reline_unor



Průvodce horskými silnicemi

Všichni se těšíme na kopce a zatáčky, přitom ale někdy není jednoduché naplánovat kam a kudy se vypravit. Ve vydavatelství Kartografie Praha právě vyšla třetí kuchařka pro krásné horské vyjížďky.

Je logické, že nová edice cestopisů z vydavatelství Kartografie Praha, specializovaného na vydávání map a atlasů, obsahuje právě takové publikace, které poslouží kromě příjemného čtení i jako kvalitní průvodce konkrétní lokalitou. V tomto případě jde o trasy po zajímavých horských silnicích Evropy.

Knihy od autora RNDr. Zdeňka Blahůška nejsou popisem cestovatelových výletů, přinášejí mnoho zajímavých postřehů a důležitých údajů díky jeho znalostem přírody, historie i architektury. Přesto jsou výtečně čtivé, protože jsou psány lehce, srozumitelně a neobtěžují přebytkem osobních zážitků nebo nedůležitých informací. Autor už procestoval téměř všechny kontinenty a je profesionálem, který se v těchto publikacích poutavým způsobem dělí o své zážitky se čtenáři. Je také vynikajícím fotografem po stránce technické i kompoziční, jeho snímky mají vysokou úroveň dokumentační i uměleckou.
První z knížek, Nejkrásnější alpské silnice, provádí čtenáře Alpami z pohledu řidiče od západu na východ, tedy od francouzské Riviéry přes Švýcarsko a Německo po nám nejbližší rakouské horské masívy. Každá ze sedmnácti kapitol knihy je formulována jako popis trasy zajímavého jednodenního výletu v dané oblasti v délce od 47 po maximum 328 kilometrů, většinou ale kolem pohodové stovky kilometrů, což umožňuje častá zastavení a prohlídky různých zajímavostí, případně pro rychlé jezdce kombinace několika tras. Jsou zde popsány nejen průjezdy alpskými průsmyky, ale také zajímavosti přírodní, architektonické i komerční. Kromě exaktního popisu trasy s údaji o stoupání, nadmořské výšce a kvalitě silnic se autor zaměřil nejen na místní pozoruhodnosti dostupné v letním období včetně námětů pro pěší turistiku, ale nevynechal ani upozornění na ideální lokality pro lyžaře.

Druhá kniha s názvem Nejkrásnější horské silnice Rakouska a Německa je zpracována stejným přehledným způsobem a ve dvaceti kapitolách nabízí další porci krásných výletů. První dvě kapitoly představují část Šumavy „z druhé strany“, tedy pohoří Bavorský les. Dále se autor pochopitelně opět nemohl vyhnout impozantnímu alpskému masívu, a tak se i podstatná část druhé publikace týká hlavně těchto evropských velehor, především jejich severního podhůří a láká na výlety po horských silnicích v Alpách.

Třetí knížka, která právě vyšla, má název Nejkrásnější horské silnice k Jadranu a autor v ní v sedmnácti kapitolách popisuje zajímavosti malebného hornatého pobřeží Jadranu od Itálie přes Slovinsko, Chorvatsko, Bosnu a Hercegovinu po Černou horu, až k hranicím Albánie. Také v této knížce jsou zmínky o důležitých zajímavostech architektonických, přírodních i historických.
Všechny tři útlé publikace výtečně poslouží nejen k plánování vyjížďky, ale i tomu, kdo zmíněnou lokalitou jen projíždí. Kdo z nás někdy nelitoval, že při své cestě vynechal třeba jen na krátké setkání něco, co jej zajímá a měl to na dosah?
Knihy jsou doplněny spoustou krásných fotografií a je opravdu radost si je prohlédnout, přečíst a nechat se jimi inspirovat.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):


TOPlist