europ_asistance_2024



Nejlepší motorkářské trasy na Novém Zélandu

Většina lidí, kteří přiletí na Nový Zéland, si půjčuje obytný vůz, ve kterém tuto nádhernou zemi procestuje, ale i motorkáři si zde přijdou na své. Tato země má mnoho co nabídnout, jezdit se tu dá po celý rok a díky překrásné  krajině se nemůžete nikdy nudit.

Kapitoly článku

Pravidla silničního provozu

Na Novém Zélandu se jezdí v levém pruhu, což je první dny trochu matoucí, ale rychle si přivyknete. Maximální povolená rychlost je 50 km/h ve městech a 100 km/h mimo zastavěná územi. U rychlosti se toleruje překročení o cca 5 km/h. Dopravní předpisy jsou mnohem jednodušší než v ČR a i dopravních značek je méně. Na rozdíl od ČR, na Novém Zélandu je zvykem blikat při nájezdu na kruhový objezd a to tak, že dáte najevo, kterým výjezdem budete vyjíždět. Čili pokud neblikáte, jedete rovně. Pokud vyjedete prvním výjezdem vlevo, blikáte doleva, pokud jedete až 3. výjezdem, blikáte doprava. Velmi časté jsou mosty, kde se silnice zužuje jen na jeden jízdní pruh. Doporučuji snížit rychlost, i když máte přednost. Mosty jsou totiž často za zatáčkou, a i když máte přednost, už na něm může být jiné vozidlo.

Pro řízení potřebujete český a mezinárodní řidičský průkaz, který slouží jako překlad. Pokud si zapomenete mezinárodní řidičský průkaz doma, můžete si na Novém Zélandu nechat přeložit český řidičák do angličtiny. Držitelé A1 a A2 mohou řídit pouze motocykly s odpovídajícími parametry od výrobce. Po dvanácti měsících nepřetržitého pobytu si musíte pořídit místní řidičský průkaz, což spočívá ve složení praktické zkoušky. Jednodušší je ale jednou za rok vycestovat mimo Nový Zéland, protože tím začíná běžet nová dvanáctiměsíční lhůta.

Cena nových i starších motocyklů je vyšší než v Evropě, můžete si to snadno ověřit na nejpoužívanějším serveru trademe.co.nz. Převody vozidel se dají zařídit na poště a jsou jednodušší než v ČR. Všechna vozidla musí mít pravidelnou technickou a zaplacený registrační poplatek. Veškeré škody na zdraví jsou hrazeny z registračního poplatku, pojištění odpovědnosti za škody na majetku není povinné, ale rozhodně doporučuji si ho sjednat. Půjčovny motorek jsou hlavně v Aucklandu a Christchurch.

Proslulé motorkářské trasy

Oba ostrovy Nového Zélandu jsou pro jízdu na motorce jako stvořené. Na Jižním ostově projíždíte kolem Jižních Alp mezi horskými průsmyky s úchvatnými scenériemi. Na silnicích je opravdu malý provoz, takže často pojedete úplně sami. Severní ostrov pro změnu nabízí úplně jinou krajinu, plnou zelených zvlněných kopců, sopek a zemědělských políček. Provoz zde je hustší a také je zde více silnic.

Queenstown - Glenorchy

Po silnici vedoucí z města Queenstown do Glenorchy pojedete cca 40 minut a čekají Vás ty nejúžasnější scenérie. Tato cesta bývá označována za jednu z nejkrásnějších na světě a není těžké pochopit pryč. Jako bonus je silnice velmi dobře udržována.

tip

Vydejte se na Nový Zéland po vlastní ose. Pronajměte si auto nebo obytný vůz na Novém Zélandu nebo motorku a prozkoumejte tento ostrov od severu k jihu.

Coromandel Loop

Coromandel Loop na poloostrově Coromandel je jednou z nejoblíbenějších motocyklových tras na Novém Zélandu. Novozélanďané ji milují kvůli náročným klikatým silnicím, které mohou být v některých úsecích poněkud riskantní, ale rozhodně stojí za to. Trasa je rozdělena do dvou částí: 187,8 km severního úseku a 129, 7 km jižního úseku.

Christchurch - Westport

Tato trasa vede od východním břehům Jižního ostrova k drsným kulisám západního pobřeží, až k městu Westport. Po cestě se nezapomeňte zastavit v Hammer Springs či v nádherném národním parku Nelson Lakes.

Milford Road

Cesta začíná v městečku Te Anau. Zpočátku se vlní podél jezera Te Anau a pastvin a poté přejde do národního parku Fiordland. Vede horami sevřenými údolími řek, vystoupá k tunelu Homer a poté prudce sestupuje k fjordu Milford Sound. Po cestě je spoustu možných zastávek jako Mirror Lakes, kde se na hladině jezírek zrcadlí okolní hory, Key Summit, panoramatická vyhlídka mezi horami a mokřady či celodenní túra do Gertrude Saddle. Během strmého sjezdu k Milford Sound nezapomeňte na zastávku The Chasm, kde je krátká 15timinutová vycházka k sochařskému dílu řeky Cleddau.

Haast Pass

Při cestě z Queenstownu k ledovci Franz Josef na západním pobřeží nesmíte vynechat průsmyk Haast. Začnete jízdou přes Crown Range do Wanaky, kde pojedete kolem nádherných jezer, přes sedla, až dorazíte k průsmyku Haast se strmými křivolakými úseky, procházkami kolem vodopádů podél cesty až k ledovcům Fox a Franz Josef.

The Pacific Coast Highway

Tato trasa je velmi oblíbená u motocyklistů. Tichomořská pobřežní silnice na Severním ostrově začíná v Aucklandu a končí ve městě Napier. Cestou uvidíte spoustu pobřežních pokladu. Trasa prochází několika malebnými plážovými městy na poloostrově Coromandel, Bay of Plenty a končí na východním pobřeží.
Toto je pouze malý výčet z neuvěřitelného množství úžasných tras, kam se na Novém Zélandu můžete s motorkou vydat a je jen na Vás, co na svých cestách upřednostňujete.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Související firma
  • CK Go2, s.r.o.

    Jsme specializovaná cestovní kancelář, která se svým týmem profesionálů připravuje zájezdy do Austrálie, na Bali, Nový Zéland, do Japonska, Nepálu, Indie, na Srí Lanku, Mauricius, Maledivy nebo do USA. Vyzkoušejte náš koncept cestování s průvodcem žijícím v destinaci nebo si nechte vytvořit zájezd n...



TOPlist