gbox_leden



SmellyBiker – WanderLust Map

Cestu do exotických a neznámých zemí si dneska už nikdo nedokáže představit bez GPS. Sice si myslím, že bych ještě stále dokázal pracovat se sextantem a mapy v kombinaci s kompasem se také nebojím, ale dokonalost a jednoduchost použití GPS je triumfující. Jenže co je GPS bez mapy? To že GPS přesně ví kde ona sama je a dovede to ve stupních a minutách vyjádřit, to je bez pořádné mapy na draka. A když pořádná mapa, tak musí být na displeji GPS.

Garmin GPS používám již téměř deset let. Nejprve jen tu nejjednodušší bez map. Před asi šesti lety jsem si koupil i první mapovou – GPS V. Podotýkám, že GPS nepoužívám pro navigaci po Evropě od domu k domu, ale na cestách do zemí třetího světa. GPS V měla přednahranou mapu světa, tu mi však v prodejně nedoporučili a prodali mi k ní WorldMap. Jaké bylo moje zklamání, když jsem se snažil na cestách tuto mapu používat. Města mají jiné názvy, silnice jsou o desítky kilometrů jinde než ve skutečnosti, pokrytí je velice špatné. Ani poslední verze 4, kterou jsem měl půjčenou, nebyla to ono. I když vylepšení o výškopis – souřadnice a vrcholky hor v této verzi je super. A pak mi kamarád Vláďa poradil, ať se kouknu na SmellyBiker.com. Cely projekt Boba Marleyho WanderLust Map vychází z map USA a Ruska, které byly uvolněny k veřejnému použití. Tyto mapy najdete i v dalších projektech např. http://mapcenter.cgpsmapper.com/ . Jenže mapy jsou rozděleny na spoustu malých oblastí. Jejich nahrání do GPS není zcela jednoduché a u některých se mi i stalo, že nebylo úspěšné. Bob se spojil se Stanislawem Kozickim, který je autorem software cGpsMapper. Tento software vytváří z vektorových dat mapy pro Garmin. A společně vytvořili mapu pro Garmin MapSource, kterou je jednoduché nahrát do GPS Garmin.
Mapa je po instalaci rozdělena v MapSource na západní a východní část.
Většina oblastí je v mapě pokryta velice dobře. Ale mapa je ve vývoji a tak některé oblasti jsou pokryté lépe, jiné hůře. Všude, kde jsem v poslední době byl (Libye, Tunis, Albánie, Mongolsko, Rusko) bylo výborné pokrytí sídel – všechna města a většina větších vesnic. Kupodivu jména nejsou přepisem do latinky zase až tak zkomolena.
Pokrytí silnic je velmi proměnlivé podle regionu. Třeba Polsko a Čechy je spíše horší, Rusko bylo výborné, Mongolsko proměnlivé. Albánie jen hlavní cesty.
Na hranicích Ruska a Mongolska bylo hezky vidět, jak Rusko je již hotové a v mapě jsou i sebemenší potůčky, vesnice a cesty. Mongolsko samo je na tom hůře, řada cest chybí, jenže je otázka jestli tyto cesty (vyjetá stopa ve stepi nebo poušti) jsou vůbec v nějaké mapě. Totéž platí o sídlech.

Mapu samozřejmě není možné srovnávat se špičkovými komerčními produkty jako TopoCZ nebo Romania. To jsou draze placené produkty a jejich kvalita je výtečná.
Naopak je možné celý projekt srovnat s projekty free map CZ, Maroka a Tunisu. Tady naopak WanderLust poněkud pokulhává vzadu. Jenže je potřeba si uvědomit, že WanderLust pokrývá celý svět a autor se nemohl zaměřit na jednu zemi.
Mapa WanderLust se neprodává jednorázově, ale po registraci a za poplatek 25GBP získáte doživotní přístup na download. Na stránkách se špatně orientuje, registraci najdete na http://www.smellybiker.com/maps/. Je také možné stáhnout demo mapy. Plná verze mapy ke stažení má 382 Mb.

Abych jen nechválil, mapa má jednu nectnost. Když nahrajete velkou oblast (v mém případě to byla Evropa, Rusko a Mongolsko) je problém s vyhledáváním v seznamu sídel, GPS se po chvíli vypne.
Mapa samozřejmě není dokonalá, ale v současné době je to nejlepší, co se dá sehnat. Albánie WorldMap



Albánie WanderLust Map



Mongolsko WorldMap



Mongolsko WanderLust Map



Informace o redaktorovi

Filip Weber - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):


TOPlist