reline_unor



Sen o Dakaru se začne plnit už tuto sobotu

Třicet let po svém prvním startu na dakarské rally se Karel Loprais s historickou Tatrou vydává opět na cestu do Afriky. Doprovázet ho bude kromě dalších členů týmu také motocyklový novinář Jarda Šíma na enduru AJP. Slavnostní odjezd je naplánovaný na sobotu 30.1. ve 12:00 z náměstí Jana Palacha v Praze.

V rámci projektu Sen o Dakaru se Karel Loprais chystá na 15 000 kilometrů dlouhou cestu s Tatrou 815, startovní číslo 502. Během víkendu se spolu s doprovodnými vozy přesune do jihošpanělského přístavu Algeciras, odkud chce v pondělí 1. února přeplout Gibraltar do Maroka.
Africká část trasy povede přes Maroko a Mauritánii do Senegalu k Růžovému jezeru.

Tam společně s ostatními účastníky včetně motocyklového novináře Jardy Šímy vzpomene na všechny, kteří se za start českých posádek v  dakarských závodech zasloužili. Neméně důležitým posláním expedice bude poklona Thierry Sabinemu, zakladateli slavného dakarského závodu, který právě v roce Karlova premiérového startu zahynul při tragické havárii pořadatelského vrtulníku.

Členové expedice

  • Karel Loprais - pilot kamionu
  • Milan Horka – druhý pilot kamionu
  • Miroslav Šimáček - mechanik kamionu
  • Jaroslav Lhota – navigátor kamionu
  • Jaroslav Jindra – režisér, kameraman, scénárista, publicista
  • Jaroslav Šíma – motocyklový novinář, fotograf
  • Petr Šigut – fotograf
  • Jan Rajniš – tlumočník a navigátor
  • Petr Kotek – manažer projektu

Jarda Šíma si pro africkou část trasy vybral enduro AJP PR5 250. Co od něj očekává?
"Myslím, že lépe jsem si nemohl vybrat. Dvěstěpadesátkových endur je v nabídce našeho trhu pěkná řádka, ale tohle splňuje poznání nepoznaného, objevování kvalit portugalské značky a zároveň ujištění, že pro akci Sen o Dakaru, jsem vybral opravdu dobře. Tedy nejprve musela přijít vstřícnost ze strany zapůjčitele motocyklu, tedy plzeňské firmy Streetmoto. Těch bezmála tisíc kilometrů v zimním období dostatečně prověřilo připravenost stroje na dlouhý výlet po africkém kontinentu a po prvním servisu do toho už půjde tento krásný motocykl naplno. Ještě nikdy jsem neměl možnost zdolávat náročný africký terén včetně písečných dun na něčem, co tam opravdu patří. Stojím na prahu nové doby a AJP v tom bude se mnou..."

Informace o redaktorovi

Petr Poduška (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 186 cm
Jarda Šíma - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):


TOPlist