Zachránil by Marc Marquez španělské superbiky?

Prázdné tribuny, víc než 15 000 diváků během tří dní totiž nepřišlo, v paddocku bylo snad více lidí, než v hledišti. Superbiky prostě ve Španělsku nikoho nezajímají! A samotný 40-letý Checa - bojující pouze na konci Top-10 - to nezachrání.

MS-Superbike nezajímá ve Španělsku nikoho, což musel bolestně uznat o víkendu i nový promoter Dorna, který pořádal úvodní závod evropské sezóny na okruhu MotorLand Aragón.

Během tří dnů navštívilo závody maximálně 15.000 diváků, víc jich nebylo a v paddocku snad bylo víc lidí než na tribunách.

Superbike nemají ve Španělsku vůbec žádnou tradici. Agentura Dorna je promotérem MS-MotoGP od roku 1992 a později i CEV, tedy španělského šampionátu. Každý mladý španělský talent sní o MotoGP, a chce být Lorenzem, Pedrosou nebo Márquezem. 

Dorna po dlouholetém souboji s dřívějším promotérem MS-Superbike Flamminim udělala a dělá vše pro to, aby se závodní motocyklový sport s vyladěnými sériovými motocykly výrazně oddělil od prototypové série.

Od roku 2013 je Dorna kromě MotoGP odpovědná i za MS-Superbike a jedno je jasné: "Superbike není ve Španělsku a v Itálii tak populární jako MotoGP", hodnotí uplynulý víkend Javier Alonso, exekutivní ředitel Dorny pro MS-Superbike a dodává: "Potřebujeme více dobrých Španělů, samotný Carlos Checa prostě nestačí".
Zatímco v kubaturách Grand-Prix se to španělskými talenty jen hemží a vše je korunováno hvězdami Jorge Lorenzem, Dani Pedrosou a Marcem Márquezem, tak jezdci Superbike jsou na iberijském poloostrově nedostatkovým zbožím. Carlos Checa je teprve jediným Španělem, který se stal mistrem světa (2011 na Ducati) a překonal tak Rubéna Xause z roku 2003, který byl tehdy vicemistrem. A ještě jeden Španěl dokázal vyhrávat, Gregorio Lavilla. Ovšem porovnávat to s úspěchy v MotoGP by nedopadlo vůbec dobře.

2012 jsme viděli ve třech kubaturách MotoGP celkem 33 španělských vítězství. Ve WSBK ovšem kromě 40-letého Carlose Checy neexistuje žádný jiný rychlý Španěl, největší španělský talent Joan Lascorz (28) sedí po svém nešťastném pádu při testech v Imole už rok na vozíku.
Bez možnosti se identifikovat s domácím skvělým pilotem, se diváci do hlediště nepoženou. Tribuny v Aragónu byly strašidelně prázdné, paddock byl fanoušky více naplněný než těmi, kteří se chtěli dívat na závody z tribun.

Boss Superbike Alonso nyní doufá na druhý španělský závod v Jerezu, který se jede v říjnu. V prodeji jsou kombinované lístky na MotoGP a WSBK.

Dlouhodobě má tedy Dorna před sebou hodně práce: Vždyť v nedávných dobách byla Valencia vždy boomem, ale tehdy závodili o vítězství jak Checa, tak Xaus. Nyní jezdí pouze Checa na konci Top-10, takže by zájem mohl zachránit snad jen hostující Marquez, ostatně před 4 roky startoval jako host v Imole jistý Marco Simoncelli - skončil hned na podiu - a porazil ve druhé jízdě jak svého slovutného krajana Maxe Biaggiho, tak pozdějšího mistra světa Bena Spiese.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist