Video: tiskovka před startem MS superbiků v Mostě

Už v pátek se na mosteckém okruhu roztočí kolotoč Mistrovství světa superbiků a je bez debat, že to bude velká podívaná. Ve čtvrtek proběhla tisková konference v Praze, na které nechyběli naši stálí účastníci seriálu Oliver König a Ondra Vostatek, ale ani zahraniční piloti Alex Lowes nebo Michael Ruben Rinaldi.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Mostecký okruh přivítá seriál Mistrovství světa superbiků, a ještě, než se rozjedou první tréninky, proběhla tisková konference v Praze. Zúčastnili se ji naši jezdci Oliver König a Ondra Vostatek, a také britský tovární jezdec Kawasaki Alex Lowes nebo Ital Michael Ruben Rinaldi, který sedlá italskou tovární Ducati. Borci, kteří se už těší do sedla svých závodních raket, přiblížili, na co se těší, co očekávají a jak vidí své šance. Vedle závodníků se posadil předseda představenstva Autodromu Most Josef Zajíček, který si světových superbiků v Mostě nesmírně váží a věří, že jezdce přijede podpořit hojný počet fanoušků nejen z České republiky. Zároveň dodal, že se diváci mohou těšit na bohatý doprovodný program po celou dobu závodů a určitě zaujme celou rodinu. S každou zakoupenou vstupenkou se diváci dostanou do prostoru paddocku, a tím pádem do bezprostřední blízkosti týmů a jezdců, což není běžnou záležitostí. Tohle bude hodně atraktivní podívaná!

Oliver König řekl, že se neustále sžívá s litrovou motorku a sbírá kupu nových zkušeností. Už při přestupu na superbikový speciál říkal, že se snaží dospět, a to znamená uklidnit se, nebýt zbrklej a využívat posbíraných zkušenosti. Po zranění se cítí být fit a na závod je připraven, což si ověřil v Británii, kde závodil před závodem na domácí půdě. Očekává, že na něj nebude tak velký tlak jako loni, kdy závodil na třístovce a dal bednu a letos vlastně může jenom překvapit. Okruh má kompletně nový povrch po celé délce a Oliver tedy předpokládá, že se zajede rychlejší čas než loni. Na všechny fanoušky se těší a v neděli po druhém závodě má pro ně přichystané překvapení.

Michael Ruben Rinaldi prozradil, že je moc rád, že na okruhu proběhly změny, po kterých volali, a je moc rád, že bude v Mostě zase závodit. Předpokládá, že během víkendu bude proměnlivé počasí, ale doufá, že během závodů bude sucho a sluníčko a všichni si závody užijí. Trať má rád a říká, je je důležité se neustále soustředit, protože pokud na tomto technickém okruhu přijde chyba, už se nedá napravit a časovou ztrátu dohnat.

Alex Lowes prozradil, že se mu mostecký okruh moc líbí, že je hodně technický a určitě není jednoduchý. Libí se mu časté změny směru jízdy, pestrost okruhu a to, že některé zatáčky jsou technické, některé naopak rychlé. Očekává přínos nového povrchu a z toho pramenící zrychlení a zlepšení času na kolo. Uvidí se, jestli během závodu sprchne, ale předpokládá, že počasí bude proměnlivé. Pochopitelně preferuje sucho, ale ve finále je mu vlastně jedno, jestli pojede na suchu nebo vodě, jen je důležité, aby to nebylo někde mezi, což přináší komplikace. Je mu ale jasné, že právě to je pro diváky hodně atraktivní.       

Ondra Vostatek řekl, že je s průběhem první poloviny šampionátu spokojen, a že má radost z posbíraných světových bodů, a hlavně z umístění v top 10, které se mu podařilo hned dvakrát. Je rád, že stále dosahuje rychlosti kolem bodovaných pozic, a že si jako nováček a nejmladší účastník nevede v první sezoně vůbec špatně. Určitě v Mostě pocítí jistý tlak a stres, ale věří, že mu fanoušci a spousta kamarádů pomůžou na stres nemyslet. Okruh v Mostě dobře zná, ale kvalita soupeřů mistrovství světa je veliká a po prvním tréninku budou rychlí, takže domácí trať jako výhodu nevnímá.

Po tiskovce se už všichni závodníci přesunou do Mostu, kde od pátku začnou probíhat tréninky a v sobotu první závody všech kategorií. Určitě to bude velkolepá podívaná a myslím si, že si všichni jezdci, a tím spíš ti naši, zaslouží obrovskou podporu. Tak s kým se na závodech potkáme?

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist