gbox_leden



Korsika

Několik tipů na příjemné kempy a zajímavá místa jednoho z nejkrásnějších ostrovů středomoří.

Kapitoly článku

Nebude to uplně klasický cestopis, spíše pár tipů na zajímavá místa a skvělé silnice na asi nejkrásnějším ostrově ve Středozemním moři - Korsice.

Letošní horké léto trochu okleštilo plán mé cesty po Korsice. Teplota, často ani v noci, neklesla pod 30 °C a ve stanu před horkem nebylo úniku. Na pobřeží bylo snesitelněji, vzduch ochlazovalo moře a navíc se dalo ponořit do jeho chladivé náruče.

Když jsem v Porto Vecchio objevil kemp hustě porostlý košatými stromy, bylo vymalováno. Po první noci jsem si pobyt prodloužil o další dvě pak o tři, pak o 5..... Trvalo to tři týdny, než jsem našel chuť a sílu opustit chladivý stín, příjemné moře, nedaleký supermaerket a tichý poloprázdný kemp. Tři týdny určené mj. na poznávání vnitrozemí.

Trajekt

Na Korsiku připlouvám 22.června trajektem "Savona - Bastia " 7,15 – 14,30 hod. Noc před vyplutím trávím v hotelu San Marco ( Savona,Via Leoncavallo 32). Motorkářům nabízí kryté uzamčené parkoviště, veškeré věci je možné nechat na motorce. Ve městě je i kemp, hotel mne ale zbavuje raního fofru s balením stanu.

Korsika

Camping a pláž Fautea

Přede dvěmi lety jsem na východním pobřeží Korsiky, nedaleko města Favone, objevil kemp s pěknou pláží, "Camping Le Fautea". Z Bastie je to 120 km po nepříliš zajímavé pobřežní silnici T 10. Provoz je tu docela hustý, řidiči ale v pohodě a většinou v rámci povolené rychlosti.

V kempu je mini bar, restaurace je na pláži. Pro stany jsou určeny menší rovnější plochy v zalesněném svahu, prostorný Lone Rieder Mototent  tak nakonec končí na trochu dražším místě pro karavany.

Col de Bavella 1 218 m

Silnice 268 ze Solenzáry přes průsmyk "Col de Bavella" napříč masivem Alta Rocca, začíná kousek od kempu a je považována za jednu z nejkrásnějších tras na ostrově. Je to místy jenom silnička, bohatá na vracečky ale hlavně na krásné výhledy na růžové skály. Bývá prý velmi frekventovaná, v pondělí ráno ji mám ale jenom pro sebe. Ve městě Zonza, centru oblasti Alta Roca, odbočuji na neméně klikatou 368 a  vracím se na pobřeží k městu Porto Vecchio.

Porto Vecchio – camping "Les Ilots d´ Or."

Jak píši v úvodu, tropické teploty mne tady přišpendlily do stínu stromů, nedaleko pěkné pláže. Trochu nepříjemná je mořská tráva, která někdy plave po hladině. Pláž je společná pro dva kempy, ve kterých si dovolenou užívá min.1000 lidí, v moři ale plavu většinou sám (?).

V kempu je pěkná restaurace, cca 300 m relativně veký supermarket a bufet s gril.masem...

Dení teploty sice neklesají, nakonec se ale rozhoduji popojet o kus dál. Místo vnitrozemí  volím okružní sinici podél moře.

Pár kilometrů na jih od Porta Vetcchia leží Bonifácio – nejmalebnější město Korsiky

Moc dlouho se nezdržuji, teplota stoupá ke 40 st. a to je dost i na plavky, natož na moto oblečení.

Další zajímavé město na trase  Sarténe – prý nejkorsičtější ze všech korsických měst. Je známé krvavou vendetou, která prý zásobovala zdejší hřbitov ještě docela nedávno. Násilná smrt se nedala vykoupit jinak, nežli další vraždou, spirála bez konce...

Za Sartenem silnice opouští pobřeží a po 80 km vidím v dáli hlavní město ostrova a rodiště Napoleona Bonaparta Ajaccio

To poslední, na co mám v tuto chvíli náladu, je procházka rozpálenými uličkami starého města. Vlastně jedu od benzínky k benzínce, sedám tam pod výdech klimatizace a ledovou kolou zaháním pocit blížícího se konce mého života.

Stojí asi za zmíňku, že kromě Napoleóna se v tomto městě možná narodil i Kolumbus. Tvrdí to mj. pamětní deska na jednom zdejším domě.

Kousek za Ajácciem ve směru na Porto začíná "Vista Panoramatica" a na jejím konci leží prý nejkrásnější vesnička Francie Piana.

 

 

Po několika dalších kilometrech přijíždím do města Porto. Je tu sice krásná pláž, kemp ale leží daleko a vysoko.

Jedna z nejkrásnějších cest na Korsice stoupá z Porta k nejvyššímu silničnímu bodu Col de Vergio ( 1477 m) za kterým následuje čtyřiceti kilometrový sjezd soutěskou Gorges de Spelunca do městečka Castirla. Projel jsem tudy před dvěma lety a měl pocit, že hezčí trasu jsem tady asi nenašel.

Calvi

Tentokrát pokračuji pobřežní silnicí č.81 do malého, krásného města – Calvi.

Průzračné moře, nekonečná pláž jemného písku, hradba hor, citadela s katedrálou i atmosféra uliček s kavárnami a obchůdky jsou důvodem, proč je město jedním z nejvyhledávanějších na Korsice.

Když po cca 360. kilometrech zastavuji u brány kempinku "Dolce Vita" nemohu přehlédnout asi dvou metrovou tabuli s cenami za ubytování. Za vyjímečnost místa si účtují trojnásobné ceny než je v kraji zvykem. 

Západní pobřeží nenabízí tolik kempů u pěkného moře jako východní, krajina je ale mnohem zajimavější. Růžové skály, klikaté silničky, tichá městečka a panoramata mořského pobřeží se tady nabízí v nesčetných variantách. 

Pokud jde o ceny je Korsika proti pevnině trochu dražší. Dvoulůžkový pokoj v hotelu stojí v sezoně klidně 200 Eur/noc, z tohoto pohledu zaplať Bůh za byť předražený kemp ve vlastním stanu.

Užil jsem si čisté moře, navštívil citadelu a po třech dnech pokračuji do posledního místa mého letošního putování po Korsice - do města Ľ lle Rousse .

Balagne

" Stačí pár kilometrů a klikatá silnice protínající mimořádně krásnou krajinu vás dovede ze zlatavé pobřežní scenérie do uplně jiného světa : je to svět vesnic posazených vysoko na kopcích porostlých macchiemi, kde život plyne poklidným tempem ve stínu platanů a starobylých kamených domů. Před vámi se otevírá jeden z nejtajemnějších mikroregionů na ostrově."

Kdo by oddolal takovému pozvání průvodce "Korsika", od vydavatelství Lonely planet - když to mám navíc po cestě. Z hlavní silnice odbočuji na uzoučkou silničku 151 a plný očekávání příkře stoupám do toho tajemného regionu.

Jména městeček už nevím, jejich fotografie ale názorně ukazují svět ticha, kde se zastavil čas.

Ľ lle Rousse – camping Les Oliviers

Blíží se 25.červenec  2023, kdy v 21:15 vyplová můj trajekt z Ľ lle Rousse do Savony.

Camping Les Oliviers leží necelé 3 km od přístavu, 5 min. chůze z kempu je supermarket a bufet s bohatou nabídkou teplých i studených jídel. A o kousek dál leží nádherná pláž a průzračné moře.

Samotné městečko není příliš veliké, žije tu necelých tři tisíce obvyvatel. Kavárničky ve starém městě jsou stále plné, je příjemné nasávat jejich tichou atmosferu nebo pozorovat ruch tržiště.

Závěr

Letošní léto bylo prý to ze všech nejteplejších a to byl docela problém jinak skvělého výletu. Tím větší pro někoho, kdo se téměř celý život dívá oknem na Praděd. O Bruntálu se navíc traduje, že je tam půl roku zima a půl roku mráz.

Stan Lone Rieder je super komfortní, proti stanům podobné velikosti nabízí především snadné postavení i složení jednou osobou. Jeho velikost a výška jsou ale zároveň problém v případě silnějšího větru. A na mořském pobřeží nebývá o vítr většinou žádná nouze.

Pokud jde o nenaplněné ale plánované cíle ve vnitrozemí, tak jimi bylo především město Corte...opevněné, posazené na skalnatém výběžku, tepající srdce korsického národa. V roce 1755 tu byla nastolena první nezávislá korsická vláda.

Údolí Restonica - je skutečný klenot centrální Korsiky. Malý místní ráj začíná u bran města Corte.

Údolí de l´Asco - další z klenotů centrální Korsiky. Třicetikilometrový zářez do krajiny pod nejvyšší horu Monte Cinto.

Na Korsice žije zhruba 330 tis. obyvatel, ročně ji navštíví 3 – 4 mil. turistů. Možná dobrý důvod vyhledat si na internetu další informace a plán na příští dovolenou by mohl být vyřešený...

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):
Motokatalog.cz


TOPlist