Vytrvalostní MS 2017/2018 zůstává na pěti podnicích

V září odstartuje již třetí sezona FIM Endurance World Championship pod vedením promotéra Eurosport Events a druhá v novém dvouletém formátu. Sezona totiž odstartuje příští měsíc čtyřiadvacetihodinovkou Bol d’Or na okruhu Paul Ricard v Castellet a skončí v červenci příštího roku osmihodinovým závodem v japonské Suzuce. Součástí kalendáře je také slovenský Slovakiaring.

Mistrovství světa vytrvalostních závodů silničních motocyklů zaznamenalo od převzetí Eurosport Events v roce 2015 výrazný zájem jak ze strany fanoušků, tak samotných týmů. Už loni nastala v Bol d’Or situace, že přihlášených bylo víc než počet míst na startu. Přímé přenosy po celém světě dávají šampionátu punc série, která je pro potenciální sponzory výbornou příležitostí jak sebe nebo svoji značku prezentovat v globálním měřítku.

Loni byl poprvé spuštěn formát sezony, která je rozložena do dvou let a místem finále byl závod v Suzuce. Letos byla osmihodinovka jubilejním čtyřicátým ročníkem, takže o to větší váhu mělo toto prestižní klání, kde jela řada týmů z Evropy, což v minulosti nebývalo zvykem.

Změna formátu šampionátu měla ale za cíl navýšit počet závodů v kalendáři především v zimním období. Nyní je mezi kláním Bol d’Or a Le Mans Moto půl roku, což není ideální, ale má se to do budoucna změnit. V roce 2019 uspořádají nový podnik v Asii, který bude kvalifikačním závodem pro Suzuku z řád týmů z Asie a Japonska, jenž nemají smlouvu s FIM EWC. V sezoně 2018/2019 má také dojít k výraznějšímu rozšíření kalendáře.

Pro nadcházející sezonu tak šampionát zůstává na pěti podnicích. Start je v polovině září v Le Castellet. Následuje dlouhá přestávka a v dubnu další čtyřiadvacetihodinovka Le Mans. Pozice v kalendáři si prohodilo Německo se Slovenskem zřejmě kvůli tomu, že letos v červnu Slovakia Ring zasypali brouci. Červenec, japonská Suzuka a finále sezony. Od dubna 2018 tak bude každý měsíc jeden závod až do července.

FIM Endurance World Championship - Provizorní kalendář 2017/2018

16/17.září 2017 – Bol d’Or (24 h) – Le Castellet – Francie
21/22.duben 2018 – 24 Heures Motos – Le Mans – Francie
12.května 2018* – 8 Hodin Slovakia Ring – Slovensko
9.června 2018* – 8 Hodin Oschersleben – Německo
29.července 2018 – Suzuka 8 Hodin – Japonsko
* závod v sobotu

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist