Od zklamání dělil tým GMT94 jen kousek, nakonec zaslouženě slaví titul

Tým Yamaha Racing GMT94 Michelin Yamalube přijel do Le Mans v pozici lídra průběžného hodnocení vytrvalostního mistrovství světa a s cílem využít svého postavení k zisku celkového vítězství. Jezdecká sestava David Checa, Kenny Foray a Mathieu Gines dostala do cíle závodu 24Hodin Moto YZF-R1 na druhém místě, což jim stačilo k zisku titulu mistrů světa. Snadné to ale vůbec neměli.

O titul usilovalo hned několik týmů, ale přeci jen nejblíž k němu měli u stáje GMT94. Před nejtěžším závodem sezony, ale nikdo neměl předem nic jasné a už nyní víme, že pokud by měli u Yamahy problémy, tým Suzuki by pravděpodobně navázal dalším triumfem na sérii čtyř vítězství v řadě. To se ale nestalo, protože trojice jezdců společně s týmem GMT94 podala velmi dobrý výkon, který je právem vynesl na samotný vrchol vytrvalostního nebe.

Francouzský tým velmi pečlivě pracoval na strategii pro závod už od prvních tréninků. Do závodu se kvalifikovali pátí v pořadí a v sobotu ve tři odpoledne vyrazil do úvodního kola jako první z trojice David Checa. Bohužel v úvodním kole se dostal do kontaktu s jezdcem, který havaroval a spadl také. Tým Yamahy tak rázem zaznamenal propad na 43.místo! Naštěstí Checa zůstal nezraněn a všichni v týmu Yamaha Racing GMT94 Michelin Yamalube dokázali vyvinout enormní úsilí, aby tento nepříznivý stav zvrátili.
Všichni pracovali na maximum a po osmi hodinách si Francouzi připisují body za průběžnou třetí pozici v závodu. Jedno kolo ztráceli na tovární tým Honda Racing a dvě kola na vedoucí tým Suzuki Endurance Racing. Po šestnácti hodinách jsou u Yamahy bohatší o další body za průběžnou druhou příčku, na kterou se dostali po odstoupení Hondy.

Druhá pozice už týmu Yamahy zůstala až do konce závodu, což ve finále znamenalo zisk 50 bodů do celkového hodnocení a zisk titulu Mistrů světa vytrvalostních závodů motocyklů pro rok 2014, který vyhráli s náskokem sedmatřiceti bodů.

Skvělý den pro Yamahu tím ale neskončil, protože na třetím místě dokončil závod 24Hodin Moto další tým tří ladiček Monster Energy Yamaha - Yamaha Austria Racing Team (YART) s jezdci Brocem Parkesem, Sheridanem Moraisem a Michaelem Lavertym.
„Skončit ve štěrku po čtyřiadvaceti sekundách a po čtyřiadvaceti hodinách slavit titul mistrů světa jen dokazuje, jak velmi náročný závod to byl!“ uvedl David Checa. „Jsem moc šťastný, že jsem tady. Stačil jen kousek a vše mohlo dopadnou jinak! Zajeli jsme velmi dobrou sezonu a třebaže se nám ani jednou nepodařilo závod vyhrát, titul mistrů světa je skvělou odměnou.“

Kenny Foray k víkendu v Le Mans uvedl: „Je to má pátá sezona s týmem GMT94 a na tento okamžik jsme čekali velmi dlouho! Je to výsledek velmi tvrdé práce všech v týmu, s nímž se cítím velmi dobře. Budu rád tento titul sdílet se všemi členy týmu, rodiny, přátel a všech, kteří nás v dobrých i těžkých časech posledních let podporovali.“
Pro Mathieu Ginese byla letošní sezona jeho první s týmem GMT94. „Moje první sezona s GMT94 končí ve vysokém stylu. Věděl jsem, že má tento tým velmi silný potenciál, protože jsem před příchodem k týmu už znal své týmové kolegy a Michelin. Samozřejmě že jsem svého rozhodnutí nikdy nelitoval, protože se jednalo o mimořádně intenzivní a dobrodružnou sezonu s fantastickým technickým personálem.“

Naposledy slavila Yamaha titul v mistrovství světa vytrvalostních závodů motocyklů v roce 2009, když vyhrál tým Yamaha Austria Racing s jezdci Gwenem Giabbanim, Igorem Jermanem a Steve Martinem. Yamaha v roce 2009 vyhrála také soutěž výrobců.


FOTOGALERIE:

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist