gbox_leden



Severní okruh: 585 km za den na padesátce

Kdybych měl nějakou mašinu, tak sem tento cestopis ani nedám. Byla by to pro mě jen taková malá projížďka či trénink na výlet do Paříže a dál. Ale na padesátce každou trasu delší než 400 km považuji za dlouhou. Tato byla 585 km dlouhá a za jeden den, jak je zvykem u mě.

Kapitoly článku

Sobota 19. května 2012

Ráno v sedm hodin jsem nastartoval svého řvoucího Syma. Už abych měl ty peníze na 125 ccm. No, zatím nic, pojedeme stále na padesátce. Směr Třeboň. Jezdím skoro pořád na Vervu 100 či pokud narazím, tak na nějakou 98. Verva natankovaná den před tím v Budějovicích na Benzíně. 
Start z obce Ledenice, Třeboň, Lomnice nad Lužnicí a objíždím Veselí nad Lužnicí. Kde bude dneska inzulín a snídaně? Minule to bylo právě kousek za Veselím na ÖMV. Projel jsem dál, do Soběslavi. Byla sobota, tak kolony žádné. Za Soběslaví Benzína, taky bez kávy, jedu prostě dál až do Plané nad Lužnicí a v Sezimově Ústí stavím u Shellky a dávám snídani. Spolkl jsem léky ještě dal kávu a za půl hodiny vyrazil.
Můj skútřík dal těch prvních 61 km za padesát dvě minuty. Poplácal jsem ho po sedačce, byť jel naplno. Nadoraz. 
A jedeme do Miličína na smažená vajíčka. Miluju je, ale už nebudou k snídani, bude svačinka. Projíždím Tábor a mířím k Sudoměřicím u Tábora, dálnici vychutnám až při cestě domů. Riskuji, vím. Za nějakých třicet či čtyřicet minut už sedím v restauraci a čekám na své oblíbené smažené...
Pak už z kopce.  Votice, Olbramovice. Tankuji opět Vervu 100 v Bystřici u Benešova. Benešov, Mnichovice, Říčany, Praha. Jedu v kuse, bez přestávky. Kus po rychlostní silnici do Zdib. Pak odbočuji na vedlejší na Lovosice. Směr Veltrusy. První pauza na svačinku je až při pohledu na Říp, někde za Straškovem-Vodochody. Za hodinu a půl jsem to zvládl přes celou Prahu. Také dobré. A opět poplácal skůtříka po sedačce. Zaslouží si to. Fotografuji a dávám si rohlík se sýrem. Je třeba udržovat cukrovku v dobré kondici.
No a směr Ústí nad Labem, podél Labe až ke Střekovu, je to pár let, co jsem tu nebyl. Krátce jsem zavzpomínal, protože vzpomínky na minulost jsem si prostě zakázal.
Neštěmice, kousek za Ústím tankuji snad nejlevnější 95 za 34.50 Kč. Pak Děčín a oběd u Vietnamce. Inzulín, jogurtové mléko, rohlík a sladkou oplatku, abych vydržel. 
A snad ten nejhorší úsek, který jsem zdolával naposledy minulý rok přes Alpy do Itálie. Kopec. Jedu snad třicítkou. Až skoro do Kamnického Šenova. Konečně. Panská skála. Beru foťák a jdu porovnýávat ten úsek z Pyšné princezny, okolo které skály to projížděl král Miroslav s princeznou Krasomilou?
A dolů, na Nový Bor a Českou Lípu. Směr Staré Splavy a Doksy. Objíždím Máchovo jezero a v Doksech se jdu jen tak na skok podívat na pláž. Dávám si večeři. Sedl jsem si na lavičku, byla tam nějaká akce. Plno lidí. Už cítím únavu. A tak hurá domů. Nějakých 225 km. Asi.
Nastartoval jsem skútra, který si stále broukal tu svou písničku. Ještě jsem jednou odbočil ze silnice, abych se z dálky podíval na hrad Bezděz. Ale pak už doopravdy domů. Okolo Bělé pod Bezdězem směr Mladá Boleslav
A protože jsem odbočil blbě, jedu asi čtyři kilometry po dálnici, v Benátkách nad Jizerou už vím, tudy jsem se vracel minulý rok z Polska a Liberce. 
V Lysé nad Labem natankuji na další cestu. Nádrž vydržela až do Soběslavi. Tedy přesně necelé čtyři litry. 
Český Brod, Mnichovice, Benešov, opět Miličín a říznul jsem to do Tábora zase po dálnici. Projíždím město a ještě v Soběslavi natankuju a pak rovnou domů. Veselí nad Lužnicí, Třeboň a Ledenice.
No a pak že ten skútr nevydrží. Jo a na dálnici jsem asi zřejmě z výfuku vypálil přepážku či co. Jede tak potichu, jako by byl nový. Jede rychle,  a pocitově pohodlně jako dlouho ne. 
585 km na padesátce opět splněno. Atakovaná hranice 600 km za jeden den!  

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (29x):
Motokatalog.cz


TOPlist