Devátý podnik MS Superbike – Laguna Seca

Z portugalského Portimaa jezdci a týmy motocyklového šampionátu superbiků míří za oceán, aby už v pátek zahájili americký víkend v Monterey. Západ Spojených států přivítá superbikové mistrovství světa podruhé v řadě, protože loni tam jely superbiky poprvé od roku 2004. V Americe závodí pouze kategorie Superbike.

Kapitoly článku

Na rozdíl od loňské sezony, kdy jezdci superbiků v Laguně Seca závodili v září, míří superbikový šampionát na západ USA už v červenci, jako v pořadí devátý podnik sezony 2014. Loni jely superbiky jeden závod v sobotu a druhý v neděli. V letošním roce jsou oba závody na programu v neděli. Boxy a závodní dráhu budou jezdci MS Superbike v průběhu víkendu sdílet společně s jezdci a týmy amerického motocyklového šampionátu AMApro, který tam má závodní víkend všech kubatur.
Závodní dráha okruhu Laguna Seca má celkem 3610 metrů a jezdci v jednom kole projedou celkem jedenácti zatáčkami 7 levými a 4 pravými. V roce 2013 jezdci přepisovali rekordy okruhu - Tom Sykes zajel na Kawasaki rekord okruhu 1´23,803 sekundy a Sylvain Guintoli je s Aprilii jezdcem, jemuž patří vůbec nejrychlejší kolo 1´22,683 sekundy.

!!! V letošním roce můžete tipovat na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a bojovat tak o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2014 !!! - ZDE

Věnujte prosím pozornost harmonogramu víkendu. Vzhledem k tomu, že se závodí ve Spojených státech, je časové schéma jiné než na jaké jsme zvyklí v Evropě.

Superbike – preview

Na okruh v Monterey přijíždí v pozici vedoucího muže šampionátu prestižní kubatury Superbike Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), který si do této chvíle připsal na konto 284 bodů. Díky svým výkonům, které hned ve třech případech tvoří zlaté doubly z Aragonie, Doningtonu a Misana, má v této chvíli náskok 43 bodů. Na okruhu v Laguně Seca Sykes poprvé závodil loni a hned v prvním závodu slavil vítězství. Ve druhém klání měl problém s poklesem úrovně přilnavosti, což ho nakonec vyřadilo z boje o stupně vítězů. Vzhledem k tomu, že jmenovatel jeho potíží již s týmem přesně definovali, úřadující světový šampion věří, že si letos v Monterey povede ještě lépe.
Po osmi kolech sezony je na druhém místě Sylvain Guintoli (Aprilia Racing Team), jenž si teď bude muset počínat mnohem lépe než naposledy v Portimau. První závod zajel velmi dobře, když bral v Portugalsku body za druhé místo, ale druhý závod francouzskému jezdci nevyšel. Přitom měl šanci na minimálně další druhé místo, protože s Marcem Melandrim jeli těsně za vedoucím Britem Jonathanem Rea a ten neměl šanci je za sebou udržet. Jenže pak došlo ke kontaktu mezi oběma jezdci Aprilie a to byl konec nadějí na pódiové umístěni. Melandri v závodu nepokračoval a Guintoli zachránil průběžné druhé místo tím, že závod dokončil sedmý. Kdo ví, jak moc napjatá bude atmosféra v boxech Aprilie, ale je jasné, že kontakt s Melandrim nebyl v Portimau ze strany Guintoliho schválně, ale následkem brzdného manévru vedoucího jezdce Jonathana Rea, který měl údajně zpomalit.
Třetí průběžná pozice patří Francouzi Lorisi Bazovi (Kawasaki Racing Team), který na Guintoliho druhé místo ztrácí jen pět bodů, což není moc. Rozdíl mezi oběma jezdci je především ve zkušenostech s americkým okruhem, protože zatímco loni Baz kvůli zranění z Nürburgringu v Americe nezávodil (předčasně ukončil sezonu), Sylvain Guintoli tam vybojoval dvě páté pozice po startu z pole position. Francouz Baz je odhodlán si co nejdřív Americkou dráhu osvojit a s údaji z loňské sezony nastavit motorku tak, aby dokázal bojovat třeba i o vítězství.
Brit Jonathan Rea (Pata Honda World Superbike) si z Portugalska přivezl 36 bodů, což mu v průběžném pořadí šampionátu dává čtvrté místo, kde ztrácí jen jeden jediný bod na třetího Baze. Stejně jako Francouz Baz ani Rea loni v Monterey nezávodil kvůli zlomenině nohy, kterou si způsobil pádem na německém okruhu Nürburgring. Na okruh v Laguně Rea přijíždí po deseti letech od momentu, kdy se tehdy jelo v Monterey naposled a oba závody tam vyhrál Chris Vermeulen v sedle Hondy Ten Kate CBR1000RR.
Ital Marco Melandri (Aprilia Racing Team) zná americký okruh velmi dobře už z časů, kdy tam závodil v mistrovství světa prototypových motocyklů. Teď za sebou nemá zrovna ideální víkend v Portimau, když do něj narazil jeho týmový kolega Guintoli a ukončil mu tak velmi dobře rozjetý závod, který mohl klidně korunovat vítězstvím. Místo toho má nulu a zcela určitě chuť říct něco pořádně od plic. Melandri je rozhodně jedním z těch zkušenějších závodníků a v Laguně by mohl zaznamenat dva úspěšné výsledky. Rozhodně to potřebuje jako sůl.
O dobré výsledky bude v Americe usilovat dvojice jezdců Ducati Chaz Davies (Ducati Superbike Team) a Davide Giugliano (Ducati Superbike Team). Naposledy získal britský závodník v Portimau umístění na stupních vítězů stejně jako týmový kolega Giugliano, což Ducati přineslo po dlouhé době umístění obou jezdců na pódiu. Loni si Giugliano v Laguně vedl velmi dobře, když boj o vítězství prohrál s Eugene Lavertym o jednu desetinu.
Ir Eugene Laverty (Volcom Crescent Suzuki) tehdy závodil na Aprilii, letos jede Suzuki, ale do Laguny míří se stejným odhodláním už konečně získat nějaký pořádný výsledek. Vítězství v prvním australském závodu bylo neuvěřitelné, ale pak nastal útlum, který až na třetí místo v Sepangu pokračuje. Není divu, že si Laverty moc přeje, aby právě v Laguně Seca otočil osud na tu správnou stranu. Zatím je průběžně osmý a ztráta na vedení v seriálu je obrovská.
Nejlepším jezdcem kategorie EVO je David Salom (Kawasaki Racing Team), který má s Lagunou zkušenosti z loňského ročníku, když do Ameriky přijel v pozici náhradního jezdce za Lorise Baze. Tehdy byl v cíli prvního závodu jedenáctý a ve druhém projel cílem devátý. Od Saloma to byl skvělý výkon, který si Kawasaki zřejmě dobře zapamatovali, protože pak získal sedačku Kawasaki v kategorii EVO. Druhým jezdcem v pořadí je Niccoló Canepa (Althea Racing), který loni také nebyl jezdcem superbikové kategorie, ale u Ducati Alstare v Americe nahradil zraněného Carlose Checu, takže absolvoval závodní víkend v Monterey a tudíž získal důležité zkušenosti, které teď může zúročit.
Do paddocku superbikových motocyklů se vrací Leon Camier, jenž od Aragonie do Malajsie závodil s BMW Italia jako náhradní jezdec za zraněného Sylvaina Barriera. Francouz zahájil sezonu víkendem v Misanu a Camier byl znovu bez práce. Ne dlouho, protože teď mu volali z MV Agusty, aby zaskočil za zraněného Claudia Cortiho. Britský závodník tak naskočí do rozjetého vlaku vývojové práce na stroji F4 RR. Jak si s tím poradí uvidíme už v prvních pátečních trénincích, protože ani on loni v Laguně nezávodil kvůli zranění z tureckého Istanbulu.
Už v Portimau hodně šetřili motorové jednotky u týmu Hero EBR, pro něhož je víkend v Monterey jejich domácím podnikem, kde by moc rádi zaznamenali nejlepší výsledky dosavadní části sezony. Vedení týmu stejně jako oba jezdci Aaron Yates a Geof May jsou přesvědčeni, že díky jejich znalosti místních poměrů mají v tomto ohledu velkou šanci.

Na divokou kartu se o víkendu představí dva domácí závodníci – Larry Pegram (Foremost Insurance EBR) na stroji EBR 1190 RX a Chris Ulrich (GEICO Motorcycle Road Racing) v kategorii EVO s motocyklem Honda CBR1000RR.

Průběžné hodnocení třídy Superbike:

1. - T. SYKES - KAWASAKI - 284 bodů
2. - S. GUINTOLI - APRILIA - 241
3. - L. BAZ - KAWASAKI - 236
4. - J. REA - HONDA - 235
5. - M. MELANDRI - APRILIA - 192
6. - C. DAVIES - DUCATI - 159
7. - D. GIUGLIANO - DUCATI - 140
8. - E. LAVERTY - SUZUKI - 121
9. - T. ELIAS - APRILIA - 115
10. - L. HASLAM - HONDA - 115
11. - A. LOWES - SUZUKI - 111
12. - D. SALOM - KAWASAKI - 74 - TOP EVO
13. - N. CANEPA - DUCATI - 46
14. - L. CAMIER - BMW - 30**
15. - J. GUARNONI - KAWASAKI - 26
16. - S. BARRIER - BMW - 17
17. - L. SCASSA - KAWASAKI - 16
18. - F. FORET - KAWASAKI - 14
19. - S. MORAIS - KAWASAKI - 14
20. - C. CORTI - MV AGUSTA - 13
21. - A. ANDREOZZI - KAWASAKI - 10
22. - G. ALLERTON - BMW - 6*
23. - K. BOS - HONDA - 5***
24. - B. STARING - KAWASAKI - 5
25. - I. GOI - DUCATI - 5****
26. - R. RUSSO - KAWASAKI - 5
27. - I. TOTH - BMW - 2
28. - M. FABRIZIO - KAWASAKI - 2
29. - R. LANUSSE - KAWASAKI - 1

* Austrálie - náhradní jezdec za Sylvaina Barrierra
** Aragonie až Malajsie ... náhradní jezdec za Sylvaina Barrierra
*** Assen - jezdec na divokou kartu
**** Misano - jezdec na divokou kartu

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist