europ_asistance_2024



Na motorce do království norských vodopádů

Norsko se může pochlubit 18 úžasnými panoramatickými cestami tzv. Nasjonale Turistveger. Jedná se o značené úseky těch nejkrásnějších norských vyhlídkových a turisticky atraktivních tras. Tyto „Národní turistické cesty v Norsku“ najdete spolehlivě podle speciální, tak trochu spletité a zamotané, značky, která vás bude na takovéto cestě doprovázet. Většina těchto tras prochází buď horskými průsmyky, nebo se klikatě vine mezi fjordy a členitým norským pobřežím.

Vybrali jsme dva tipy nádherných motorkářských lahůdek. První míří přes pohoří Gaularfjellet do „Království vodopádů“. Putování začíná trajektem do městečka Dragsvik (trajekt z Hella nebo z Vangsnes) přes největší evropský fjord Sognefjord, který se zařezává přes 200 km od mořského pobřeží do norské pevniny. Po objetí dvou z nesčetných ramen majestátního Sognefjordu silnice prudce stoupá serpentýnami do výšky 750 metrů. Pohledy do údolí Bårddalen patří mezi nejúchvatnější v celém Norsku. Dostanete se do oblasti, kde se i v nejparnějším létě setkáte se sněhovými poli. Úžasnou vysokohorskou silnicí obklopenou množstvím ledovcových jezer postupně sjíždíte do údolí řeky Gaula. Za jezerem Myravatnet se zastavte u vodopádu Likholefossen s vyhlídkou a bouřlivými peřejemi dravé řeky.

Pokud si najdete čas na relax od řídítek vašich motorek, máte právě tady jedinečnou příležitost. Fossestein – tzv. „Vodopádová stezka“ vede údolím Viksdalen a podél řeky Gaula. Pěší stezka měří přes 21 kilometrů a projdete kolem čtrnácti nádherných vodopádů a sedmi průzračných jezer kaskádovitě navlečených jako korálky na náhrdelníku. Parkoviště k odstavení motorkářských miláčků najedete kromě již zmíněného Likholefossen i v jednom z těchto míst: Eldal, Longestølen a Torsnesstølen.

Před obcí Vik se trase národní turistické cesty rozděluje. Severní větev (silnice č.13) vede krajinou jezer s další porcí zatáček zpátky k moři do městečka Førde na konci Førdefjordu. Jižní větev (silnice č.610) kopíruje pobřeží jezera Viksdalsvatnet a přivede vás do městečka Sande. Obě cílová místa leží na důležité páteřní komunikaci E39. Celá trasa nádherné Route Gaularfjellet z Balestrand do Moskog a Sande měří přibližně 120 kilometrů. Sjízdná je pouze v letních měsících, od prosince do konce dubna se pravidelně uzavírá.
Druhým atraktivním tipem je jízda starou horskou silnicí číslo 243 z Lærdalsøyri do Aurlandsvangen v oblasti pohoří Aurlandsfjellet. Silnice překonává masív ve svém vrcholovém bodě ve výšce 1.306 m.n.m. Otevřena byla v roce 1967 a jako hlavní spojnice mezi dvěma významnými rameny největšího norského fjordu – Sognefjordu - byla používána až do konce minulého století. Poté ji nahradil aktuálně nejdelší světový silniční tunel – Lærdalstunnel – o délce 24,5 kilometru.

Z obce Lærdalsøyri ležící na „konci“ fjordu Lærdalsfjorden vede tato panoramatická, 47 kilometrů dlouhá komunikace nejdříve údolím říčky Erdalselvi, aby se během krátké vzdálenosti serpentýnami vyšplhala až do svého nejvyššího bodu. To už jste v oblasti, kde i v létě uvidíte výrazné stopy norské zimy, tedy sněhová pole a menší ledovec. Čekají vás architektonicky ozvláštněná odpočivadla s vyhlídkou Vedahaugane a Flotane. Ještě než serpentýnami sjedete do městečka Aurlandsvangen, určitě zastavte na dechberoucí vyhlídce Stegastein. Pohled do mnohasetmetrové hlubiny k hladině fjordu Aurlandsfjordu si v paměti budete přehrávat ještě dlouho po návratu z Norska. Tato panoramatická silnice je velice úzká, a protože na ní není povolen vjezd autobusům a nákladním automobilům, svoji motorkářskou pohodu si zde jistě užijete naplno. Silnice je stejně jako mnoho dalších norských komunikací v zimě neprůjezdná, v letních měsících (červen – srpen) je však skutečným motorkářským rájem.

Doporučujeme si cestu prodloužit jen o desítku kilometrů do přístavu Flåm. V létě jde sice o turisticky exponované místo, ale vyjíždí odsud populární horská železnice Flåmsbana, mimo jiné se zastávkou u nádherného vodopádu Kjosfossen s celkovou výškou 225 metrů.

Detailní rady a informace k cestování celým Norskem vám rádi poskytnou odborníci na Norsko a Laponsko – www.dovolenanorsko.cz .

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (15x):


TOPlist