Čtvrtý podnik MS Superbike – Assen

Druhým evropským podnikem superbikového seriálu mistrovství světa je Assen – Katedrála rychlosti. Slavná dráha přivítá jezdce a týmy všech tří hlavních šampionátů FIM Superbike, FIM Supersport a FIM Cup Superstock 1000. Ve všech třech kategoriích má Česká republika svého zástupce. V Třídě Superbike je to Karel Abraham, v MS Supersport Ondřej Ježek a v STK1000 Miroslav Popov s českým týmem DRT Racing.

Kapitoly článku

Okruh TT Assen dýchne na všechny příchozí závodní historií. V této oblasti Holandska už závodili před devadesáti lety a od roku 1955 tam stojí závodní okruh, kde už uspořádali celou řadu podniků různých motocyklových šampionátů. V průběhu let doznal Assen řady změn a dnes je to stále dráha, která je mezi jezdci velmi oblíbená.

Závodní okruh má celkem 4542 metrů, cílová rovinka měří 300 metrů a jezdci v jednom kole projedou celkem osmnácti zatáčkami – šesti levými a dvanácti pravými.

!!! Také letos můžete tipovat na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a bojovat tak o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2016. Nezapomeňte, v novém formátu šampionátu je první závod World SBK už v sobotu, druhý se jede v neděli !!!

World SBK – rekordy:

Rekord okruhu – 1'35,889 – Jonathan Rea (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'34,357 – Loris Baz (2014)

World SSP – rekordy:

Rekord okruhu – 1'38,184 – Jules Cluzel (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'37,908 – Kenan Sofuoglu (2010)

STK1000 – rekordy:

Rekord okruhu – 1'37,594 – Lorenzo Savadori (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'36,998 – Lorenzo Savadori (2015)

MS Superbike (WorldSBK) – Preview

Vedoucím mužem průběžného hodnocení je Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Jezdec ze Severního Irska letos vyhrál celkem tři závody, dvakrát byl druhý a naposledy v Aragonii už vyzkoušel jaké je to být třetí. To třeba loni zažil poprvé až v Laguně Seca, letos je sezona mnohem vyrovnanější a Rea to s obhajobou titulu nemusí mít vůbec snadné. Nicméně nyní má před sebou Assen, což je dráha, která mu sedí a loni tam vyhrál oba závody.

Na druhém místě je s celkem 105 body Velšan Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Jezdec Ducati má rovněž dobrou bilanci a hodně ho teď musí mrzet Phillip Island, kde mohl získat body za druhé místo, ale protože v závěru druhého závodu neúspěšně zaútočil na vítězství, musel se spokojit s šesti body. Na vedoucí místo v šampionátu teď ztrácí šestadvacet bodů, což je naprosto stejná situace jako před rokem v případě Leona Haslama. Pro Ducati je Davies cennou devizou, protože jednak má závodění v krvi a především umí vyhrávat, což dokázal v Aragonii, kde vyhrál oba závody.

O poznání lepší vstup do sezony má ve srovnání s loňským rokem třetí Tom Sykes (Kawasaki Racing Team). Brit loni ztrácel na vedení sedmdesát čtyři bodů a na kontě měl dvoje třetí místa, letos mu na první místo průběžného hodnocení schází dvacet devět bodů a kromě Austrálie, byl na stupních vítězů jak v Thajsku, tak v Aragonii s tím, že v Thajsku si připsal první vítězství sezony. Sykes umí kvalifikace, horší bývala druhá polovina závodu. Bývala proto, protože už zřejmě nalezli recept jak Britovo rychlé tempo udržet od začátku až do konce závodu. Uvidíme v Assenu, protože loni tam Sykes skončil dvakrát osmý. Pokud letos dostane svoji Ninju na stupně vítězů, bude průběh sezony rozhodně zajímavý.

Na průběžné čtvrté pozici je Michael van der Mark (Honda World Superbike Team). Domácí závodník prožil loni v Assenu víkend snů, když tam jel poprvé před domácím publikem v sedle superbikové Hondy a dvakrát bodoval třetím místem v cíli. To byl pro všechny úžasný víkend, protože také jeho tým je z Holandska a jeho majitel Ronald ten Kate stejně tak. Letos je VD Mark průběžně čtvrtý, padesát sedm bodů za Jonathanem Rea, dvacet osm bodů za Tomem Sykesem. Holandský tým letos nastupuje kromě VD Marka také s Američanem Nicky Haydenem, což je velké lákadlo pro všechny fanoušky a stejně tak příslib napínavého závodění. V roce 2006 Hayden vyhrál titul mistra světa v královské kubatuře MotoGP a ve stejném roce slavil vítězství v Assenu, čímž tehdy pro Hondu získal jejich 200.vítězství v závodu královské kubatury.

Pětici nejlepších uzavírá po třetím kole sezony italský závodník Davide Giugliano (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Ital zatím na stupně vítězů letos nedosáhl, ale není pochyb o tom, že na to má a je jen otázkou času, kdy se mu to podaří. Rozhodně čím víc jezdců bude bojovat o pódium, tím víc budou superbikové závody zajímavější. Momentálně je to více méně o třech jezdcích. Assen může přichystat nějaké překvapení, protože adeptů na vítězství tam bude víc.

Dvoudenní test v Jerezu absolvovali jezdci BMW Jordi Torres (Althea BMW Racing Team) a Markus Reiterberger (Althea BMW Racing Team). Po víkendu v Aragonii tým odjel testovat na jih Španělska, kde pracovali na zlepšeních nastavení jejich motocyklů. Němec Reiterberger tam měl dva pády, ale vše se obešlo bez zranění. Společně s jezdci superbikové kubatury tam testoval také Raffale de Rosa (Althea BMW Racing Team) z STK1000. Po třech kolech je Španěl Torres sedmý, Němec Reiterberger devátý.

Pádem v Aragonii si zranil ruku Sylvain Barrier (Pedercini Racing), což Francouze vyřadilo minimálně z čtvrtého kola v Assenu. V týmu bude nahrazen dalším jezdcem z Francie Lucasem Mahiasem, jehož známe z jeho působení v českém týmu Intermoto v seriálu MS Supersport. Mahias má velké zkušenosti a kdo ví, možná uvidíme jeho Kawasaki bojovat o pozice v první desítce.

Bitvu o pozice v první desítce by určitě rádi svedli jezdci Karel Abraham (Milwaukee BMW) a Josh Brookes (Milwaukee BMW). Oba závodníci zatím bodují ve druhé desítce, ale tým získává s každým dalším závodem nové zkušenosti, které se snaží hned v dalším kole co nejlépe prodat. Jak se jim to podaří v Assenu uvidíme, každopádně tento okruh oba jezdci znají, takže proč by to tentokrát nebyla třeba ta první desítka.

MS Superbike – stav po Aragonii:

1 - J. REA - KAWASAKI - 131
2 - C. DAVIES - DUCATI - 105
3 - T. SYKES - KAWASAKI - 102
4 - M. VAN DER MARK - HONDA - 74
5 - D. GIUGLIANO - DUCATI - 56
6 - S. GUINTOLI - YAMAHA - 53
7 - J. TORRES - BMW - 53
8 - N. HAYDEN - HONDA - 41
9 - M. REITERBERGER - BMW - 31
10 - X. FORÉS - DUCATI - 28
11 - L. SAVADORI - APRILIA - 28
12 - A. LOWES - YAMAHA - 27
13 - A. DE ANGELIS - APRILIA - 25
14 - R. RAMOS - KAWASAKI - 25
15 - J. BROOKES - BMW - 20
16 - L. CAMIER - MV AGUSTA - 19
17 - K. ABRAHAM - BMW - 12
18 - M. BAIOCCO - DUCATI - 6
19 - M. JONES - DUCATI - 2
20 - S. BARRIER - KAWASAKI - 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist