letos se urodilo spousta ovoce, švestky, jablíčka, špendlíky, meruňky ...
Chci koupit nějaký sud na kvas. Myslíte, že je vhodný plastový sud ?
Naposledy editováno 29.08.2021 13:27:38
1 reakcí na tento příspěvek Kvas na vypálení
co se tyka dotazu, tak dotaz "muzu vzit plastovej sud? " je blbost od zacatku, uz proto ze nerez je kurevsky draha, shanet dneska dreveny sudy bych ho chtel videt, a nedokazu si predstavit jak by mohl material nadoby ovlivnit proces uvnitr..
3 reakcí na tento příspěvek Kvas na vypálení
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení
Stanley78 píše: a propó, ti, co nepálíte jen u klávesnice, co děláte s přepáleným kvasem? já to zakopávám na zahradě, ale je to strašná jebačka...nějaký tip?
co zbydou prokátrovaný pecky, tak je nechám na slunci uschnout a přisypu ke štěpkům na palivo. Kvas do kompostu nebo na sklizený pole před zvoráním . Jenže já toho zase tolik nemám a nepálíme každej rok.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení
ed: jak píše Yura, někam na pole před oráním....
Naposledy editováno 30.08.2021 09:25:58
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení
1 reakcí na tento příspěvek Kvas na vypálení
Obdélník píše: No cukr určitě ne, nevidím jediný důvod, proč bych ho tam dával.
Jinak děkuji za všechny rady.
Jediný důvod proč někdo dává cukr do kvasu je aby měl více kořalky ale je to stejné jako kdyby sis nachcal do vína aby ho bylo víc
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení
Johny_Servis píše: Obdélník> s tím cukrem dělej jak myslíš, ale v Česku není klima zpravidla takové, aby se nemuselo prislazovat
nesmysl. Ovoce má svého cukru dost A pokud si dělám domácí kvas nemám to na kšeft tak je mi jedno že toho mám trochu méně ale mám kvalitní kořalkuObdélník píše: Nehádám se, jen konstatuji.
Omlouvám se.
Někdo dává cukr a nechává i pecky.
Já cukr nedám a švestky vypeckuji.
1 reakcí na tento příspěvek Kvas na vypálení
S tím cukrem se to má totiž také tak, že jeho nepridani snižuje výtěžnost a alkoholovost vysledku a nakonec z toho také může vytéct pěkná zbrnda, ale zaručeně pravá a přírodní
Takže na cukru se neshodneme, souhlasím že když je dobrý rok a ovoce ho má spoustu, tak se nutně pridavat nemusí, ale třeba letošek je zatím pro hrušky extra bída.
Spíš než cukr, což je nekonečná diskuse, tak tu ještě nezaneli ušlechtilé kvasinky, které třeba u hrušek a třešní můžou sehrát klíčovou roli
2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení
Stanley78 píše: ze 100lt kvasu mel 6.5lt 47%, po druhe destilaci 3lt 68%. kdyby dal cukr normalne, tak ma 10%.
??? nic ve zlem, ale to nedava racionalni smysl, oprav to do nejake srozumitelne formy..
jakoze + 10% tzn 3,3litru nebo ze ma 3 litry 78% vol, nebo jak jako ?
Johny> no tak to snad chape kazdej kdo ma zakladku, zejo, cukry jsou to co úpomoci kvasinek premenuje na alkohol (neprekvapive maji cukry i alkoholy i stejnou skupinu OH), takze logicky vic cukru = vic alkoholu.. na to neni potreba doktorat z chem.tech. ..otazka je pak ale jakyho alkoholu, kdyz to ma bejt slivovice ceka se ze v to bude fruktoza a aromaty ze svestek, kdyz tuzemak, tak skrob z brambor a mravencan ethylnatej, a kdyz conkinova palenka tak hovna se sacharozou.. jasne ze dkyz vezmes cistej EtOH v p.a. kvalite a domichas do nej nejaky "chemicky svestky"(nevim jakej ester ci smes esteru se pouziva na chut "svestky", to si vygoogli) ze to 95% lidi nepozna a kdyz to naredis na >80vol. tak do toho nemusis pridavat uz prakticky vubec nic
Naposledy editováno 04.09.2021 21:47:39