reline_unor



Nový rekord: Ital během 24 hodin navštívil 11 zemí

Někdo se honí za vteřinami po závodních drahách, jiný sbírá najeté kilometry jako suvenýry a jiný zase s oblibou navštěvuje cizí kraje. Italský novinář Valerio Boni je evidentně kombinací všeho, protože v pondělí během 24 hodin dokázal projet 11 zemí a ujet 2003 km.

Kapitoly článku

Valerio Boni není žádné mladé ucho, je mu již 62 let, pracuje jako novinář a coby celoživotní motorkář už jel na lecčems. A rád závodil, byl jedním z prvních italských motorkářů, kteří se účastnili různých afrických rallye a na svých Cagivách 125 dokázal vyhrát ty v Maroku a Egyptě. Vytrvalost je jeho druhé jméno, minulý měsíc se do Guinnessovy knihy rekordů zapsal nejdelší ujetou vzdáleností na minibiku během 24 hodin. Na minibiku, z něhož většinu lidí bolí nohy po deseti minutách…

Dalším rekordem, který si Boni vymyslel, bylo projet co nejvíce zemí během 24 hodin, a to na nové MV Agustě Turismo Veloce Lusso SCS, italská značka celý projekt pojmenovala TVEE, Turismo Veloce Europe Endurance. Jako den D byl stanoven 21. červen, nejdelší den v roce, a Valerio startoval ze švédského Malmö a 5:38 odpoledne. Následoval známý scénický most Oresund do Dánska a cesta na jih mohla začít. Což o to, ve Švédsku bylo nečekaně teplo, v Dánsku foukal příjemný větřík, pak přišlo Nizozemsko a v Německu si Valerio užil pěkný západ slunce, než přišel noční vytrvalý déšť, který vystřídalo slunce až v poledne druhého dne. Následovala Belgie, Lucembursko, Francie, Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Rakousko a konečně Itálie, přičemž za cílové místo byla vybrána Schiranna ve Varese, kde sídlí MV Agusta. A klaplo to, 11 zemí a přesně 2003 km!

Jenomže to klapnout taky nemuselo. Na jednu stranu požadovaná průměrná rychlost (2000 km za 24 hodin) není nijak ultra vysoká, na druhou stranu každá dopravní zácpa, práce na silnici nebo snížený rychlostní limit znamenají nepříjemná zpomalení. Po prvních pěti hodinách měl Valerio dobrý čas a s průměrem 100 km/h byl „napřed“, ovšem potom se věci začaly kazit a ve finále nebylo na nějaké kávičky na benzínkách čas. V Nizozemsku totiž narazil na nečekanou objížďku zavřené silnice, která cestu kilometrově zkrátila a časově prodloužila, což bylo oboje nežádoucí. Že to byl pořádný zápřah, potvrdil pohled do palubního budíku, který prozradil, že za ten den byl motor v běhu více než 23 hodin.

 

Boni si po dojezdu pochvaloval u MV Agusty pohodlné sedlo, dobrou ochranu proti povětrnostním nepříjemnostem, absenci vibrací a tempomat, prý to byl zajímavý zážitek a ani ne tak unavující, jak čekal. Vedle ustavení nového motocyklového světového rekordu si vysloužil také certifikát SaddleSore 2000 („Bolest v sedle“) od Iron Butt Association („asociace železných zadků“) za těch 2000 km ujetých v jednom časovém úseku. Auvajs!

Informace o redaktorovi

Jan Rameš (Odebírat články autora) - Výška redaktora: 174 cm

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
mariano přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):


TOPlist