Assen: Návrat do katedrály

Třetí závod mistrovství světa superbiků se koná na okruhu známém ve světa spíše jako "Katedrála motocyklového sportu", tedy "TT Circuit Van Drenthe Assen". Žádné jiné místo nebylo totiž uvedeno v kalendáři motocyklového mistrovství světa tak často jako Assen. Je to perfektní jeviště pro pokračování souboje mezi Sylvainem Guintolim a Chazem Daviesem.

Kapitoly článku


Na okruhu TT Circuit v Assenu se očekává pokračování dalšího  souboje mezi lídrem šampionátu Sylvainem Guintolim a dvojnásobným vítězem z Aragónu Chazem Daviesem. Pilot Aprilie Sylvain Guintoli dokázal 2012 vyhrát na nizozemské trati svůj první z celkového počtu tří loňských vítězných závodů. I v letošní sezóně se ale tovární pilot prezentuje jen v té nejlepší formě. 30-letý jezdec byl doposud ve čtyřech odjetých závodech odmávnut šachovnicovým praporkem jednou jako vítěz a třikrát jako druhý...! Má na svém kontě celkem 85 bodů a náskok na druhého jezdce v bodovací tabulce činí 22 bodů.


Mužem, o kterém se ale nejvíce mluví, je rozhodně britský pilot Chaz Davies. Druhý jezdec MS-Superbike a mistr světa supersportů 2011 vyhrál oba dva závody v Aragonu a je připraven vyjet si s motocyklem BMW své první podium v Assenu. Jelikož vloni nedokončil Rookie Davies na tomto okruhu ani jednu jízdu, tak má hodně co vylepšovat. Ten ostatně zastínil svého týmového kolegu Marca Melandriho, jenž na něho ztrácí plných 20 bodů.


Získat nazpět ztracené body ze Španělska bude chtít určitě Eugene Laverty. Týmový kolega  lídra šampionátu Sylvaina Guintoliho bohužel nedojel ani jednu ze dvou jízd na okruhu Motorland Aragon a má proto ztrátu 40 bodů v mistrovství světa, ačkoliv po australském Phillip Islandu vedl šampionát právě on, i když se stejným bodovým ziskem jako Guintoli.


Domácím závodem je tato třetí letošní zastávka pro tým Pata-Honda. Brit Jonathan Rea ostatně dokázal v Assenu už čtyřikrát vyhrát - z celkového počtu deseti vůbec - naposled druhou loňskou jízdu. A také jeho týmový kolega a krajan Leon Haslam patří na tradičním okruhu mezi horké favority. Jen podotýkám, že tým Ten Kate má svou základnu vzdálenou jen několik kilometrů od okruhu.


Vůbec ne podle přání týmového šéfa probíhá doposavadní sezóna týmu Ducati-Alstare. Ten nastoupil s mistrem světa 2011 Carlosem Checou a s Ayrtonem Badovinim. Pro oba dva platí v Assenu jediné, zkrátit bodový rozdíl na nejlepší a konečně ukázat skutečný potenciál nového motocyklu 1199 Panigale R.

Rovněž hodně nepodařený start do sezóny má za sebou úřadující vicemistr světa a tovární pilot Kawasaki Tom Sykes. Po dominanci v zimních testech je britský pilot až na šestém místě v tabulce a na lídra Guintoliho ztrácí už 47 bodů. A tak více než superbikovými výsledky na sebe upozornila továrna Kawasaki při 77. pokračování Bol d´Or, který dokázal druhý jezdec superbikového týmu Loris Baz uplynulou neděli vyhrát.


Suzuki pojede v Assenu zřejmě pouze s jedním stabilním pilotem. Zranění kolena Leona Camiera není doposud vyléčeno a tak je pro všechny případy připraven náhradník Damian Cudlin. Ovšem druhý stabilní pilot tohoto týmu a Rookie Jules Cluzel se doposud vypořádal se silným motocyklem velmi dobře a tým FIXI-Crescent-Suzuki určitě nelituje, že ho na sezónu 2013 angažoval.

2013 - FIM Superbike World Championship- průběžný stav šampionátu
01- Sylvain Guintoli – Aprilia Racing Team – Aprilia RSV4 Factory – 85 bodů
02- Chaz Davies – BMW Motorrad GoldBet SBK Team – BMW S1000RR – 63
03- Eugene Laverty – Aprilia Racing Team – Aprilia RSV4 Factory – 45
04- Marco Melandri – BMW Motorrad GoldBet SBK Team – BMW S1000RR – 43
05- Michel Fabrizio – Red Devils Roma – Aprilia RSV4 Factory – 42
06- Tom Sykes – Kawasaki Racing Team – Kawasaki ZX-10R – 38
07- Jules Cluzel – FIXI Crescent Suzuki – Suzuki GSX-R 1000 – 33
08- Loris Baz – Kawasaki Racing Team – Kawasaki ZX-10R – 31
09- Jonathan Rea – Pata Honda World Superbike Team – Honda CBR 1000RR – 30
10- Leon Haslam – Pata Honda World Superbike Team – Honda CBR 1000RR – 29
11- Davide Giugliano – Althea Racing – Aprilia RSV4 Factory – 23
12- Max Neukirchner – MR Racing – Ducati 1199 Panigale R – 20
13- Carlos Checa – Team Ducati Alstare – Ducati 1199 Panigale R – 17
14- Leon Camier – FIXI Crescent Suzuki – Suzuki GSX-R 1000 – 14
15- Ayrton Badovini – Team Ducati Alstare – Ducati 1199 Panigale R – 12
16- Ivan Clementi – HTM Racing – BMW S1000RR – 9
17- Alexander Lundh – Team Pedercini – Kawasaki ZX-10R – 7
18- Federico Sandi – Team Pedercini – Kawasaki ZX-10R – 6
19- Glenn Allerton – Next Gen Motorsports – BMW S1000RR – 6
20- Jamie Stauffer – Team Honda Racing – Honda CBR 1000RR – 4
21- Vittorio Iannuzzo – Grillini Dentalmatic SBK – BMW S1000RR – 2

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist