Šestý podnik MS Superbiků v Portugalsku

Šestý závodní víkend sezony motocyklového šampionátu produkčních motocyklů přivítá portugalský okruh Autódromo Internacional Algarve v portugalském Portimau. Po britském víkendu Superbiků a Supersportů budou bojovat o další body do šampionátu také jezdci týmů kategorie Superstock 1000 a 600.

Kapitoly článku

Superbike - preview

Jedno kolo okruhu Algarve měří celkem 4592 metrů a jezdci tam projedou 15 zatáčkami9 pravými a 6 levými. Závodí se ve směru hodinových ručiček s pole position na pravé straně dráhy. V roce 2012 byl víkend v Portugalsku předposledním podnikem sezony, takže v mnoha ohledech klíčový pro finální vývoj šampionátu. Koncem září tehdy první závod Superbiků vyhrál Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), ve druhém klání slavil vítězství jezdec Aprilie Eugene Laverty (Aprilia Racing Team).
V minulém roce devátý, v letošním ročníku v pozici lídra tabulky průběžného hodnocení Superbiků -  s tímto statusem přijíždí do Portugalska Francouz Sylvain Guintoli (Aprilia Racing Team). Guintolimu změna značky jen prospěla a od začátku sezony si udržuje poměrně vysoké tempo. V každém víkendu, s výjimkou Monzy, bodoval umístěním na stupních vítězů a naposledy si v Donington Parku vybojoval třetí a druhou pozici. Jeho náskok před druhým Sykesem není ale natolik vysoký, aby měl dostatečný prostor pro případné chyby. Aprilia už v Portugalsku zaznamenala dobré výsledky, což je pro Francouze velká šance pro navýšení náskoku.

Na druhém místě je Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), jenž do Portugalska přijíždí s bilancí sedmi závodů v řadě, kde ani jednou nechyběl na stupních vítězů. Úvod sezony byl pomalejší, nicméně dvě první místa z poslední mise v Donington Parku hovoří za vše. Britský jezdec má v úmyslu v nastaveném tempu pokračovat a v Portugalsku převzít vedoucí pozici v průběžném hodnocení. Jiný cíl tu snad ani neexistuje.
Čtyřiadvacet bodů ztrácí po pěti podnicích šampionátu Guintoliho týmový kolega Eugene Laverty (Aprilia Racing Team). Loňský vítěz závodu v Portimau má v tuto chvíli na kontě po jednom prvním místě z Austrálie a Assenu. Nula bodů z Aragónu mu v závěru sezony může chybět, ale před námi je stále devět kol šampionátu a to je prozatím velká porce závodních kilometrů a bodů, které jsou stále k dispozici.

Na čtvrtém místě je Marco Melandri (BMW Motorrad GoldBet SBK Team), prozatím nejvýše umístěný zástupce německé značky BMW. Italský závodník do této chvíle vyhrál jen jednou, dvakrát byl druhý a dvakrát třetí. Na to, aby pomýšlel o TOP pozicích je to zatím málo. Bude muset zabrat, pokud chce snížit ztrátu, která ho dělí od vedoucí pozice, a jenž se po víkendu v Británii zastavila na hodnotě šestačtyřiceti bodů. Rozhodně bude muset zapomenout na loňské kolo v Portugalsku, protože tam nezískal ani jeden bod.
První pětici nejlepších uzavírá Chaz Davies (BMW Motorrad GoldBet SBK Team), který je zároveň posledním jezdcem, jemuž se do této chvíle podařilo překonat hranici sta bodů v průběžném hodnocení Superbiků. Britovým nejlepším víkendem byl jednoznačně ten, který absolvovali začátkem dubna ve španělském Aragónu. Tehdy tam Davies vyhrál oba závody, jenže tento supervýkon se mu zatím nepodařilo zopakovat, a k tomu, aby získal padesát bodů mu nestačilo ani dalších šest závodů.

Součástí portugalského víkendu jsou mimo hlavní kategorie Superbiků na programu také Supersporty a Superstocky 1000 a 600. V litrové kubatuře závodí český jezdec Ondřej Ježek jemuž v průbžném hodnocení patří osmá pozice. Kategorie Superstock 600 má závod už v sobotu večer. Ostatní motocyklové kategorie závodí v neděli.

MS Superbiků 2013 (5/10)

1- Sylvain Guintoli - Aprilia - 173
2 - Tom Sykes - Kawasaki - 169
3 - Eugene Laverty - Aprilia - 149
4 - Marco Melandri - BMW - 127
5 - Chaz Davies - BMW - 112
6 - Loris Baz - Kawasaki - 95
7 - Jonathan Rea - Honda - 89
8 - Michel Fabrizio - Aprilia - 86
9 - Davide Giugliano - Aprilia - 72
10 - Jules Cluzel - Suzuki - 55
11 - Leon Camier - Suzuki - 49
12 - Max Neukirchner - Ducati - 45
13 - Ayrton Badovini - Ducati - 37
14 - Carlos Checa - Ducati - 33
15 - Leon Haslam - Honda - 29
16 - Ivan Clementi - BMW - 14
17 - Federico Sandi - Kawasaki - 14
18 - Niccolò Canepa - Ducati - 11
19 - Fabrizio Lai - Kawasaki - 8
20 - Alexander Lundh - Kawasaki - 8
21 - Vittorio Iannuzzo - BMW - 7
22 - Glen Allerton - BMW - 6
23 - Jamie Stauffer - Honda - 4
24 - Kosuke Akiyoshi - Honda - 2
25 - Mark Aitchison - Ducati - 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist