Jedenáctý podnik MS Superbike – Jerez

Kapitoly článku

MS Supersport – Preview

Závěr sezony je ve znamení magické trojky – tři jezdci, tří různých národností bojují o titul na motocyklech tří různých výrobců a do konce sezony zbývá odjet tři závody. Nikdo z jezdců nemá tak velkou výhodu, aby si titul zajistil už v Jerezu, ale rozhodně je tam možnost, jak o šanci letos vyhrát přijít. A o kterých to jezdcích je vlastně řeč? Turek Kenan Sofuoglu (Kawasaki Puccetti Racing), Francouz Jules Cluzel (MV Agusta Reparto Corse) a Američan Patrick Jacobsen (CORE“ Motorsport Thailand).

Nejzkušenějším z trojice je Kenan Sofuoglu (Kawasaki Puccetti Racing), který slavil titul třikrát a to v letech 2007, 2010 a 2012. V Austrálii zaváhal, když nedosáhl na stupně vítězů a skončil šestý. Pak následovala skvělá série dvou druhých míst a čtyř vítěství, což Turka vystřelilo do vedení. Z posledních dvou závodů si ale odvezl jen osmnáct bodů, což jeho pronásledovatelům umožnilo chytit stopu a dotáhnout se na rozdíl třinácti bodů. Turecký závodník bohužel neprožívá vůbec šťastné období, protože mu jeho letos narozený syn začátkem léta zemřel po poměrně dlouhé době strávené v nemocnici.

Sezonu skvěle nastartoval Jules Cluzel (MV Agusta Reparto Corse), jenž v sedle MV Agusty vyhrál závod v Austrálii a rázem byl lídrem seriálu. Jenže pak přišla studená sprcha v podobě závodu v Thajsku a ve španělské Aragonii, kde došlo k poruše motorové jednotky a před cestou do Assenu byl Francouz rázem osmý. Od závodu v Holandsku technika šlape jako hodinky a Cluzel si na konto připsal čtyři druhá a dvě první místa. Těžký moment prožil v Assenu, když v poslední šikaně soupeřil s Turkem Sofuoglem a po vzájemném kontaktu nakonec skončil druhý. Také to ale mohla být další nula, což by byla pro Francouze hotová katastrofa.

Hodně zajímavý příběh letos prožívá Patrick Jacobsen (CORE“ Motorsport Thailand), jezdec z města měst New Yorku. Američan sezonu zahájil s českým týmem Intermoto Kawasaki, jenže ten po závodu v Británii ze dne na den skončil a Jacobsen přestoupil z Kawasaki na Hondu týmu CORE“ Motorsport Thailand. Hned v dalším závodu, který jeli v Portugalsku Jacobsen skončil třetí, v Misanu byl druhý a v Malajsii poprvé v kariéře jezdce mistrovství světa Supersport závod vyhrál. Jacobsen jede životní sezonu a s jeho nasazením a energií má rozhodně na to, aby letošní ročník vyhrál. Nicméně už to není čistě v jeho rukou a záleží také na tom, jak moc se bude dařit jeho soupeřům. Na druhého Cluzela ztrácí Američan patnáct bodů, na první pozici osmadvacet. Ve hře je nyní pětasedmdesát bodů.

Na čtvrtém místě figuruje italský závodník Lorenzo Zanetti (MV Agusta Reparto Corse), jemuž parádně vyšly poslední dva závody, kde bral body za třetí místo. Na kontě má v této chvíli 113 bodů, což je o sedmadvacet méně než nasbíral třetí Patrick Jacobsen. Za určitých okolností může Zanetti Američana atakovat a pokusit se sezonu dokončit co nejvíc vpředu. Navíc je Ital čistě matematicky pořád ve hře o titul. První pětku uzavírá Gino Rea (CIA Landlords Insurance Honda), který zatím nepřekročil hranici sta bodů, takže šance na vítězství v seriálu už nemá. Britský závodník ztrácí na čtvrtého Zanettiho pětadvacet bodů a to je rozhodně slušná motivace pro nadcházející závod v Jerezu.

V supersportech jede jediný český tým SMS Racing s německým závodníkem Kevinem Wahrem. Naposledy v Malajsii vybojovali tři body a s celkem třinácti body jim v průběžném hodnocení patří osmnáctá pozice. Němec věří, že s týmem bude pokračovat také v příštím roce.

Zajímavá situace je ohledně divokých karet. Těch je pro víkendový podnik v Jerezu celkem dost, ale co nám může dělat obzvlášť velkou radost je účast Miroslava Popova. Ten dostal dobrou šanci a pojede svůj první závod v mistrovství světa Supersport s možností absolvoval komplet příští sezonu.

Dále se na divokou kartu představí Ital Nicola Morrentino Jr., bývalý jezdec Kawasaki Intermoto Lucas Mahias, bývalý jezdec mistrovství světa prototypů Moto3 Fin Niklas Ajo. Vůbec prvním Litevcem v motocyklovém seriálu mistrovství světa bude Sarunas Pladas. To ale není všechno, protože na seznamu je také Španěl Christian Palomares Vilar, Rus Alexej Ivanov a dvojice maďarských závodníků David Juhasz a Janos Chrobak.

MS Supersport 2015

1 - K. SOFUOGLU - KAWASAKI - 168 bodů
2 - J. CLUZEL - MV AGUSTA - 155
3 - P. JACOBSEN - HONDA - 140
4 - L. ZANETTI - MV AGUSTA - 113
5 - G. REA - HONDA - 88
6 - R. ROLFO - HONDA - 68
7 - K. SMITH - HONDA - 67
8 - A. BALDOLINI - MV AGUSTA - 50
9 - C. GAMARINO - KAWASAKI - 47
10 - R. WILAIROT - HONDA - 46
11 - M. CARDENAS - HONDA - 45
12 - M. FACCANI - KAWASAKI - 43
13 - F. MENGHI - YAMAHA - 38
14 - D. SCHMITTER - KAWASAKI - 32
15 - R. RUSSO - HONDA - 31
16 - L. MAHIAS - KAWASAKI - 22
17 - K. RYDE - YAMAHA - 16
18 - K. WAHR - HONDA - 13
19 - R. WILAIROT - HONDA - 11
20 - L. STAPLEFORD - TRIUMPH - 10
21 - S. HORNSEY - TRIUMPH - 9
22 - M. RAMIREZ - HONDA - 8
23 - G. SCOTT - HONDA - 8
24 - N. TUULI - YAMAHA - 7
25 - A. WAGNER - HONDA - 7
26 - A. REID - HONDA - 6
27 - D. KRAISART - YAMAHA - 5
28 - A. IVANOV - YAMAHA - 3
29 - L. MORCIANO - HONDA - 2
30 - M. PRAIA - HONDA - 1
31 - K. CLARKE - HONDA - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist