globalmoto_duben_nolan





Téma: Esspreso - kávovar
 
1.9.2010 v 13:52
Zdař bůh,
Chtěl bych se zeptat zkušenějších - koukám na kávovar do práce - DeLongi EC7 ,ale má tlak pouze 3,5 baru. Ostatní o něco lepší kávovary mají kolem 15 barů.

V čem je rozdíl? dělá se to kafe déle? a nebo to má taky výraznější chuŤ?

Dík za info.

Nebo popř doporučit nějaký - bez mlejnku.

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

6.1.2015 v 17:31 | Nahoru | #271
dj_hroch> Právě, že to není jen o mašině. Doma si to namelu čerstvý, vim co namelu a chutná mi to úplně nejvíc (asi i díky rituálu ) Právě se ptám na rozdíly, když nejde jen o bary. U Mpx vím, toto neznám

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

6.1.2015 v 17:35 | Nahoru | #272

ptaak píše: dj_hroch> Právě, že to není jen o mašině. Doma si to namelu čerstvý, vim co namelu a chutná mi to úplně nejvíc (asi i díky rituálu ) Právě se ptám na rozdíly, když nejde jen o bary. U Mpx vím, toto neznám



Hele,za ty roky co se kolem kávy pohybuju ti můžu říct,že pokud v restauraci dostaneš "blbý kafe",tak je to z 90% o tom moulovi co u toho stojí a těch 10% je to co do toho sypou!

(reakce na) Esspreso - kávovar

6.1.2015 v 17:36 | Nahoru | #273
ptaak>

Jestli Ti to chutná tak víc neřeš

(reakce na) Esspreso - kávovar

6.1.2015 v 17:38 | Nahoru | #274

Ďuričko píše: Hele,za ty roky co se kolem kávy pohybuju ti můžu říct,že pokud v restauraci dostaneš "blbý kafe",tak je to z 90% o tom moulovi co u toho stojí a těch 10% je to co do toho sypou!



Nevím jak u vás,ale tady se rozmohla hnusná káva z Makra s názvem Rioba a ta se fakt nedá

Esspreso - kávovar

6.1.2015 v 19:04 | Nahoru | #275
Je to marný, je to marný , je to marný. Když si koupí někdo mašinku na espresso za trojku a nic o tom neví, tak ok. Jenže pak jsou případy kdy tady čte doporučení , má tady odkazy na vzdělání a stejně si koupí atrapu. Nemyslím nikoho konkrétně jen mám ten pocit.
Jsou to vyhozené peníze a přitom jsou dostupné strojky které dokážou nesrovnatelné.
Ale třeba to spoustě z Vás vyhovuje. Koupí mašinku za dvojku, k tomu mletý kafe od Jihlavy a na neděli si koupí Illy a je spokojený. pěnu to udělá vždycky, natočí si toho 200 ml vrazí tam řtyři cukry a doleje mlíkem. mamko udělal jsem Ti kapučíno.

Esspreso - kávovar

6.1.2015 v 19:20 | Nahoru | #276
jongi> znám a všechny řady a je to fakt tragický

Vladimir>On to totiž každý tolik "nežere" prostě to k životu nepotřebují.

1 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar

8.1.2015 v 14:45 | Nahoru | #277
To je asi jako s tím, že někdo potřebuje steak, někomu stačí dobrá krkovice

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

8.1.2015 v 15:05 | Nahoru | #278
ptaak>Já to vidím jinak,srovnání steaku s krkovicí = srovnání esspresa třeba s turkem.Srovnání esspresa s napodobeninou esspresa = správně udělaný steak se špatně udělaným steakem.

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

8.1.2015 v 15:11 | Nahoru | #279
Jirka.46> Tam je problém ten, že pak já mezi těmi steaky nepoznám rozdíl Jinak dneska jsem tou mojí napodobeninou zkusil prohnat jihlavanku, pěna supr, ale vylil jsem to

(reakce na) Esspreso - kávovar

8.1.2015 v 15:16 | Nahoru | #280
ptaak>Tak hlavně že ta pěna tam byla Tak ta Jihlavanka je,jako,když koupíš špatné maso na steak.Pak jde o tu přípravu,ale jasně,pokud ti to chutná,tak proč ne

1 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar

8.1.2015 v 15:30 | Nahoru | #281
Jihlavanka není kafe, ale instantní náhražkami pančovaný patok made in Poland. Reklama lže - od slova klamat. Cpát do "strojku" na kafe, ať už překapávače, pákovky, nebo kdovíjakého automatu rozpustné instanty mně přijde poněkud "ujeté". Asi jako pouštět přes špičkový lampáč a odladěné několikapásmové bedny nějakou trc-trc sračku z kapesní "empékřusky" v 16kHz a 8bit "kvalitě". Podobně na druhou stranu zmařit kvalitní kafe přepražením, pak nechat jakou dobu zvětrat a pak ještě přelít vodou z kašny (ad absurdum, zkrátka totálně podělat přípravu) je asi jako pustit Vermonu Formation 3, natož Hammondky, skrz nějaké plastové PC chrchlíky z kaufu.
A včil do mě...

(reakce na) Esspreso - kávovar

8.1.2015 v 16:18 | Nahoru | #282

ptaak píše: Jirka.46> Tam je problém ten, že pak já mezi těmi steaky nepoznám rozdíl Jinak dneska jsem tou mojí napodobeninou zkusil prohnat jihlavanku, pěna supr, ale vylil jsem to



Na pěnu sere pes, kafe má v první řadě a to hlavně svou chuť. Mne je pěna relativně volná, na kávě mě prvně zajímá jak voní, chutná - zbytek je umělecký dojem.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

8.1.2015 v 16:32 | Nahoru | #283
J.M.K.> Mněl jsem za to, že Jihlavanka není instant, ale pravda, osobní zkušenosti jsou sto let staré a náhražky náhražek se stále mění.

Jinak čistě instant (pokud to tedy není "N v jednom" plný rostliných tuků, sladidel a chemické laboratoře v obrovském neskladném sáčku) má svůj důvod existence který docela chápu.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

8.1.2015 v 18:51 | Nahoru | #284
dj_hroch> Nevím, já od Jihlavanky znám jen ten hnědý rozpustný instant a to je fakt patok, co snad kafe ani neviděl. A ty pytlíky "3 v 1" sice na chuť nejsou nejhorší, ale to je právě zásluhou náhražek, bohužel. Ale ten "důvod existence" mě nenapadá, co můžeš mít na mysli. Možná tak rychlou přípravu, nebo třeba někdo echt kafe nesnese (je mu po něm těžko, tlačí jej kufr, nebo mu z toho lítá tlak), ale s instanty problém nemá. Jiný důvod mě tak z fleku nenapadá.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

8.1.2015 v 19:33 | Nahoru | #285
J.M.K.> Za barem - některé míchané nápoje reálně děláš z instantu. Na cesty... tak jako i na dovolence na mašině si vždycky najdem čas zajít do nějaké kavárničky po cestě na kafe, ale pro případ náhlé potřeby a kofeinové absence v odhlelém místě s sebou něco vozíš také. A rozhodně snesitelnější než N v jednom (které jsou navíc příšerně přeslazené) je trocha instantu v pytliku, navíc skladnější i s mlíkem zvlášť. Pozřeš to a stále máš důvod se těšit na opravdové kafe do kavárny

Esspreso - kávovar

8.1.2015 v 20:35 | Nahoru | #286
Než instantní kafe tak to radši vodu z louže

(reakce na) Esspreso - kávovar

8.1.2015 v 21:05 | Nahoru | #287
dj_hroch> Tak to chápu. něco namíchat a nemuset cedit lógr třeba. A udělat si na cestu kafe do termosky, to ano, jen jsem narážel na to, aby v takovém případě ten "instant" byl opravdu co k čemu a nebyla to nějaká náhražka, co neví, jak kávová zrnka vypadají a tím pádem ani nemůže fungovat jako kofeinový životabudič. Co jsem před časem viděl nějaké testy, tak tam uváděli, že jednoduchým ukazatelem pančování je přítomnost sacharidů, které jinak právě v kafi samotném nejsou. To ale bez laborky nezjistíš a právě proto bych měl docela vítr nějaký instant koupit, když nikdy nebudu dopředu vědět, jestli to vůbec má s kafem něco společného. A na chuť moc spoléhat nejde - chemická aditiva umějí "zázraky" ohledně oblafnutí čichových a chuťových buněk.

(reakce na) Esspreso - kávovar

10.1.2015 v 22:50 | Nahoru | #288

ptaak píše: jongi> Já vím, ale vypadá to dobře Ne tak měl jsem 3,5baru předtím a to neudělalo nic.Když nemám espresso tak co tedy?

Říkej tomu třeba Piccolo

2 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar

11.1.2015 v 09:49 | Nahoru | #289
jinak,dobrý reference mam na tenhle strojek,na doma skvělej




(reakce na) Esspreso - kávovar

11.1.2015 v 10:23 | Nahoru | #290
Ďuričko>

Mel dobrou recenzi i v knize od Petry Veselé a že ta jede v jiný dimenzi

(reakce na) Esspreso - kávovar

17.1.2015 v 19:08 | Nahoru | #291
Vladimir>Tak díky za doporučení moka konvičky,jsem spokojen.Jednoduchá příprava i údržba a dobrá káva

1 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar

17.1.2015 v 21:10 | Nahoru | #292
mokka konvička je celkem moje oblíbená příprava mimo domov. je to takové výbušné .
příprava je trochu náchylná na přepálení kávy vysokou teplotou. doporučuje se naplnit nádobku k ventilu horkou vodou, do nádobky nasypat po hranu kávu a sešroubovat. zahřívat citlivě. je dobrý mít několik velikostí podle počtu šálků co chci připravit.

(reakce na) Esspreso - kávovar

17.1.2015 v 23:25 | Nahoru | #293
Vladimir>Jo jo to o přepálaní jsem se dočetl a mělo by to být asi jediné mínus.Mám velikost na 4 šálky,ale rozlévám do 2,nebo do 3.Zkoušel jsem poloviční porci,ale je poznat rozdíl oproti plnému množství.

1 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar

14.2.2015 v 19:16 | Nahoru | #294
Zdravím. Rovnou na začátek upozorňuji že tomu vůbec nerozumím a budu se ptát jak idiot. Nastěhovali jsme se do pronájmu a v bytě je kávovar. Je to AEG Competence PE8036m. Nikdy jsem nic takového neobsluhoval a tak se chci zeptat na nějaký jednoduchý návod jak s tím pracovat. Kávovar má i mlýnek kde jde regulovat hrubost mletí, ale netuším jak to má být nastavené. další věc je, že jsou k tomu dvě sítka, viz (velice nekvalitní) foto, a nevím které použít.



1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

14.2.2015 v 21:45 | Nahoru | #295
ondraraz: Návod jsi už četl?

(reakce na) Esspreso - kávovar

15.2.2015 v 02:12 | Nahoru | #296
1100Virago> Díky, našel jsem návod jen v angličtině.

1 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar

6.5.2015 v 17:53 | Nahoru | #297
Zdravím,měl bych dotaz ohledně Moka konvičky,konkrétně toho přepálení.Příprava (extrakce)Esspresa je 20-30 sekund,nedavno jsem se dočetl o Moka konvičce,alespoň jsem to tak pochopil,že se přepaluje tím,že ta extrakce trvá déle než 30 sekund a tím se uvolní skodlivé látky.Pochopil jsem to dobře,nebo je to jen vyšší teplotou?Mám konvičku na 4 porce a extrakce trvá něco přes minutu,zkusil jsem přidat na plameni a zkrátila se cca. na minutu.Dnes jsem zkusil dát poloviční dávku vody a extrakce trvala asi 45 sekund,kdybych ještě přidal na plameni,tak bych se mohl dostat na těch cca. 30 sekund.Jak to tedy je?Jde o dobu extrakce o teplotu,nebo o obojí?

(reakce na) Esspreso - kávovar

6.5.2015 v 19:22 | Nahoru | #298

Ďuričko píše: jinak,dobrý reference mam na tenhle strojek,na doma skvělej






Tenhle Catler mě taky zaujal, jen mě mrzí, že má integrovaný mlýnek... a ten bez mlýnku na mě působí dost plastově.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

6.5.2015 v 20:51 | Nahoru | #299
Jirka.46> u mokakonvičky jde především o teplotu vody_páry. funguje na základě páry která tlakem vytlačí vařící vodu přes sítko s kávou nahoru. myslím že spíš snížením plamene nebo stupně na střed nebo méně se nedosáhne takového vzrůstu teploty ve druhé polovině extrakce. aspoň taková je moje zkušenost. mokka konvička je moje druhá nejoblíbenější příprava. tady bych dobu extrakce nezohledňoval. je to jiná příprava kde není prakticky žádný tlak.

Naposledy editováno 06.05.2015 20:53:55

3 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar

6.5.2015 v 21:37 | Nahoru | #300
Teď nemůžu najít článek,kde se píše o delší době extrakce,ale třeba tady píšou 30 sekund www.piccoloneexistuje.cz/moka-konvicka Možná čím větší konvička,tím delší extrakce,u mé na 4 porce je to něco přes minutu,proto jsem řešil,jestli by se to nedalo nějak urychlit,ale výrobci asi ví co dělají.Ještě jeden dotaz na nějakou ověřenou dobrou kávu na tuto přípravu?Díky.
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist