Podruhé do kolébky superbiků

Po brněnském závodě je další štací superbikového seriálu britský okruh Silverstone, po kterém následuje víc jak měsíční závodní přestávka. Brněnské závody byly především díky soubojům italské dvojice Max Biaggi a Marco Melandri skvělé a tak se máme na jejich další pokračování na okruhu Silverstone opravdu na co těšit.

Stejně jako Itálie, má i Anglie tu příležitost vidět během jednoho soutěžního roku superbikové jezdce naživo víckrát. Po Doningtonu, který se jel jako druhý letošní závod, je Silverstone celkově devátou zastávkou šampionátu WSBK. Na tomto okruhu se ovšem světové superbiky moc nejezdí, a budou zde hostovat teprve poosmé. Ze 13 doposud odjetých závodů (v roce 2007 se druhá jízda kvůli nepřízni počasí nejela) na 5.902 m dlouhé trati vyhráli jezdci s motocykly  Ducati celkem 9x, 2x pak Honda a vloni 2x Yamaha. Z jezdců se zde nejvíce dařilo superbikové legendě Troy Baylissovi - který zde vyhrál celkem 4x. Vůbec prvním vítězem ale byl Američan Colin Edwards v roce 2002, tím posledním a dokonce hned dvojnásobným, domácí Cal Crutchlow s Yamahou.  Jinak ze současného startovního pole zde vyhráli jen Japonec Nori Haga v roce 2004 a ten má jistě šanci na podiové umístění i letos a dva dlouhodobí rekonvalescenti Chris Vermeulen (2004) a James Toseland (2005).    
Vloni tedy na Silverstone vyhrál dvakrát domácí tovární jezdec Yamahy Cal Crutchlow a závody byly jednoznačným festivalem domácích jezdců, kteří obsadili nejen všechna podiová místa, ale ve druhém loňském závodě dokonce všechna místa v Top5. První jízdu roku 2010 vyhrál už jmenovaný Cal Crutchlow před Jonathanem Reou - ten bude letos pro zranění chybět a nahradí ho stejně jako v Brně Alex Lowes - a Leonem Haslamem. Pozdější mistr světa Max  Biaggi dojel pátý a náš Jakub Smrž s Aprilií na místě 13., když mu opět skvěle vyšla kvalifikace (1. řada - 4. místo).
 
Ve druhé loňské jízdě se pak  pořadí na prvních dvou místech vůbec nezměnilo, na stupních vítězů ale Crutchlowa s Reou doplnil Leon Camier a dále dojeli Haslam a Toseland. Nejlepším "neangličanem" v cíli byl Max Biaggi jako 6. a Kuba Smrž dojel jako 9., když porazil letošního suveréna Checu, který tak dokompletoval Top10. Muži na snímku, tedy Cal Crutchlowovi, tak patří nejen nejrychlejší kolo vůbec - 2'04.091, nýbrž i rekord ze Superpole - ten má stejnou hodnotu 2'04.091 a také oficiální rekord okruhu - 2'05.259.
Letošní šampionát superbiků vede stále od samého začátku v australském Phillip Islandu s náskokem - nyní aktuálně - 30 bodů španělský jezdec Carlos Checa s motocyklem Ducati týmu Althea, ovšem zatímco za poslední čtyři závody získal 38-letý Španěl pouhých 48 bodů, tak si jich jeho největší soupeři Biaggi a Melandri přípsali shodně po 90! I tak je ale Checova letošní bilance hodná obdivu, ze 16 jízd má na svém kontě osm vítězných závodů a pět dalších podiových umístění, což dává suma sumárum 293 bodů. Jen podotýkám, že ve hře je stále ještě 250 bodů. A ještě jedna zajímavost k Checově novém účesu: "Noc byla hodně horká a nemohl jsem pořádně spát. A tak jsem vyšel ven do ulice k prvnímu holičovi a nechal si veškeré vlasy ustřihnout".
Mistr světa Max Biaggi se pomalu ale jistě dostává do tempa a v posledních šesti jízdách neskončil hůře než druhý, což je také vidět na tabulce šampionátu, kde se jeho ztráta na lídra Checu zmenšila skoro neuvěřitelně. Na své první vítězství letos musel sice římský korzár čekat dlouhých 14 závodů, ale nyní je tovární jezdec Aprilie opět v Top formě. Zřejmě si chce svou poslední? sezónu opravdu užít, neboť i v Brně se z tábora Aprilie ozývalo stále častěji: "Max má sice smlouvu i na rok 2012, ale skoro nikdo u nás v týmu nepochybuje, že to bude letos jeho poslední sezóna".
Nováček šampionátu Marco Melandri ztrácí sice na Checu hodně, ovšem jeho letošní bilance tři vítězné závody, čtyři druhá a dvě třetí místa je skvělá. A právě italský ex-pilot MotoGP může sehrát v konečném souboji mezi Checou a Biaggim hodně důležitou roli, pokud tedy sám ještě do šampionátu o titul mistra světa nezasáhne. Mimochodem volného času využil Marco se svou přítelkyní Manuelou i k dvoudenní návštěvě Prahy: "Ona tam ještě nikdy nebyla a tak jsme do Prahy vyrazili. Dokonce jsem se nechal přemluvit ke kratičkému nakupování, přesně tak dlouhému, aby neztratila Manuela dobrou náladu".

S podstatnou ztrátou je na čtvrtém místě další jezdec s motocyklem Yamaha, Ir Eugene Laverty. Ten se po skvělém double v Monze nějak nemůže chytit a od té doby nestál na bedně. Že by se na ni vrátil nyní "doma"?
 
Až páté místo patří vicemistru světa Leonu Haslamovi s továrním motocyklem BMW, ten však těží především z prvních závodů letošního roku, neboť ty poslední jsou v jeho podání spíše katastrofou, když v posledních devíti jízách dojel nejlépe pouze jedenkrát na pátém místě... 

Na Haslama tvrdě dotírají nevyzpytatelný Leon Camier s druhou tovární Aprilií a se stejným počtem bodů hodně nenápadně jezdící a před sezónou podceňovaný Michel Fabrizio na jediném motoycyklu Suzuki ve stabilním startovním poli superbiků. 

Na skvělé osmé místo se už probojoval vyrovnanými výkony 25-letý Ital Ayrton Badovini se satelitním motocyklem BMW. Ten ze 16 absolvovaných letošních jízd byl celkem devětkrát v cíli dříve než jeho tovární značkový kolega Leon Haslam...!

Top 10 pak kompletují zkušený Japonec Nori Haga s Aprilií týmu PATA a dlouhodobě zraněný a v Silverstone rovněž chybějící Jonathan Rea na Hondě.
Druhou desítku jezdců v průběžné tabulce otevírá francouzský jezdec českého superbikového týmu Effenbert Liberty Racing Sylvain Guintoli, který má na svém letošním kontě už i premiérové podium z amerického Miller Motorsport Parku a který si mezi Brnem a Silverstonem "odskočil" na hostování do MotoGP, kde jel na Sachsenringu místo zraněného Capirexe ve svém ex-týmu Pramac Ducati Racing: "Byla to pro mě skvělá zkušenost za tyto dva dny. Mým cílem bylo pochopit nový motocykl a to se mně podařilo: Dnes, kolo za kolem, jsem se zlepšoval a mé nejlepší časy jsem zajížděl na samém konci závodu na 30 kol. Chtěl bych poděkovat týmu Pramac Racing za to, že mi tuto příležitost poskytl a samozřejmě mému superbikovému týmu, který mně tento start povolil. Závodění v MotoGP je vždycky dobrý test ".
Jen o jeden bod za Guintolim je zpět Kuba Smrž a platné pravidlo ve všech motocyklových špičkových týmech hovoři jasně: "Musíš být lepší než tvůj týmový kolega". Po skvělém začátku sezóny má Smrž za sebou nepodařenou sérii celkem pěti nul v šesti závodech a za stejné období jen jedno 11. místo...Ovšem Kuba se vrací za kanál La Manche a tam už letos málem závod vyhrál!!! Třeba právě Silverstone bude v Jakubově případě tím kormidlem, které jeho loď otočí správným směrem a nabere vítr do plachet.

Stejný počet bodů jako Smrž má ovšem stále se zlepšující nováček šampionátu Joan Lascorz s Kawasaki a o další čtyři body méně jeho týmový kolega Tom Sykes, který bude doma v Anglii určitě tím černým koněm. Práve Lascorz a Sykes se na víkendový závod připravovali privátním testem na okruhu Cadwell Park. Naopak třetí jezdec továrního týmu Kawasaki Chris Vermeulen se se svým týmem dohodl na další zdravotní pauze, když jeho zranění lokte z Brna není vyléčeno, neboť se k němu přidal zánět. 

Top15 pak kompletuje - už s velkou ztrátou - australský "krokodýl" Troy Corser na BMW, který se vrací po zranění nazpět, stejně jako jeho značkový kolega ze satelitního týmu James Toseland, což znamená, že BMW nastoupí konečně v kompletní sestavě.
 
Za Corserem je v tabulce španělský jezdec Ruben Xaus a ten bude kvůli zranění z Brna chybět a nahradí ho zde aktuální německý šampion Karl Muggeridge z Austrálie.   
Na startu ovšem budou s divokou kartou dva jezdci týmu Crescent Suzuki John Hopkins a Jon Kirkham. A my budeme jistě zvědavi především na start Hoppera, který už letos dokázal závody BSB v Oulton Parku a v Snettertonu vyhrát. Původně měl startovat Hopkins už v Donington Park začátkem této letošní sezóny, ale týmový šéf Jack Valentine rozhodl posunout start až na Silverstone.

Stav šampionátu WSBK po 16 z 26 závodů 

01- C. Checa 293 bodů
02- M. Biaggi 263 
03- M. Melandri 240 
04- E. Laverty 168 
05- L. Haslam 137
06- L. Camier 134 
07- M. Fabrizio 134
08- A. Badovini 106
09- N. Haga 99 
10- J. Rea 94 
11- S. Guintoli 89 
12- J. Smrž 88 
13- J. Lascorz 88 
14- T. Sykes 84 
15- T. Corser 55 
Šampionát supersportů se zdá být rozhodnut, neboť po dvou po sobě jdoucích nulách - po dvou pádech - ztratil zřejmě tovární jezdec Kawasaki Broc Parkes šanci na titul mistra světa: "Titul je už asi fuč a štve mě to, neboť speed mám k tomu, abych vyhrával. Jediné pozitivní na celé věci je , že jsem stále v šampionátu ještě druhý".

Na čele tabulky je Brit Chaz Davies s Yamahou o 36 bodů před Australanem Parkesem, ovšem dále je to hodně našlapané. Stejný počet bodů jako Parkes má totiž velezkušený Francouz Fabien Foret s Hondou a jen jeden bod za nimi je další tovární jezdec Kawasaki David Salom ze Španělska, přičemž Ital Luca Scassa s druhou tovární Yamahou ztrácí dalších 5 bodů a je tedy pátý.
Všichni příznivci britského jezdce Gina Rey jsou samozřejmě zvědavi, zda se podobný husarský kousek - jako v Brně - podaří jezdci týmu manažéra Josky Kubíčka i doma!? V prvním domácím závodě na Doningtonu dojel pilot týmu Step Racing třetí, nyní v Brně fantasticky vyhrál a jak tedy dopadne v Silverstone? Zatím má Gino Rea v šampionátu 57 bodů a je průběžně osmý. 
Na startu v Silverstone bude jistě i brněnský pilot Ondra Ježek s jediným cílem, po pěti závodech bez bodů konečně prolomit smůlu a dojet aspoň do Top15, tedy v bodech.

Stav šampionátu SSP po 7 z 12 závodů

01- C. Davies 121 bodů
02- B. Parkes 85 
03- F. Foret 85 
04- D. Salom 84 
05- L. Scassa 79 
06- S. Lowes 73 
07- R. Harms 59
08- G. Rea 57
09- F. Marino 44 
10- R. Tamburini 43 
A dále:
18- V. Ivanov 12  
22- O. Ježek 7  

Po polovině šampionátu o Pohár FIM v litrových štocích vede Ital Davide Giugliano na motocyklu Althea Ducati, který z 5 závodů třikrát vyhrál a dvakrát dojel druhý. Pokud se mu podaří šampionát vyhrát, tak by dle všech informací měl jet v příštím roce v superbicích
jako týmová dvojka ve stejném týmu, ale s Carlosem Checou. Druhý je doposud jeho krajan Lorenzo Zanetti na BMW - vyhrál na Monze - a třetí je další z Italů Danilo Petrucci, rovněž na Ducati. Brněnský vítěz Sylvain Barrier z Francie je čtvrtý a ex-pilot MotoGP Niccolo Canepa vyměnil během sezóny motocykl Kawasaki za Ducati a je nyní pátý.
 
Zatímco slovenský jezdec Tomáš Svitok už bodoval dvakrát a po velmi úspěšném Brně je aktuálně na místě 19., tak jediný český stabilní zástupce v této kubatuře Michal Salač zatím v šampionátu nebodoval, faktem ale je, že pro zranění startoval doposud pouze ve dvou závodech .

Stav šampionátu STK 1000 ccm po 5 z 10 závodů

01- D. Giugliano 115 bodů
02- L. Zanetti 84 
03- D. Petrucci 69
04- S. Barrier 65 
05- N. Canepa 48
06- F. Massei 36 
07- A. Antonelli 35
08- L. Baroni 33 
09- M. Reiterberger 32
10- M. Magnoni 26 
A  dále:
19- T. Svitok 8 
Francouz Romain Lanusse letos jednou vyhrál a dvakrát dojel druhý - naposled v Brně havaroval - a vede tak mistrovství Evropy stocků do 600 ccm před brněnským vítězem Dinem Lombaridm z Itálie a Australenem Jedem Metcherem.
Skvěle si ale vede Slovák Tomáš Krajčí, v Brně dojel senzačně na podiu!

Stav šampionátu STK 600 ccm po 5 z 10 závodů 

01- R. Lanusse 81 bodů
02- D. Lombardi 71 
03- J. Metcher 61 
04- M. Vd Mark 51
05- J. Day 51 
06- G. Duwelz 51
07- R. Russo 38 
08- G. Gregorini 35
09- N. Calero Perez 27
10- S. Egea 23 
A dále: 
13- T. Krajčí 17

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist