reline_unor



Rozhovor s Igorem Brezovarem

Igor je známý cestovatel na motorce, který na svém BMW 1100 GS projel již půlku světa. Měl jsem cestu a čas se u něj minulý týden zastavit. Neváhal jsem a položil pár otázek, jaké další cesty ještě chystá.

Kam se tedy Igore nyní chystáš? Jaká bude tvá další cesta?
Chtěl bych dokončit svůj plán a sen „cesty kolem světa“. Chybí mi ještě Japonsko, Severní a Jižní Amerika. Proto se teď v červnu vydám před Asii do Japonska a další roky mě čeká již zmíněná Amerika.

Kudy pojedeš?
Z Prahy přes bývalou Jugoslávii, Turecko, Gruzii, Arménii, Ázerbájdžán, Turkmenistán, Irán, Tadžikistán, Uzbekistán, nahoru do Kyrgystánu, Kazachstánu, Ruska do Sibiře a zpátky do Ruska – Vladivostoku a potom do Japonska. Cesta má zhruba 17-18 tis. Km, podle toho kolik si zajedu.

Jak je to s vízy, získáváš je snadno?
Teď s nimi trošku bojuji. Skoro všechny mám, kromě Turkmenistánu, Uzbekistánu, Tadžikistánu, tam je problém. Víza pro tyto státy je těžké sehnat. Pokud je nezískám, budu se snažit zase uplácet a prosit, abych se to té země dostal. Některé úplatky se pohybují i kolem 1000 $, za které potom třeba dostaneš policejní doprovod celou zemí. Ještě uvidím, jak to dopadne. Podobně jako jsem to dělal i v Africe, kde byl s vízy také někde problém.


Kolik víz sis již obstaral?
No mám jich už asi 60 za všechny cesty, které jsem kdy absolvoval. Celková částka se už vyšplhala na 160 tis. Jedno vízum stojí v průměru 3-4tis. Kč, ale zase jsou státy, kde stojí třeba 20 $. Takže to jsou hrozné rozdíly.

Kdy tedy Igore vyrážíš na tuto cestu?
Právě ještě čekám na pár víz. Chybí mi také Rusko, Irán, které snad získám příští týden ve Vídni, kde jsou jejich ambasády. A potom bych nejspíše v polovině června vyrazil. Počítám, že budu tři měsíce na cestách a koncem srpna bych se měl vracet. Delší pobyt si už nemůžu dovolit kvůli firmě, kterou vlastním. Celkem jsem již na cestách strávil přes dva a půl roku.

Co plánuješ příští rok?
Za rok mám v plánu další pokračování, abych splnil plán „cesty kolem světa“. Takže začínám v Kanadě, přes Ameriku, New York do San Diega, chci sjet celou Severní Ameriku. Potom se vrátím zpět do České republiky a další rok pojedu Jižní Ameriku – Venezuelu, Belize a dolů do Patagonie. Potom budu mít projeté všechny světadíly, kolem 125 států a najetých na motorce 220 tisíc kilometrů.
A co potom?
Potom pojedu ještě jedno kolečko (smích), ale s autem a rodinou. Na to se také hodně těším a je to můj sen. Začnu v Africe, to je můj nejoblíbenější kontinent. Nejlepší zážitky, lidi , kultura. Kdyby to šlo, tak bych tam i zůstal a žil.

Co bys mi doporučil z těchto afrických států?
Malawi, kde jsou velmi příjemní lidi, jinak tam ale nic nefunguje – je to velmi chudý a levný stát. Namibii bych ti doporučil kvůli zvířatům, kvůli kmenům a pouštím. V této zemi je schovaná celá Afrika. Na off-road bych doporučil určitě Saharu, tedy vše od Egypta až po Maroko. Nedoporučoval bych moc Mauretánii, kde nejsou moc příjemní lidé. Dále můžu doporučit Sudán, Kenyu, Tanzánii.



A jiné světadíly?
I když nemám moc rád Asii, zaujala mě Kambodža a Laos, ideální na off-road. V těchto zemích ale musíš dávat pozor na nášlapné miny. Všude jsou značky, které na to upozorňují.


Dále je pěkná Austrálie, krásná příroda, zvířata, super silnice. V Austrálii je povolené kdekoliv kempovat, takže je tam hodně míst, kde se seznamuješ s různými lidmi a bavíte se.
Problém je tam s prodejem alkoholu, který se může prodávat pouze ve speciálních shopech - na benzínkách je třeba prodej zakázán. Tato ochrana je kvůli australským domorodcům, je i trestné, když jim přineseš alkohol do jejich vesnice.

Igore, díky za rozhovor a budu se těšit na tvé vyprávění z cest, až se vrátíš zpět.
Já taky díky za rozhovor, více najdete také na mém webu www.mototour.cz

Informace o redaktorovi

Igor Brezovar - (Odebírat články autora)
Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):


TOPlist