europ_asistance_2024



Karlovský gastrofestival

Tip na výlet (nejen) za dobrým jídlem.

Svátek gurmánů a milovníků (nejen) valašské kuchyně: to je Karlovský gastrofestival, jedinečná gurmánská akce, jejíž 5. ročník se odehraje ve dnech 4. - 6. října ve Velkých Karlovicích. Spojte výlet podzimní krajinou Beskyd s návštěvou této jedinečné přehlídky vynikajícího jídla, regionálních produktů i lidových tradic a muziky.
Karlovský gastrofestival pořádá Resort Valachy spolu s dalšími majiteli hospod a restaurací v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích. Cílem je propagovat a popularizovat regionální producenty a valašskou kuchyni, k níž neodmyslitelně patří kyselice, halušky, frgál nebo třeba slivovice. Chybět ale nebudou ani zabíjačkové, jehněčí či dýňové speciality, klobásky, domácí sýry a další krajové pochoutky. Ochutnáte i sýry, pršut či vína z italské oblasti Friuli, která je partnerským regionem Zlínského kraje v Itálii.
Hlavním bodem Karlovského gastrofestivalu je takzvaná Gastro tour s farmářským trhem, která proběhne v sobotu 5. a neděli 6. října. Vždy od 10 do 18 hodin můžete navštěvovat místní hospody i další gastro zastávky (letos jich bude již 11) a ochutnávat speciality z jejich nabídky a také krajové produkty ve stáncích. Gastro tour se odehrává v celém údolí Léskové, které na délku měří 3,5 kilometru. Zaparkovat zdarma můžete na několika vyhrazených parkovištích a po údolí se pohybovat pěšky, nebo se svézt turistickým vláčkem, historickým autobusem či koňským povozem. Vstup na Gastro tour je zdarma. Provází ji i další programy: řemeslný jarmark, hudební vystoupení, letošní novinka v podobě frgálové manufaktury nebo kuchařské show.
Zábava neskončí ani po setmění. Na večery si jednotlivé podniky připravují zajímavé programy: posezení u cimbálu či barmanské večery, u areálu provozovaného podnikatelem z Ukrajiny vzplane vatra a vystoupí ukrajinské soubory. Hotely Lanterna a Horal nabídnou v pátek, sobotu i neděli milovníkům vysoké gastronomie populární Galavečeře. Připravují je „domácí“ šéfkuchaři a každý rok také atraktivní host, držitel prestižní michelinské hvězdy. V minulosti takto na Valašsko zavítali michelinští kuchaři z Itálie a Maďarska. Letošním hostem bude Oldřich Sahajdák, šéfkuchař pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise – jednoho z prvních dvou českých podniků, které získaly michelinskou hvězdu. Zajímavým tipem je nedělní degustační den ve Spa hotelu Lanterna, kde se bude po celý den servírovat menu „Kouzlení z dýně“.
Vyvrcholením gastrofestivalu bude v neděli 6. října soutěž o nejlepší valašský frgál, v níž mohou svůj um poměřit pekařky a pekaři z řad veřejnosti. Návštěvníci budou moci všechny soutěžní koláče ochutnat a také rozhodnout o vítězi zvláštní kategorie pro neobvyklé a kuriózní frgály.

Další informace najdete na www.karlovskygastrofestival.cz

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Související firma
  • Turistický resort Valachy Velké Karlovice

    se nachází v malebném údolí Léskové ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Poloha v CHKO Beskydy z něj činí jedinečné místo, kde jsou dodnes samozřejmostí ovce na pastvinách, hluboké lesy, průzračně čisté bystřiny a neporušená příroda. K Valašsku neodmyslitelně patří krajové speciality – slivovice, ky...



TOPlist