gbox_leden



Brooklands Motorcycle Show 2019

Když se řekne Brooklands, všem petrolheadům na světě se rozbuší srdce. Kolébka závodů všeho, co má spalovací motor. Dnes tady najdete muzeum, které kromě stálé expozice nejen motorových vozidel, nýbrž i letadel pořádá ročně desítky akcí. Poslední červnový den to byla čistě jednostopá Brooklands Motorcycle Show.

Slunce žblunce snad 200 stupňů, snažím se prokličkovat centrálním Londýnem, jak nejrychleji to jde, a po A3 vypálit ven z města, směr nejstarší závodní okruh na světě, totiž Brooklands v hrabstvi Surrey. Dnešní sraz historických motocyklů zní příliš lákavě, abych si ho nechal ujít, jako fanoušek staré anglické oceli se hodlám znortonovat do bezvědomí.

Na místě si připadám jako děcko v cukrárně, k vidění jsou desítky strojů, od perfektně zrestaurovaných továrních motorek po závodní speciály o různém stupni úchylnosti. Je to jako malý nedělní výlet zpátky časem, zblízka očumovat 1913 JAP, The Real Thing z doby, kdy brzdy byly pro slečinky, proto se na motorku vůbec nemontovaly. Součástí představení je exhibiční jízda, kde přihlášení lidé mohou kroužit před davem lidí v uzavřeném prostoru v místě kde kdysi bývala cílová rovinka. Jakkoli je tu k vidění široká skála krásných a zajímavých strojů, totálně se zaseknu v místě, kde se sešlo několik Vincentů, což je pro mne prestižní záležitost, kterou člověk nevidí (a hlavně neslyší) každý den.

 

Na závěr celého podniku se asi 20 zájemců sejde pod takzvaným Test Hill, což je solidní krpál, kde se ve starých dobách zkoušelo naladění závodních motorů. Převýšení je opravdu působivé, stařičké stroje musí pořádně zabojovat, samozřejmě za velikého rámusu a čmoudu. To mě baví, proto tady jsem. A nejen já, je tu narváno. Výtečně strávené odpoledne!

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):


TOPlist