Haslam: Čekání na vítězství

Po řadě změn v elektronice očekávají tovární piloti BMW Haslam a Corser zlepšení jízdních vlastností svých superbikových motocyklů, ovšem první vítězství bavorské továrny se stále ještě nedostavilo!

Zajet jedno rychlé kolo, to stále ještě Troy Corser umí perfektně, což dokázal naposled i na testech v Misanu. Ovšem bavorská továrna chce především vyhrávat závody a to se ji nepodařilo ani v jejich 61. a 62. závodě superbikového továrního závodění v Monze.

 Takže ani radost ze třetího místa Leona Haslama v prvním závodě nebyla u BMW moc velká. "Neměli jsme v Monze moc štěstí", rekapituloval poslední závod WSBK ředitel motocyklového oddělení u BMW Bernhard Gobmaier, který věřil, že právě Monza by mohla přinést to kýžené premiérové první místo: "Někdy ale budeme mít štěstí snad i my! Třeba ve druhé jízdě mohl jistě Leon Yamahám stačit, ale měl prostě smůlu. Pobídkou je skutečnost, že nejsme už rychlí jen na jednom okruhu, nýbrž na několika. A třeba Misano a Brno by pro nás mohlo být velmi dobré".

Kromě zapalování - to už je modifikováno - by ale BMW potřebovala trochu změnit i vačkovou a především klikovou hřídel. To je ale velký problém, neboť právě kliková hřídel by musela být homologována a aby k tomu došlo, je potřeba vyrobit s touto novou hřídeli 2 000 exemplářů, což je celoroční prodej motocyklů BMW v Německu...!
"Když jsem vloni podepisoval smlouvu s BMW, tak se mě ptali: Můžete pro BMW vyhrát závod? A já jsem odpověděl, mohu, ale potřebuji k tomu také správný motocykl", vzpomíná Leon Haslam a doplňuje: "Konečně v motoru vše pracuje 1:1. A závodní pneumatiky tak vydrží nyní díky tomu déle. Není to tak, že se kvůli těm různým změnám chová nyní motocykl úplně jinak, ale je nyní konstantní. To znamená, že se v každé zatáčce, v každém ujetém kole chová vždy stejně!".

"Vždy poslouchám, co říkají jezdci a snažím se jejich přání vyplnit",
uzavírá celý rozhovor Bernhard Gobmeier, motocyklový ředitel BMW.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist