Druhý podnik MS Superbiků - Thajsko

Motocyklový seriál mistrovství světa superbiků míří z Austrálie do Thajska, kde se na okruhu Chang International Circuit odehraje druhé kolo sezony. Víkendový podnik je pro jezdce a týmy tříd Superbike a Supersport zároveň premiérou v tropickém prostředí závodního areálu, který leží přibližně čtyřicet kilometrů od Buriramu.

Kapitoly článku

Zcela nový závodní okruh v severní části Thajska je osmačtyřicátým místem v historii superbikového šampionátu, jenž uspořádá závodní podnik seriálu WSBK a zároveň je pátým novým okruhem zařazeným v posledních pěti letech do kalendáře mistrovství světa.

Dráha okruhu Chang International měří 4554 metrů a v jednom kole jezdci projedou celkem dvanácti zatáčkami – pěti levými a sedmi pravými. Protože na thajském okruhu zatím superbiky nikdy nezávodily, rekordy jednotlivých tříd v časech na kolo budou známy až po skončení závodního víkendu. Dráha je pro všechny nová, takže jezdci tříd Superbike a Supersport mají prodloužený první trénink na celkem 75minut.

!!! V letošním roce můžete tipovat na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a bojovat tak o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2015 !!! - ZDE

Mistrovství světa – třída Superbike

Po úvodním podniku v Austrálii máme dva jezdce, kteří dosáhli shody bodů za jedno vítězství a jedno druhé místo. V prvním případě je to Leon Haslam (Aprilia Racing Team-Red Devils), který byl druhý v prvním klání na Phillip Islandu a ve druhém už slavil své první vítězství s Aprilii. Druhým jezdcem je Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), jenž první závod sezony vyhrál a v tom druhém skončil s dvaceti body druhý. Paradoxem je, že se jedná o bývalé týmové kolegy z Pata Hondy, kteří jsou po svém odchodu od Hondy nyní na špici průběžného hodnocení.

Na třetí pozici je jezdec tovární Ducati Chaz Davies (Aruba.it Racing - Ducati Superbike Team). Britský závodník byl společně s Leonem Haslamem a Jonathanem Rea na stupních vítězů v každém z dvojice závodů na Phillip Islandu. Na první dva tak ztrácí třináct bodů a před čtvrtým jezdcem v pořadí má náskok v podobě devíti bodů. Ani v Thajsku nenastoupí zraněný Davide Giugliano (Aruba.it Racing - Ducati Superbike Team), jehož znovu nahradí Australan Troy Bayliss. Už teď se ale spekuluje, že Australan pojede s tovární Ducati také závod v Aragonii a Assenu. Zřejmě bude záležet na tom, jak si povede v Thajsku.
Průběžně čtvrtý je Tom Sykes (Kawasaki Racing Team). Brit má letos jeden cíl a to je vyhrát šampionát. Jak je vidět, síly jsou celkem vyrovnané a nebude to mít snadné. Jsme ale v samotném úvodu sezony, takže prostor pro posun pozicemi směrem nahoru má mistr světa z roku 2013 otevřený. Závod v Thajsku je pro všechny nový, takže bude záležet na tom, jak rychle se jezdci a jejich technika dokáže přizpůsobit místním podmínkám.

Tři body ztrácí na Sykese pátý jezdec v pořadí, kterým je úřadující světový šampion Sylvain Guintoli (Pata Honda World Superbike Team). Francouz se dává dohromady po nehodě z předsezonních testů, takže po Austrálii, kde to neměl snadné, následuje Thajsku a šance na lepší výsledky. Guintoli s tím počítá a moc rád by srovnal krok s ostatními.
Velmi dobře se zapsal nováček Nicolas Terol (Althea Racing). Španěl přichází z prostředí seriálu Grand Prix, kde byl nadějným jezdcem, ale po problematické sezoně 2014 raději zvolil cestu do šampionátu superbiků. Na otázku, zda udělal dobře, je zatím brzo, ale v této chvíli můžeme konstatovat, že pokud potvrdí podobné výkony také v Thajsku, bude letos určitě vidět. Španělův týmový kolega Matteo Baiocco (Althea Racing) má o šest bodů méně a je průběžně devátý. Tým Althea Racing má oba jezdce v první desítce a s tím musí být spokojeni.

Pro Leona Camiera (MV Agusta Reparto Corse) po komplikovaném roce 2014 konečně sezona na plný úvazek. Všechno zlé je ale na něco dobré, jak se říká, protože v době, kdy neměl stálé angažmá jel u MV Agusty v roli náhradníka a to stačilo, aby pro letošní ročník dostal důvěru italského výrobce. Z Austrálie si britský závodník odvezl čtrnáct bodů a to mu v tuto chvíli stačí na průběžné sedmé místo.
Osmé místo průběžného hodnocení patří nováčkovi mezi superbiky Jordi Torresovi (Aprilia Racing Team-Red Devils), který stejně jak Terol přichází z prostředí seriálu Grand Prix, kde závodil v kategorii Moto2. V Austrálii zvládl velmi dobrým způsobem první závod, protože to byl čtvrtý, ve druhém klání pět kol před cílem havaroval a to byla pro Španěla velká škoda, protože jinak by jeho postavení v tabulce vypadalo jinak.

Úřadující mistr světa třídy Supersport Michael van der Mark (Pata Honda World Superbike Team) uzavírá první desítku průběžného hodnocení. Holanďan je nováčkem v soutěži superbiků, ale jeho přechod do vyšší kubatury byl o to jednodušší, že pokračuje ve stejném týmu. První závod v Austrálii dokončil na pátém místě, což byl na úvod pozitivní výsledek, ale druhé klání nedokončil a to jej poslalo na hranici první desítky.
Francouz Randy De Puniet (Voltcom Crescent Suzuki) závodil v Austrálii potlučený a nebyl s výsledky spokojen. Nakonec z dvojice závodů získal celkem devět bodů a to mu stačí na jedenáctou pozici. Alex Lowes (Voltcom Crescent Suzuki) měl parádní předsezonní přípravu, ale první podnik mu příliš nevyšel. Britský jezdec bodoval jen v úvodním klání roku sedmi body za deváté místo.

Do závodu nastoupí David Salom (Team Pedercini), který měl ošklivý pád v sobotním australském Superpole. Španěl si pádem zlomil prostředníček levé ruky, měl otřes mozku a do závodů nenastoupil. Španěl ještě není stoprocentně fit, ale chce závodit. Jak po zahajovacím kole sezony slíbil majitel týmu Lucio Pedercini, tým už má druhého jezdce, kterým je Jihoafričan Greg Gildenhuys.
Podobně jak Španěl Salom je na tom Ital Niccoló Canepa (Team Hero EBR Racing), který si v Austrálii zranil kotník a ani on zatím nezískal jediný bod. Jeho šéf a týmový kolega Larry Pegram (Team Hero EBR Racing) prostě umí a jak byl loni jediný, kdo pro EBR získal body, když jel v Laguně Seca na divokou kartu, tak nezklamal ani v úvodním podniku v Austrálii odkud si odvezl první dva body za čtrnácté místo.

V maďarském týmu BMW Team Toth nastoupí za zraněného Gabora Rizmayera (na Phillip Islandu si zlomil ruku) trojnásobný mistr Polska Ireneusz Sikora. Čtyřiačtyřicetiletý Sikora je teprve pátým Polákem v MS Superbike a společně s pětačtyřicetiletým Australanem Troyem Baylissem patří k nejstarším jezdcům startujícím ve druhém kole MS v Thajsku. Majitel a jezdec týmu BMW Sikora Motorsport bude v letošním ročníku závodit společně s českým jezdcem Michalem Fillou v německém mezinárodním šampionátu IDM.

Na divokou kartu se představí domácí závodníci Chanon Chumjai (RAC Oil Racing Team BMW) a Anucha Nakcharoensri (YSS TS Racing Honda).

MS Superbike – průběžné hodnocení:

1. - L. HASLAM - APRILIA - 45 bodů
2. - J. REA - KAWASAKI - 45
3. - C. DAVIES - DUCATI - 32
4. - T. SYKES - KAWASAKI - 23
5. - S. GUINTOLI - HONDA - 20
6. - N. TEROL - DUCATI - 18
7. - L. CAMIER - MV AGUSTA - 14
8. - J. TORRES - APRILIA - 13
9. - M. BAIOCCO - DUCATI - 12
10. - M. VD MARK - HONDA - 11
11. - R. DE PUNIET - SUZUKI - 9
12. - L. MERCADO - DUCATI - 9
13. - A. LOWES - SUZUKI - 7
14. - R. RAMOS - KAWASAKI - 6
15. - S. BARRIER - BMW - 5
16. - S. BARRAGÁN - KAWASAKI - 3
17. - T. BAYLISS - DUCATI - 3
18. - L. PEGRAM - EBR - 2
19. - J. METCHER - KAWASAKI - 2
20. - C. PONSSON - KAWASAKI - 1
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist