gbox_leden



Zimní road trip na motorce: Jak se připravit

Plánování zimního výletu na motorce vám zabere o trochu více času než toho letního. Je potřeba vzít v úvahu všechny proměnné a vybavit se nejen vhodným oblečením, ale také informacemi a vědomostmi. V dnešním článku se s vámi podělíme o praktické rady a tipy.

Plánování věnujte dostatek času

Při plánování zimního road tripu na motorce je klíčové zohlednit zimní podmínky. Silnice mohou být v zimě uzavřené nebo nebezpečné kvůli sněhu a ledu, proto je důležité předem zkontrolovat aktuální stav cest. Aplikace a webové stránky poskytující informace o dopravní situaci mohou být výbornými pomocníky nebo se obraťte na motorkáře v našem fóru.

Denní světlo v zimních měsících je omezené, což je další faktor, který je potřeba vzít v úvahu při plánování denních etap vaší cesty. Ideálně byste měli plánovat tak, abyste většinu jízdy absolvovali za světla, což nejen zvyšuje bezpečnost, ale také umožňuje lépe si vychutnat krajinu.

Vždy je dobré mít připravený plán B, tedy alternativní trasy. V případě neočekávaných změn počasí, je dobré vědět, kde se nacházejí možná místa pro úkryt nebo odpočinek. Taktéž je důležité plánovat pravidelné bezpečnostní přestávky, abyste si mohli odpočinout a zkontrolovat, co vás čeká.

Nezapomínejte se také seznámit s místními předpisy a omezeními, která se mohou v různých regionech lišit.

Při balení se zaměřte na kvalitu, ne kvantitu

Jízda na lehko je příjemnější a bezpečnější. Snažte se s sebou nevozit zbytečná kvanta oblečení, techniky a vybavení. Samozřejmě situaci nepodceňujte, ale základní věci lze v případě potřeby dokoupit.

Při balení se zaměřte na spolehlivé materiály a odolné kousky. Oceníte hlavně termoregulační a nepromokavé oblečení, spodní prádlo z přírodních materiálu (ideální je bambus) a odolné zimní boty. Dávejte si pozor na levné umělé látky, zbytečně se v nich zpotíte, rychle začnou zapáchat a budete z nich akorát nešťastní. Naopak správně vybrané kousky mají vlastnosti, které na dlouhé cestě oceníte - drží skvěle teplotu, rychle schnou a bojují proti přemnožení bakterií z potu.

Cílem je mít oblečení, které na sobě ani necítíte. To znamená, že když o něm nevíte, funguje naprosto perfektně. Naopak, když se zpotíte a ještě hodinu to cítíte, že vás pot studí a zůstává na pokožce, tak riskujete nachlazení nebo přinejmenším velmi nekonformní jízdu.

Hlavní zásady pro zimní ježdění

Možná plánujete svoji první delší zimní cestu a nejste si jistí, na co si dát pozor. Rozhodli jsme se s tím trochu pomoci a sepsali jsme pro vás pár základních pravidel. Jejich dodržování by mělo být automatické, ale znáte to: opakování je matka moudrosti.

  • Udržujte se v teple a suchu: Nezapomínejte na důležitost teplého oblečení vrstveného pod motorkářskou výstroj. Zimní boty, termoprádlo, větruvzdorná vrstva a vhodné rukavice jsou nezbytností pro udržení teplotního komfortu.
  • Plánování pravidelných přestávek: Dlouhé hodiny na motorce mohou být vyčerpávající. Plánování pravidelných přestávek vám pomůže udržet se čilí a ostražití. Využijte tyto chvíle pro protažení těla, malé občerstvení nebo prostě jen pro obdivování výhledů a poslání fotek rodině a kamarádům.
  • Hydratace: I v chladném počasí je důležité hydratovat tělo. Máte-li u sebe termosku s teplým nápojem, může to pomoci udržet vás v teple a zároveň zajistit dostatečný přísun tekutin. Nedostatek tekutin způsobuje nesoustředěnost, bolest hlavy a není radno ho podceňovat.
  • Jezděte bezpečně: Zimní podmínky mohou být nepředvídatelné, proto je důležité přizpůsobit rychlost a styl jízdy aktuálním podmínkám. Buďte vždy připraveni na možný led, sníh nebo jiné překážky na silnici.
  • Mějte s sebou nouzový balíček: Vždy je dobré mít s sebou základní nouzový balíček obsahující základní lékárničku, náhradní baterie nebo powerbanku pro váš telefon a možná i malou svítilnu.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)



TOPlist