reline_unor



Michael Martin: 30 let na motorce s fotoaparátem

Za posledních 30 let byl Michael Martin v těch nejodlehlejších koutech zeměkoule a stal se z něj nejuznávanější pouštní fotograf na světě.

Dvouválcový boxer v robustním šasi posloužil Michaelovi poprvé v roce 1991, kdy se vydal na cestu z Keni do Kapského města. V sedle modelu R 100 GS zdolal svou první, nikoliv však poslední trať Afrikou. Na černý kontinent se vrátil již o pár let později, nejprve v roce 1995 a potom i v roce 1998. Tentokrát již v sedle R 1100 GS projel podél Nilu a africkými pouštěmi a tehdy padlo rozhodnutí, že se bude na focení pouštních scenerií specializovat.

Jízdu na motorce si Michael zamiloval. Jak sám říká, motorka se mu pro přesuny zapomenutými kouty světa zdá ideální. „V porovnání s autem je velmi lehká, agilní a dostatečně úzká, aby mohla jezdit po úzkých cestách.“

První velký projekt s názvem „Deserts of the Earth“ odstartoval v roce 2000, kdy Michael sedlal v té době aktuální R 1150 GS. Za účelem vzniku fotoknihy procestoval tehdy sedmatřicetiletý fotograf všechny kontinenty, na kterých se nějaká poušť nachází a výsledkem je jedna z nejuznávanějších fotografických knih dneška.

Ani tady ovšem cesty nekončí, neboť v roce 2009, opět v sedle novějšího BMW R 1200 GS Adventure, zdolal Michael svět znovu. V rámci projektu Desert Planet, který vyšel jako fotokniha, ale i jako televizní série a výstava, zavítal Michael nejen do pouští písečných a horkých, ale také do těch, které jsou tvořený sněhem a ledem. Během více než 40 cest zavítal mimo jiné na Arktidu a Antarktidu, odkud přivezl fotografie i videa.

Prezentační turné Desert Planet začíná v říjnu letošního roku a pokračuje po 100 německých a 10 rakouských městech až do dubna 2017.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek (Odebírat články autora) - Výška redaktora: 184 cm

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (41x):


TOPlist