Téma: Kvas na vypálení
28.8.2021 v 09:40
Dobrý den všem,

letos se urodilo spousta ovoce, švestky, jablíčka, špendlíky, meruňky ...

Chci koupit nějaký sud na kvas. Myslíte, že je vhodný plastový sud ?

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení

4.9.2021 v 21:46 | Nahoru | #1

Stanley78 píše: ze 100lt kvasu mel 6.5lt 47%, po druhe destilaci 3lt 68%. kdyby dal cukr normalne, tak ma 10%.



??? nic ve zlem, ale to nedava racionalni smysl, oprav to do nejake srozumitelne formy..
jakoze + 10% tzn 3,3litru nebo ze ma 3 litry 78% vol, nebo jak jako ?

Johny> no tak to snad chape kazdej kdo ma zakladku, zejo, cukry jsou to co úpomoci kvasinek premenuje na alkohol (neprekvapive maji cukry i alkoholy i stejnou skupinu OH), takze logicky vic cukru = vic alkoholu.. na to neni potreba doktorat z chem.tech. ..otazka je pak ale jakyho alkoholu, kdyz to ma bejt slivovice ceka se ze v to bude fruktoza a aromaty ze svestek, kdyz tuzemak, tak skrob z brambor a mravencan ethylnatej, a kdyz conkinova palenka tak hovna se sacharozou.. jasne ze dkyz vezmes cistej EtOH v p.a. kvalite a domichas do nej nejaky "chemicky svestky"(nevim jakej ester ci smes esteru se pouziva na chut "svestky", to si vygoogli) ze to 95% lidi nepozna a kdyz to naredis na >80vol. tak do toho nemusis pridavat uz prakticky vubec nic

Naposledy editováno 04.09.2021 21:47:39

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení

5.9.2021 v 08:57 | Nahoru | #2
kerut> to co tady píšeš je zas jednom nějaká šílená teorie z Wikipedie. Prakticky je to o tom, že když má ovoce málo přírodního cukru a nepřidá se žádný navíc, tak po vypálení může mít výsledný destilát klidně < 50% a to už je sakra problém, pokud se totiž jinak nepovede skvěle (a platí lety ověřené pravidlo "s množstvím jde kvalita"), tak je potřeba ho dojemnit ideálně kojeneckou vodou, tak už můžeme padat někde ke 40% a to už není pálenka, ale spíš nějaký likér. Jako nemusí chutnat nutně špatně, ale vyšlo něco jiného než bylo zamýšleno (a to už, jak píšeš se může koupit alkohol a chem. náhrada ovoce a umichat to doma v demižonu, na to se s tím nemusí nikdo tahat do pálenice).
Ty 2kg cukru na 120 becku nepozná nikdo a lihovost i výtěžnost poskočí "zadarmo" nahoru a výslednou pálenku se podaří udržet i po případném rozředění "na chuť" nad 50%, což lze považovat za skutečný destilát

(reakce na) Kvas na vypálení

6.9.2021 v 07:24 | Nahoru | #3
kerut> ne, mel by 10% 52% pálenky z celkového objemu kvasu
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist