Čtrnáctý podnik MS Superbiků v Jerezu

Patnácté listopadové kolo mistrovství světa produkčních motocyklů WSBK v Indii bez náhrady zrušili, takže závodní víkend v jihošpanělském Jerezu je pro letošní ročník závěrečným podnikem superbikové sezony. Ve hře jsou stále dva tituly – třída Superbike a Superstock 600.

Kapitoly článku

Naposledy šampionát WSBK zavítal do Andalusie v roce 1990, ale tehdy závod v Jerezu zahájil superbikovou sezonu. Mnozí jezdci tak budou na dráze v Jerezu závodit poprvé jen s minimem zkušeností, které mají z testování. Dráha jihošpanělského okruhu měří 4423 metrů, cílová rovinka je dlouhá 600 metrů a jezdci v jednom kole projedou celkem pěti levými a osmi pravými zatáčkami.


Superbike – preview

Na jezdce třídy Superbike čekají poslední dva závody, které rozhodnou o vítězi letošního ročníku. Hodně blízko triumfu je jezdec tovární Kawasaki Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), který loni prohrál s Maxem Biaggim o půl bodu. Britský závodník letos přijíždí do Jerezu s náskokem 37 bodů a moc rád by v závěru víkendu slavil titul, který má nyní tak blízko.

Podobně jak loni Tom Sykes, ztrácí před posledním podnikem sezony druhý v pořadí Eugene Laverty (Aprilia Racing Team) sedmatřicet bodů, a protože jich je ve hře stále rovných padesát, má stále šanci letošní ročník vyhrát. Nebude to mít samozřejmě snadné, ale stát se opravdu může cokoliv. Dva závody je stále velké porce kilometrů, kde si nikdo nemůže dovolit chybovat.
Jediný bod ztrácí na Lavertyho jeho týmový kolega Sylvain Guintoli (Aprilia Racing Team), takže jeho šance jsou naprosto identické. Guintoli byl prvním mužem průběžného hodnocení od zahajovacího podniku na Phillip Islandu až do německého Nürburgringu. Už to vypadalo, že jeho cesta za titulem má jistý směr, ale stačilo drobné zaváhání při tréninku na kole, vyhozené rameno a postupné vyklízení pozic. Francouz je ale bojovník, takže se nechejme překvapit.

O titul v Superbikovém šampionátu tak o víkendu na jihu Španělska bude bojovat trojice – Tom Sykes na Kawasaki a dvojice jezdců Aprilie Eugene Laverty a Sylvain Guintoli.
Poslední závodní víkend pro tým BMW Motorrad GoldBet ve složení Marco Melandri a Chaz Davies. K dvojici jezdců BMW se v Jerezu připojí vítěz třídy Supersport 1000 Sylvain Barrier, jemuž BMW účast v posledním podniku sezony věnovalo jako poděkování za reprezentaci značky a v neposlední řadě také k obhajobě titulu.

Hodně zajímavý víkend může prožít domácí závodník a současný jezdec stáje Red Devils Aprilia Španěl Toni Elías, který sezonu začal v seriálu Grand Prix a od závodu v tureckém Istanbulu je jezdcem superbikového šampionátu. Toni Elías dráhu v Jerezu velmi dobře zná, což může být jeho velká výhoda. V průběžném hodnocení je sedmnáctý, ale Španěl teď pojede na umístění někde víc vpředu a myslím, že se mu to podaří.
Po zranění z Turecka se do šampionátu vrací Leon Camier z týmu FIXI Crescent Suzuki. Britský závodník havaroval v Německu, takže tam nezískal ani jeden bod, pak přišla nehoda v Turecku a další nula bodů. Camier pak musel vynechat závod v Laguně Seca a Magny Cours. Účast v závěrečném podniku ještě musí schválit hlavní lékař, ale to jak se zdá nebude problém.

V podobné situaci je také jezdec Kawasaki Racing týmu Loris Baz. Francouz si způsobil zranění obratle v Německu a od té doby v sedle své Kawasaki nezávodil. Také on bude muset podstoupit vstupní vyšetření a pokud bude vše v pořádku, nastoupí po boku svého týmového kolegy Toma Sykese do posledního závodního víkendu sezony.
Za zraněného Carlose Checa pojede u Ducati Alstare talentovaný španělský závodník Javier Fores ze španělského šampionátu CEV. Pro Forese to není nová zkušenost, protože ten v závěru sezony 2011 nahradil u Team BMW Motorrad Italia zraněného Jamese Toselanda.

V posledním podniku sezony se představí tým z vytrvalostního mistrovství světa Monster Energy Yamaha – YART, který do závodu nastupuje s Australanem Brocem Parkesem. Ten s rakouským týmem závodil ve vytrvalostních závodech a je také čerstvým šampionem australské série FX Superbike.

Průběžné hodnocení MS
- Superbike

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist