníme kilometry, každý den jdeme na procházku nebo rovnou na pořádnej vejlet. Jídlo si vezeme z domova v papírovym kufru a vaříme si ve stanu.

Kapitoly článku

1.den...110km

Vyrážíme z Klášterce. Hned za městem musíme zastavit a vyčistit svíčku na kejvačce. Je celá zahnojená a moc to nejede.Nechápu. Motorka doteď jezdila jak z praku. Časem zjišťujem že se opotřebovalo labyrintový těsnění na klikovce. Das is škandál. Sloužilo to 55 let a zrona teď to umře. Využívám pauzu a vracím se domu pro zapomenutou reflexní vestu a vyměnit frajerskou koženou bundu po dědovi za pořádnou moto-textilní. Holt frajeřina zebe. Chceme dojet k Domažlicím ale u Mariánek na kejvačce prasknul plovák a vytek benzín. Ne že by prasknul sám od sebe, zvyšoval sem mu jehlu a pokajdil sem to. Naštěstí máme dobrý a ochotný kamarády který rádi pomůžou. Endy ze Svatavy nám veze celej karburátor půjčenej od Igiho rovněž ze Svatavy. Díky chlapi. Plovák měníme už za tmy a táboříme u rybníka.

2.den...345km

Přijíždíme na Domažlicko navštívit příbuzenstvo a po čaji pokračujem na jih. Přejíždíme Německoui hranici a bez zbytečnýho zastavování přijíždíme do Bad Raichenhau. Spíme na paloučku za vysílačem.

3.den...199km

To nám ten den pěkně začíná. Už z dálky sledujeme bouřku která se k nám blíží. Soukáme se do nepromoků a gumáků. Zjištujem, že sem Janě vzal děravý gumáky, ale sou roztrhlý zezadu a při jízdě dopředu to nevadí. HEHEHEHE. Já mám v gumákách schovanou láhev vína tak se snažim aby ji Jana nezblejskla. Asi hodinu sedíme pod stromem než přejde to nejhorší a pak pokračujem směr Krimelské Vodopády. U vstupu si kupujem mapu Alp a jdem podle vodopádu pořád nahoru až k restauraci. Sme zpocený jak myši a když vidíme jak daleko je začátek vodopádů tak se otáčíme a jdem dolů. Na parkovišti před vrátnicí ladíme karbec na kejvačce. Chlastá převoďák a dusí se. Pomáhá výměna trysky za menší z Igiho karbecu a amputace vzduchovýho filtru. Pardon drátěnky na nádobí namočený v hustym oleji. Na panelce napínáme a mažeme řetěz. Vracíme se do Mittersill a odbočujem na jih. Když vyjíždíme z 5km dlouhýho tunelu tak mi praská plynový lanko. Začínám bejt na ty tunely alergickej. Před pár lety se mi v Italskym tunelu zadřelo ojniční ložisko. Nu což. Lanka máme všechny náhradní tak ho měníme, platíme 10 éček za tunel a pokračujem do kempu v Matrei in Osttirol. Páč sme minulou noc dopily hruškovici tak triumfálně vytahuju víno a vzápětí zjišťuju že nemám vejvrtku.

4.den...135km

Navštěvujem hrad v Lienz a překračujem Italský hranice. Projíždíme přes Gemark pass, Lago di Misurina a passo Tre Croci do Cortina di Ampezzo a dáváme se do řeči s Německým párem na Harleji s pávíkem. Vrací se ze Sicílie do Hamburgu. Jsou nadšený z našich motorek ale moc nešprechtíme tak jedem dál. Přejíždíme passo Falzarego a kempujem na úpatí passa Valparola. Nádhera.  Měníme na kejvačce karburátor za větší od Igiho z JAWY 250. Pořád se zasírá svíčka a pomáhá jen přidání vzduchu. Ještě rovnáme blatník na PAVu a jdeme na pěší tůru. Vyškrábaly jsme se na vrchol místní pevnosti vykutané ve svazích kopce. Z vrcholu pozorujem duhu v údolí, je to nádhera. Vaříme ve stanu polívku a sousedi z karavanu nám půjčujou vejvrtku na víno.

5.den...105km

Přejíždíme passa Gardena, Sella, Pordoi a Fedaia. (a další který si nepamatuju...)  Zde stanujem na palouku nad Lago di Fedai přímo pod svahy Marmolady. Vždy když jedem z kopce tak vypnem motory aby sme max šetřily benzín. Je to paráda se bez rámusu na kochačku spouštět do údolí a zárověň sem díky tomu zjistil že mi pěkně vrže kolečko na pávíku. Takže večer před stanem stavíme pávíka na kufr a jdem jawit. Obě ložiska v kolečku jsou 2xRS-guma ale jedno je plný rzi. Ložisko ven, nožem vydloubnout gumy, vyprat olejem na řetěz ve spreji, nacvaknout gumy, smontovat a je to jako nový. Měníme spojkový lanko na panelce, je u páčky na 50% praslý a je jak gumový.

6.den...149km

Vstáváme brzy ráno a lanovkou jedem k horský boudě od který pokračujem stále nahoru až k ledovci. Původně sme chtěly až na vrchol Marmolady ale uznáváme že bez cepínů, maček atd je to velký risk pro nás lezecký amatéry. Pozorujem horolezce který to dávaj vzájemně přivázaný lanama a radši se pomalu vracíme dolu k motorkám. Sice je to pořád z kopce ale slušná zabíračka na kolena. Dole u vody se loučíme s jedním z party slováků co spaly vedle nás a jedem přes pass Mendola a Costalunga do kempu v Male.

7.den...131km

Jana má zrovna na svym novym tacháči natočeno 1957km, sedá na svou nenovou motorku z roku 1957 a zahajuje den průjezdem tunelu z roku 1957. Prostě pohoda. Projíždíme pass Gavio, Tonale a Stelvio. Už je pozdě páč se cestou hodně zdržujem procházkama a focením. Všude maj zavřeno tak se lehce odstrčíme nohou a spouštíme se do kempu v Trafoi.

 

8.den...230km

Vracíme se na Stelvio. Necháváme motorky na parkáči a jdem na tůru do hor. Po kamenech sme se vyškrábaly k hotelu ve výšce 3000m.n.m. a po pěkný cestě se vracíme dolu. U stánků se suvenýrama právě parkujou dva němci na hodně starých Ducati, ale lidi stejně víc zvedaj palce u našich zaprášených JAWIČEK. Je to super pocit. Překračujem Švýcarskou hranici a spouštíme se passem Umbrail do nádherný vesničky Santa Maria. Procházíme si starou část obce a domlouváme se že budem žít v Alpách. HEHEHE. Taková to je nádhera. Pokračujem přes Pass dal Fuorn a Sant moritz na Julier Pass. V hospůdce u kafe přečkáváme déšť a pak to pálíme do kempu v Rakouském Pfunds. Prší fakt hodně, je nám zima a potmě to je pravá zkouška nervů.

 

9.den...293km

Od teď nám začíná přesun domů. už není skoro na co koukat trak se nezdržujem. Fotíme minimálně. Projíždíme rozkopaný Innsbruck a stanujem u pískovny poblíž Německého Chiemsee.


10.den...195km

Dnes celý den prší. V dešti vstáváme, balíme a jedeme až na Šumavu k příbuzenstvu. Celou cestu sme byly promoklý a zmrzlý, ale janička se stále usmívá a prozpěvuje si. V tom dešti se kejvačka trochu probrala k životu a pálí to 70tkou.

11.den...193km

Jedeme bez zastavování až domu. Cestou tak fouká, že to s náma pěkně hází. Více fotek najdete na mém rajčeti. http://penall.rajce.idnes.cz/alpy_2012/

 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (35x):
Motokatalog.cz


TOPlist