V srdci vášně

Šampionát WSBK se vrací letos už potřetí do Itálie a to do Misana, hlavního města spolkové země Romagna, kde vášeň, fandění lidí a Ducati, jsou pány domu. Tým Liberty tak bude závodit v přátelských zatáčkách s přesvědčením zajet ten nejlepší možný výsledek.

Misano World Circuit, kde se bude konat sedmé kolo superbikového Mistrovství světa, je ve skutečnosti nejen domovem Ducati, ale take nejoblíbenějším jevištěm divadelních nadšenců, těch skutečných, jimž v hrudi bije srdce desmodromic. Trať Romagna je ve skutečnosti hodně blízko továrny v Borgo Panigale a díky svému layoutu velmi dobře ladí s technickými charakteristikami 1198R, tedy motorek, které používá tým Liberty.
.
Tým s českým pasem se vrátil z americké cesty jen s polovičním uspokojením, a netrpělivě čeká na zvuky výsledků o víkendu 10. června. Víkend s hvězdami a pruhy začal skvěle po fantastickém Smržově Superpole, ale naneštěstí český tým neuspěl v obou závodech, neboť jezdci Liberty nenašli ten správný pocit na závodních pneumatikách. Misano je tedy restartem potvrdit všechno dobré z minulého závodního víkendu. Cíl je jasný, dvouválcové motocykly Liberty by měly v závodě dojet na pódiová umístění a proč ne…zvítězit!
Celkové pořadí po závodě na okruhu Miller Motorsports Park v Salt Lake City je sice porážkou, ale duch a motivace týmu jsou vysoké a touha po pomstě je přímo úměrná talentu našich jezdců. Pomsta je chuť za výkupné, které musel tým zaplatit v roce 2011, který nebyl žádným vzrušujícím závodním dnem pro tým Liberty.

Jezdci Liberty sice do první jízdy odstartovali velmi dobře, a po prvním kole obsadili Smrž a Guintoli pátou a sedmou příčku. Pak se ale český jezdec pokusil udržet závodní tempo se špicí, dostal smyk a spadl. Guintoli se mu musel vyhnout a ztratil tím několik pozic a pod šachovnicovou vlajkou projel jako sedmý.

Ve druhém závodě skončil francouzský pilot opět na sedmém místě, stejně jako v první jízdě a Smrž opět havaroval. I přes tyto pády není český jezdec zraněný na duši, mimo jiné i proto, že zde vyhrál v roce 2009 Superpole časem 1'35 "435.
Tým Liberty za posledních 12 měsíců vyrostl jak technicky, tak i sportovně. Jezdci Smrž, Guintoli a Berger dobře vědí, že jsou na správné cestě a je jen potřeba proměnit práci technického personálu - kdy česko-italská posádka pracuje nepřetržitě 24 hodin denně - v závodní výsledky.

Více informací o okruhu Misano Circuit

Misano je historickým okruhem, který už více než 20 roků hostí závody MotoGP a SBK. V roce 2006 změnila nejen jméno ze Santa Monica International Circuit na World Circuit, nýbrž i směr jízdy (nyní se závodí ve směru hodinových ručiček) a má osm pravých a pět levých zatáček. Délka okruhu je 4180 metrů a nejmenší šířka tratě je 14 metrů. Okruh v Misanu je ideálním místem pro “tifosi” díky svému postavení a prostorným loukám. Letošní závod bude také prvním holdem SuperSicovi, který tento okruh v Romagně miloval a který zemřel v průběhu závodu MotoGP v Sepangu 2011. Superbikoví hrdinové tak vzdají čest památce Marca Simoncelliho.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist