europ_asistance_2024



Na co nezapomenout před první vyjížďkou? Kam se vydat?

S přicházejícím jarem nastává i další sezóna milovníků dvoukolových mašin – na co před první jízdou nezapomenout? A kam se svou láskou vyrazit?

PR články jsou placenou formou inzerce. Redakce nezodpovídá za obsah a platnost takto označených článků.

Po zimním spánku nyní nastává ten pravý čas probudit vaše zazimované stroje a propustit je opět na svobodu. Před tím, než se začnete rozplývat nad burácením motoru, než si necháte vlasy pročesat větrem a vyrazíte vstříc nejrůznějším klikaticím táhnoucím se napříč celou republikou, je potřeba svého miláčka náležitě oprášit a řádně zkontrolovat, zda mu cosi nechybí.

Technický stav

Rozsah kontroly vašeho milovaného kovového oře je jistě pro každého motorkáře individuální a jistě záleží i na tom, jaké údržby se motorce dostalo před jejím zazimováním. Před začátkem cesty je však dobré si ještě jednou vše projít a ujistit se, že jste na něco nezapomněli. Co tedy zkontrolovat a případně vyměnit?

  • Pokud jste na konci sezóny neměnili olej, rozhodně jej před první vyjížďkou vyměňte za nový
  • Zkontrolujte stav brzdových destiček a zhodnoťte, zda také nestojí za výměnu
  • Další podstatnou kapalinou, která zasluhuje pozornost, je chladící kapalina
  • Ověřte, zda není potřebné dobít baterii nebo ji případně vyměnit
  • Pokud už vaše gumy odsloužily své, nyní je skvělá příležitost je vyměnit

Kontrolou technického stavu vašeho motocyklu to však nekončí. Důležitá je samozřejmě i samotná výbava a to obzvlášť, pokud do světa motorkářů teprve pronikáte a rok 2020 je pro vás rokem vaší první sezóny.

Výbava

Povinná výbava není rozhodně shodná s tou, kterou mají majitelé automobilů. Vzhledem k velikosti vaší kovové krásky je logicky povinná výbava omezená a rozhodně není nikterak obsáhlá. Pokud se chcete ale vyhnout pokutě, neměly by vám ve výbavě chybět následující položky: reflexní vesta a motolékárnička. Samotná lékárnička je kapitolou sama pro sebe a je dobré vědět, co by v ní nemělo chybět:

  • 1x hotový obvaz s jedním polštářkem
  • 1x hotový obvaz se dvěma polštářky
  • 1x pryžové škrtící obinadlo
  • 1x rukavice (pryžové / latexové)
  • 1x nůžky

Nedílnou a povinnou součástí vaší výbavy je také helma. Bez ní je naprosto nemyslitelné se kamkoli vydávat. Typů a prodejců helem je nepřeberné množství a kritéria, podle kterých budete helmu vybírat, jsou pro každého individuální. V první řadě by vám měla být pohodlná, ale hned po vašem stroji je to nejvýraznější prvek, kterého si ostatní všimnou – v té chvíli je důležitý i osobitý design helmy, který vás vystihuje. Dalšími součástmi výbavy jsou jistě bunda, kalhoty, boty a rukavice, případně i další prádlo, které sice nebude na první pohled vidět, ale udrží vaší motorkářskou duši v teple.

Povinné ručení

V neposlední řadě věc, která je pro mnohé strašákem, ale zkrátka se bez ní žádný motorista neobejde. Tou je povinné ručení. Společností, které jej nabízejí, je obrovské množství a rozhodně se liší i cenou, za kterou povinné ručení nabízejí. Cílem je samozřejmě najít takové povinné ručení, které svým rozsahem odpovídá nárokům daného jednotlivce a je za cenu, která je nabízenému rozsahu adekvátní. V tomto případě je pak nedocenitelným pomocníkem online kalkulačka povinného ručení na serveru srovnátor.cz, který vám umožní porovnat jednotlivé nabídky podle jejich cen.

Strasti motorkářů na počátku sezóny

Začátek sezóny kromě osvěžujícího jarního větru, rozkvétající flóry a příslibu dní strávených v sedle vaší nikdy nereznoucí lásky přináší i pár strastí, které vás prvních pár vyjížděk mohou, ale v lepší případě také nemusí tížit. Každopádně je dobré mít je v povědomí a vyvarovat se tak případným rýhám na plátech vaší motorky, v horším případě i na vás samých.
Zima sice nebyla kdo ví jak silná a případné sněhové pokrývky nevydržely příliš dlouho. To ovšem platí pouze pro níže položené oblasti. Vášní řady motorkářů jsou i různé horské cesty a průsmyky. Zde je nutné předcházející zimní období zohlednit a počítat, že místy se mohou vyskytovat i pozůstatky sněhové pokrývky, která cestu může znepříjemnit a při neopatrné jízdě také pěkně zavařit. Další nástrahou jsou i zbytky posypů, které se v zimě na silnice používají – tomu je třeba uzpůsobit rychlost jízdy, obzvlášť, pokud jedete trasu, kterou z předešlých let neznáte.

Jarní období je také plné nevyzpytatelných teplotních výkyvů. Jednoho slunného dne se teploty na teploměrech mohou vyšplhat až nad 10 stupňů Celsia, ale ve dni následujícím mohou strmě klesnout až k bodu mrazu nebo dokonce i pod něj. A jak jistě každý zkušený motorkář ví, teplota vozovky v tomto rozmezí zásadně ovlivňuje, jak dobře vám na ní gumy drží.
Pozor si dejte také na řidiče automobilů! Po zimě nejsou zvyklí na výskyt motorkářů, a proto nemusí počítat s tím, že v místech, kde by samotný automobil předjíždět nemohl, pro motorkáře to není žádný problém.

Lužické hory jako skvělý start sezóny

Jakmile je váš drahý kovový oř náležitě osedlán a připraven vstříc první vyjížďce roku 2020, je třeba naplánovat, kam se vydáte. Krásných cest, které lze s nadšením projíždět, je po celé republice mnoho. Proto je pro vás na následujících řádcích připraven návrh okruhu, který vás zavede až na severní okraj naší české kotliny.

Počátkem naší trasy bude Liberec, ze kterého můžete vyrazit za krásami lužických hor. První možnou zastávku této cesty představuje Jablonné v Podještědí. Pokud se rozhodnete zde strávit pár chvil, můžete potěšit vaše oči pohledem či případnou návštěvou místní „perly“ raně barokní architektury – řeč je o zámku Lemberk.

Trasa lužicko-horského okruhu

Dále se vypravte směrem přes Dolní Světlou a Kytlice až do města Chřibská. Toto město pro vás může představovat další zastávku. Nabídne vám své nejcennější pamětihodnosti – kostel sv. Jiří, sochy Immaculaty a sv. Jana Nepomuckého, mlýn na koření a radnici.
Chřibská je také jedním z měst Českosaského Švýcarska. Českosaské Švýcarsko nabízí širokou paletu míst, která lze navštívit, ať už se jedná o Pravčickou bránu, skalní útvar Bastei, jež láká svým kamenným mostem Basteibrücke, dominantu Děčína – Pastýřskou stěnu, čnící nad Labem – nebo rozhlednu na Vlčí hoře nedaleko obce Krásná Lípa. Podobných destinací Českosaské Švýcarsko nabízí nespočet a je jisté, že každý si zde přijde na své.

Zpátky do Liberce se lze vrátit přes Německo. Nedaleko za hranicemi České republiky se totiž nachází místo, které svou dechberoucí atmosférou vtáhne každého milovníka historie zpět do 13. století – je jím hrad Oybin, který leží na pískovcové stolové hoře a fungoval jako strážní stanoviště stezky mezi Čechami a Lužicí. Pokud se pro tuto variantu rozhodnete, rozhodně si na cestu nezapomeňte vzít eura na vstup do Oybinu a pro všechny případy si sjednejte i cestovní pojištění. Pro výběr toho nejvýhodnějšího vám pomůže již výše zmiňovaný server srovnátor.cz.
Trasu je samozřejmě možné přizpůsobit si na míru, k čemu zejména lokalita Českého Švýcarska vyloženě vybízí.

Závěrem již nelze nic jiného než popřát brzké zklidnění současné situace, aby bylo možné v plné míře brázdit nejen české, ale i zahraniční klikatice, a hlavně hodně štěstí na vašich budoucích cestách.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)

Související firma
  • PFP

    Srovnátor.cz je online srovnávač pojištění, povinného ručení, havarijního pojištění, cestovního pojištění a pojištění domácnosti který provozuje firma PFP, dceřiná společnost největší české makléřské společnosti Renomia. Provozujeme online kalkulačky - povinného ručení - havarijního pojištění ...



TOPlist