Čtvrtý podnik MS Superbike – Assen

Kapitoly článku

MS Supersport (WorldSSP) – Preview

Vedoucím jezdcem seriálu je po třech odjetých závodech Randy Krummenacher (Kawasaki Puccetti Racing). Švýcar závodí výborně, je to takový pohodář a prostě umí zajet tak, aby byl pokaždé blízko pozic, které znamenají stupně vítězů. První závod v Austrálii vyhrál, Thajsko bylo za třináct bodů a naposledy v Aragonii byl druhý. Sezona teprve začíná, takže jisté nemá nikdo nic, ale pokud pojede podobným způsobem i v dalších závodech, může to být pro Krummenachera opravdu úspěšná sezona.

Titul mistra světa obhajuje Kenan Sofuoglu (Kawasaki Puccetti Racing), který možná nepočítal s tím, že v osobě týmového kolegy bude mít až tak zdatného soupeře. Loni Turek závod v Assenu vyhrál, když si udělal místo po kontaktu v poslední šikaně před cílem s Julesem Cluzelem. Francouz mu dlouho nemohl přijít na jméno. Nicméně paradoxem bylo, že když Francouz v závěru sezony havaroval a polámaný ležel v nemocnici, byl to právě Sofuoglu, kdo za ním přišel hned po závodu na návštěvu. Na vedoucí pozici dnes Turek ztrácí třináct bodů a o ty se v Assenu rozhodně bude bít až do posledního metru.

Francouz Jules Cluzel (MV Agusta Reparto Corse) je průběžně třetí. Na Sofuogla mu schází sedm bodů, na vedení v soutěži pak bodů dvacet. Nemá úplně tak silný tah na branku jak tomu bylo loni, ale sezona se teprve rozjíždí a je jasné, že Cluzel bude o titul ze všech sil bojovat. Loni o něho přišel pádem a zraněním v závěru sezony, získat ho letos ale bude mnohem komplikovanější.

Vítěz britského šampionátu supersportů Luke Stapleford ukončil spolupráci s týmem CIA Landlord Insurance Honda a do víkendu v Assenu nastoupí v barvách Profile Racing Team. Bude závodit s týmem s nímž právě v Británii vyhrál titul a navíc do seriálu mistrovství světa přinese nového výrobce, kterým je Triumph. Motorka bude muset projít několika změnami, aby splnila předpisy MS, ale rozhodně bude zajímavé sledovat, jak si tento tým o nadcházejícím víkendu povede. Za Brita pojede v týmu CIA Landlord Insurance Honda šestadvacetiletý Švéd Christoffer Bergman.

Australan Glenn Scott (Team Lorini) je minimálně do Malajsie mimo hru, protože si v Aragonii způsobil komplikovanou zlomeninu levé holenní kosti a lýtkové kosti. Náhradním jezdcem bude až do Scottova návratu zkušený italský závodník Ayrton Badovini.

V třídě FIM Supersport má Česká republika zastoupení v podobě Ondřeje Ježka (Team GoEleven). Ten má za sebou tři závody a s šestnácti body je průběžně třináctý. Po závodu v Aragonii nebyl příliš spokojený, měl tam zdravotní problémy, které se podstatně odrazily na výsledku. Šestnáct bodů má také Gino Rea, Kyle Smith a Anthony West. Pro českého závodníka je tedy současná pozice na hranici první desítky a Assen rozhodne jak to bude vypadat dál. Ježek samozřejmě usiluje o postavení v ToP10, takže jeho cíl pro nadcházející víkend je jasný.

MS Supersport – stav po Aragonii:

1 - R. KRUMMENACHER - KAWASAKI - 58
2 - K. SOFUOGLU - KAWASAKI - 45
3 - J. CLUZEL - MV AGUSTA - 38
4 - F. CARICASULO - HONDA - 29
5 - P. JACOBSEN - HONDA - 27
6 - N. TEROL - MV AGUSTA - 21
7 - A. BALDOLINI - MV AGUSTA - 20
8 - Z. KHAIRUDDIN - KAWASAKI - 20
9 - C. GAMARINO - KAWASAKI - 19
10 - A. WEST - YAMAHA - 16
11 - K. SMITH - HONDA - 16
12 - G. REA - MV AGUSTA - 16
13 - O. JEŽEK - KAWASAKI - 16
14 - A. ZACCONE - KAWASAKI - 11
15 - K. WAHR - HONDA - 11
16 - A. BASSANI - KAWASAKI - 10
17 - L. ZANETTI - MV AGUSTA - 8
18 - R. ROLFO - MV AGUSTA - 7
19 - A. WAGNER - MV AGUSTA - 7
20 - G. SCOTT - HONDA - 7
21 - D. KRAISART - YAMAHA - 5
22 - K. RYDE - YAMAHA - 4
23 - I. MIKHALCHIK - KAWASAKI - 3
24 - L. STAPLEFORD - HONDA - 2
25 - A. PHILLIS - HONDA - 2
26 - N. CALERO - KAWASAKI - 1
27 - M. LEVY - YAMAHA - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist