V sobotu startuje 24Hodin Le Mans

Čtyřiadvacetihodinový závod na okruhu ve francouzském v Le Mans uzavře o nadcházejícím víkendu letošní ročních světového šampionátu vytrvalostních závodů motocyklů (EWC). Závěrečný podnik rozhodne o letošním celkovém vítězi seriálu v závodu, který bude pro jezdce, týmy a jejich stroje tvrdým testem spolehlivosti.

Kapitoly článku

Loni vyhrála pětatřicátý ročník motocyklové 24Hodin Le Mans v novém rekordu už potřetí v řadě SRC Kawasaki. Nicméně Suzuki, která v závodu skončila druhá,  tehdy získala světový titul FIM World Endurance Moto 2012. Posádka týmu SRC Kawasaki ve složení Julien Da Costa, Grégory Leblanc a Freddy Foray, dokončila během čtyřiadvaceti hodin celkem 3532 kilometrů, čímž překonali rekord z roku 2011, který patřil stejnému týmu. Trofej 24Hodin Le Mans už týmu SRC Kawasaki zůstane, protože to je privilegium pro ty, kteří tento závod vyhrají třikrát po sobě.

Do dějiště závěrečného podniku přijede v pozici lídra průběžného hodnocení tým Suzuki Endurance Racing, jenž má před druhým v pořadí týmem Monster Energy Yamaha YART náskok v podobě třinácti bodů, dalších čtyřiadvacet pak ztrácí na vedení třetí z uchazečů o letošní prvenství tým Yamaha France GMT 94 Michelin Yamalube.

Tým Suzuki Endurance Racing nastupuje k závěrečnému ataku světového titulu s osvědčenou posádkou Vincent Philippe, Anthony Delhalle a Julien Da Costa. Bohužel během úterního testu havaroval Anthony Delhalle a zlomil si nohu, takže za něho pojede Alex Cudlin. Kompletně novou sestavu má Monster Energy Yamaha YART. Jedná se o kvarteto jezdců v podobě Australana Broca Parkese, amerického šampiona seriálu AMApro Joshe Hayese, rychlého Slovince Igora Jermana a Jihoafričana Sheridena Moraise. Za Yamaha France GMT 94 Michelin Yamalube nastoupí trojice borců David Checa, Kenny Foray a Matthieu Lagrive.
Jsou tu týmy, které bojují o titul a do Le Mans jedou s cílem vyhrát vytrvalostní šampionát a jsou samozřejmě také týmy, které by rády vyhrály tento poslední závod seriálu a mají k tomu veškeré předpoklady. Řeč je o již zmiňovaném vítězi posledních tří ročníků, francouzském továrnímu týmu SRC Kawasaki, jenž se o čtvrtý triumf v řadě pokusí s jezdci Grégory Leblancem, Fabienem Foretem a Jeremy Guarnonim.

Díky druhému místu z předposledního podniku seriálu osmihodinovky v Oscherslebenu míří do Le Mans s řádnou dávkou motivace a velkým odhodláním zopakovat umístění na stupních vítězů posádka týmu BMW Motorrad France Team Thevent ve složení Sébastien Gimbert, Sylvain Barrier a Damian Cudlin.
O víkendu uvidíme bojovat na dráze či při zastávkách v boxech nejen samotné jezdce a týmy, ale také můžeme sledovat bitvu výrobců pneumatik. Tak například stáj Suzuki Endurance Racing pojede na obutí Dunlop. Značce Michelin zase dali přednost týmy Monster Yamaha YART, Yamaha France GMT 94 a BMW Motorrad. A na pneumatikách Pirelli bude o vítězství v závodu bojovat jeden z velkých favoritů SRC Kawasaki.

V Le Mans se poprvé představí japonský tým SynergieForce Trickstar, jemuž se
v domácí osmihodinovce na okruhu v Suzuki podařilo zajet na dvanácté místo a rozhodně bude stát zato sledovat jeho výkony, protože o víkendu může překvapit. Za pozornost také stojí skvělý jezdec Guy Martin, který pojede poprvé závod světového seriálu s francouzským týmem Suzuki R2CL.
Napínavý průběh víkendu bude rovněž v případě superstockové kategorie vytrvalostní soutěže FIM Endurance World Cup, která se letos jela na tři závody a právě poslední podnik v Le Mans rozhodne o celkovém vítězi. V čele průběžného hodnocení je tým Penz13.com Franks Autowelt Racing Team (BMW) s jedenáctibodovým náskokem před Team Motors Events April Moto (Suzuki). Třetí v pořadí Junior Team LMS Suzuki ztrácí na vedení bodů osmnáct. Rozhodně to bude zajímavý víkend.

Časový harmonogram 24Hodin Le Mans Moto 2013:

--- časomíra, TV přenosy ---

Čtvrtek, 19.září 2013


14:00 - 22:40           volný trénink + kvalifikace (1)

Pátek, 20.září 2013


11:00 – 21:00          kvalifikace (2)

Sobota, 21.září 2013


10:30 - 11.15           Warm Up 24Hodin Le Mans Moto
14:30                        předstartovní Warm Up 24Hodin Le Mans Moto
15:00                        start vytrvalostního závodu motocyklů 24Hodin Le Mans Moto


Neděle, 22.září 2013


15:00 
                       konec
vytrvalostního závodu motocyklů 24Hodin Le Mans

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist